Noaptea muzeelor
Noaptea Muzeelor, ediţia XX , se desfăşoară în România sâmbătă. Expoziții, tururi interactive, proiecții, prezentări, instalații urbane, spectacole, ateliere, animații stradale și concerte, toate sunt incluse în ediția din acest an a evenimentului.
Mariana Chiriță, 18.05.2024, 13:50
România este astăzi o adevărată scenă culturală odată cu a 20-a ediţie a evenimentului „Noaptea Europeană a Muzeelor”. Expoziții, tururi interactive, proiecții, prezentări, instalații urbane, spectacole, ateliere, animații stradale și concerte, toate sunt incluse în ediția din acest an a evenimentului.
Din cauza protestelor angajaților nemulțumiți de salarii, muzee mari din Capitală și din alte orașe mari din țară vor rămâne închise: Muzeul Național de Istorie, Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă sau Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa.
„În acest an, participarea la Noaptea Muzeelor include 253 de obiective în toată țara, cu cele mai multe în București – 55, 34 în Iași, 22 în Târgu Mureș și 18 în Cluj-Napoca”, au anunțat organizatorii.
Vor fi proiecte inedite: „Istoria pe propria piele”, o reprezentație a gladiatorilor Imperiului Roman, al Muzeului Municipiului Dej, tururi la lumina lumânărilor în Biserica fortificată din Apold sau un tur ghidat și un minirecital cameral la Ateneul Român, precum și expoziția „Universul lui Salvator Dali” de la ARCUB.
„Pentru ediția cu numărul 20, avem expoziții, prezentări, proiecții, animații stradale și interioare, experimente și reprezentații artistice și tot felul de intervenții culturale în spații muzeale, în spații de catedrale, în teatre, în atenee și în opere, în filarmonici, în mausolee, în primării, în castele, palate și cetăți, chiar și în penitenciare, în grădini zoologice, în studiouri de creație, în centre culturale, în universități, în decupaje urbane creative, în spatii de știință și experimentare, în spații ale memoriei istorice, în pavilioane și în galerii de artă, în case de licitații, în mori de hârtie”, transmit organizatorii.
Evenimentul se desfășoară în peste 70 de localități din țară și, potrivit site-ului dedicat Noaptea Muzeelor 2024, li se alătură cel puțin șapte localități din Republica Moldova. Vor putea fi vizitate obiective culturale în șase zone de peste Prut: Chișinău, Ocnița, Orhei, Pererîta, Slobozia Mare, Vorniceni: Muzeul Național al Culturii Române – Chișinău; Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău; Casa Memorială „Constantin Stamati” – Ocnița; Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”.