MRP sprijină presa de limba română din comunitățile istorice
30 de reprezentanți ai presei de limba română din Ucraina, Serbia, Albania și R. Moldova au luat parte la Ședința Solemnă comună a Senatului și Camerei Deputaților.
Eugen Cojocariu, 27.03.2018, 22:04
30 de reprezentanți ai presei de limba română din Ucraina, Serbia, Albania și Republica Moldova, participanți la programul “Itinerar centenar pentru jurnaliștii români din afara granițelor”, derulat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, au luat parte, la 27 martie, la ședința comună a Parlamentului și au avut discuții cu parlamentari, cu liderii celor două Camere și cu ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.
Jurnaliștii au asistat la Ședința solemnă comună a Senatului și Camerei Deputaților, în care a fost dezbătută și adoptată “Declarația solemnă a Parlamentului pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Țara Mamă, România, la 27 martie 1918”, prin care se reflectă unitatea poporului și a limbii române.
A urmat o întrevedere cu liderii celor două camere ale Parlamentului, precum și cu membrii comisiilor pentru Românii de Pretutindeni și ai comisiilor de Politică Externă. În context, jurnaliștii din Ucraina au ridicat problema burselor pe care statul român urmează să le finanțeze pentru etnicii români din statul vecin, în baza Hotărârii de Guvern nr. 31/2018.
Ei le-au propus parlamentarilor din comisiile reunite ca beneficiarii celor 1.000 de burse prevăzute să fie elevi de clasa I-a și au arătat că în acest fel copiii românilor din Ucraina ar fi încurajați să studieze în limba maternă din primul an de școală. MRP a luat act de propunere, cu mențiunea că aceasta s-ar putea concretiza doar cu sprijinul parlamentarilor, prin avansarea și susținerea unui amendament la OUG 85/2017, aflată la acest moment pe circuitul legislativ.
Totadă, jurnaliștii au prezentat problemele cu care se confruntă mass-media din țările din care provin și au pledat pentru continuarea sprijinului din partea autorităților române.
“Presa de limba română este una dintre cele mai importante legături pe care diaspora românească le are cu identitatea sa națională. Prin publicațiile și emisiunile în limba maternă, românii au posibilitatea să rămână conectați la valorile lor naționale, iar jurnaliștii din presa de limba română din diaspora sunt printre cei mai apropiați parteneri pe care îi putem avea în demersul de a le promova. Obiectivul nostru, al tuturor, este de a păstra și promova ideea de apartenență la românitate, de a promova imaginea României și de a educa tânăra generație în spiritul respectului față de valorile românești”, a spus ministrul Natalia-Elena Intotero.
Valoarea finanțărilor nerambursabile pe care MRP le-a acordat în 2017 unor publicații de limba română din afara granițelor țării a fost de 1.021.457,00 RON. Dintre cele 21 de proiecte aprobate în cadrul programului mass-media “Mihai Eminescu”, 12 s-au derulat în Republica Moldova, 6 în Ucraina, 2 în Serbia, 1 în Ungaria. În anul 2018 au fost aprobate 11 proiecte (4 în Republica Moldova, 4 în Ucraina, 2 în Serbia și 1 în Bulgaria). Pentru proiectele derulate în anul curent, cererile de finanțare se transmit cel târziu până la data de 1 noiembrie 2018.