Manifestări de Ziua Marinei Române
Aproximativ 20.000 de spectatori au fost prezenţi miercuri pe faleza Comandamentului Flotei și în Portul Tomis din Constanța la exercițiul demonstrativ prezentat de Forțele Navale Române, cu ocazia Zilei Marinei Române.
România Internațional, 15.08.2018, 15:22
Aproximativ 20.000 de spectatori au fost prezenţi miercuri pe faleza Comandamentului Flotei și în Portul Tomis din Constanța la exercițiul demonstrativ al Forțelor Navale Române, cu ocazia Zilei Marinei.
Prezent la manifestări, preşedintelui Klaus Iohannis, a afirmat că: „Evenimente precum cel de astăzi ne dovedesc puterea valorilor și simbolurilor care ne unesc. Ce mesaj mai potrivit decât acesta în anul în care sărbătorim Centenarul României! Aniversarea a 100 de ani de la realizarea marelui ideal al unității naționale trebuie să reprezinte pentru noi toți un moment de reflecție, astfel încât, cei care gândim și simțim românește, să facem tot posibilul pentru a construi împreună o Românie mai bună, așa cum ne-o dorim cu toții. Cred că tocmai acesta este spiritul în care trebuie să celebrăm Anul Centenar.”
Forţele Navale Române au un rol extrem de important în asigurarea suveranităţii României în spaţiul maritim naţional, dar şi a securităţii Mării Negre, a spus preşedintele României, subliniind, în acest context, că: „Nu trebuie să uităm nicio clipă că Marea Neagră continuă să reprezinte o punte importantă de legătură între Europa, Orientul Mijlociu și Asia Centrală, cu posibilitatea valorificării Dunării drept coridor natural de tranzit între Europa Centrală, Marea Baltică și spre Marea Mediterană. România nu poate fi cu adevărat un actor regional relevant și un stat puternic, fără o armată puternică. O armată care să cuprindă Forțe Navale dotate cu tehnică militară modernă, bine pregătite și instruite, capabile să facă față cu succes oricăror provocări. În semn de apreciere pentru activitatea depusă şi rezultatele deosebite obținute, am decorat drapelul de luptă al Statului Major al Forțelor Navale cu Ordinul „Virtutea Maritimă” în grad de Ofițer, cu însemn de pace pentru militari.”
Klaus Iohannis a amintit şi faptul că, la iniţiativa României, s-a organizat pentru prima dată o întrunire distinctă, la cel mai înalt nivel, dedicată situaţiei de securitate din zona Mării Negre, cu participarea Georgiei şi a Ucrainei.”Este un succes al României, pe care l-am obţinut prin perseverenţă şi negocieri susţinute. Atenţia acordată Mării Negre şi menţionarea sa repetată în documentele adoptate la Summitul de la Bruxelles reconfirmă importanţa sa strategică pentru Alianţă şi se corelează cu obiectivele pe care România şi le-a asumat.”