Mai multe cutremure au avut loc astăzi în judeţul Gorj
UPDATE Cutremurul cu magnitudinea 5,7 pe Richter, produs marţi în judeţul Gorj, a fost urmat, până la ora 20:42, de 13 replici cu magnitudini între 2,4 şi 4,1, potrivit INCDFP
Florenta Zaharescu, 14.02.2023, 18:46
UPDATE
Cutremurul cu magnitudinea 5,7 pe Richter, produs marţi în judeţul Gorj, a fost urmat, până la ora 20:42, de 13 replici cu magnitudini între 2,4 şi 4,1, potrivit datelor afişate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), citata de Agerpres.
Seismul cu magnitudinea de 5,7, care a avut loc la ora locală 15:16, este al doilea din zonă într-un interval de 24 de ore. Primul cutremur, de 5,2 pe Richter, s-a produs luni la o adâncime de 16,5 kilometri.
UPDATE
În ziua de 14.02.2023, 19:59:16 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ML 3.3, la adâncimea de 15 km, potrivit datelor afişate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Cutremurul s-a produs la 103km NV de Craiova, 105km SV de Sibiu, 136km V de Pitesti, 168km SE de Timisoara, 184km S de Cluj-Napoca, 186km SE de Arad, 197km V de Brasov, 217km E de Belgrade, 222km E de Zemun, 224km V de Ploiesti.
UPDATE
O nouă replică a cutremurului de 5,7 din judeţul Gorj a avut loc marţi la ora 17:47, magnitudinea ML 3.8, la adâncimea de 10.9 km, potrivit datelor afişate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Potrivit sursei citate, cutremurul s-a produs la 105km NV de Craiova, 112km SV de Sibiu, 143km V de Pitesti, 161km SE de Timisoara, 181km SE de Arad, 187km S de Cluj-Napoca, 205km V de Brasov, 209km E de Belgrade, 214km E de Zemun, 220km NE de Nis.
Aceasta este a şasea replică a cutremurului major de marţi din judeţul Gorj. Precedentele au avut magnitudini cuprinse între 2,8 şi 4,2 pe Richter, unul singur fiind localizat în judeţul Dolj.
–––––––––––––––––-
Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter a avut loc în zona județului Gorj. Seismul a fost urmat de mai multe replici.
Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter, la adâncimea de 6.3 km, s-a produs, marţi, la 15:16:52 în sud-vestul României, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat, marţi, că s-au produs cinci replici ale cutremurului din Oltenia, care a avut o magnitudine de 5,7 pe scara Richter la o adâncime estimată de 6 kilometri.
După cum deja cunoaşteţi, astăzi la ora 15,16 s-a produs în Oltenia, judeţul Gorj, un cutremur semnificativ, cu magnitudine de 5,7 la o adâncime corectată de 6,3 kilometri, urmat până acum de cinci replici produse în aceeaşi zonă, cu efecte diferite în diferite judeţe. Cel mai important lucru – până acum nu avem victime şi nu avem efecte grave, a spus Raed Arafat, într-o conferinţă la sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
De asemenea, directorul general al Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat că este o surpriză că zona unde s-a produs seismul de marţi s-a activat, deoarece până acum nu s-au înregistrat decât seisme de magnitudine mică.
E o zonă în care nu s-au produs cutremure decât foarte rar, iar dacă se produceau erau magnitudini mici, au fost magnitudini de 3 grade, 2 grade, 1 grad. Pentru noi e o surpriză că zona respectivă s-a activat, ea a mai produs cutremure în trecut. (…) Din punct de vedere geologic, mişcarea a fost pe verticală, mişcarea faliilor a fost pe verticală. Mecanismul cutremurului aşa arată, adică au fost două plăci care s-au mişcat una faţă de cealaltă pe verticală, la ambele cutremure. Deci, ele sunt un tandem de cutremure. Acest al doilea cutremur poate să fie un frate al celuilalt, nu este o replică a lui, a precizat Constantin Ionescu, într-o conferinţă la Ministerul Afacerilor Interne.
Seismul de magnitudine 5,7 care s-a produs marţi în sud-vestul României, a fost resimţit până la Sofia şi la Belgrad, dar nu a făcut decât pagube minore, conform unui raport al Institutului seismologic american USGS, transmite AFP, citată de Agerpres.
Cutremurul de astăzi a avut loc în apropiere de zona în care s-a produs și cutremurul din 13 februarie, care a avut o magnitudine de 5,2 și a fost resimțit în mai multe orașe din Oltenia.