MAE salută celebrarea Zilei Mondiale a Libertății Presei
MAE reiterează, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, importanța pe care o au drepturile omului şi libertăţile fundamentale.
Mariana Chiriță, 03.05.2020, 10:35
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis duminică, un mesaj, cu prilejul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, prin care reiterează importanța pe care o au drepturile omului şi libertăţile fundamentale. Libertatea presei este garanţia oricărei democraţii funcţionale, în care cetățenii trebuie să fie informați corect și la timp, se mai spune în comunicat.
MAE precizează că marcarea acestei zile este cu atât mai importantă cu cât comunitatea democratică este pusă la încercare la nivel global prin măsurile excepționale luate ca urmare a necesității de a lupta în mod eficient împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Tema din acest an, aleasă la nivelul Organizaţiei Naţiunilor Unite/UNESCO, este Journalism Without Fear or Favours, prin care este subliniat, la nivelul comunității internaționale, rolul esențial pe care instituţiile media îl au în dezvoltarea societăților democratice. În perioada actuală, marcată de pandemia de COVID-19, accesul la informații corecte și absența oricăror încercări de influențare sau presiune asupra actului jurnalistic sunt elemente cruciale în creșterea rezilienței societale.
Cu acest prilej, MAE reafirmă susținerea pentru libertatea presei, libertatea de exprimare, pluralismul mediatic, protecția jurnaliștilor și a lucrătorilor media. Statul și, deopotrivă, mass-media, societatea civilă și mediul academic sunt de aceeași parte a baricadei în lupta împotriva dezinformării, mai ales în perioade dificile, cum este cea prezentă, când însăși viața, sănătatea cetățenilor stau sub semnul unei informări corecte și transparente.
3 mai a fost declarată Ziua Mondială a Libertății Presei la 23 decembrie 1993 de către Adunarea Generală a ONU, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO în 1991. ONU a declarat marcarea acestei zile pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, ca o componentă fundamentală a drepturilor omului.
sursa: mae.ro