Lupul dacic, logo-ul României pentru preşedinţia Consiliului UE
România şi-a ales, prin concurs, logo-ul pentru preşedinţia Consiliului Uniunii Europene: Lupul dacic.
România Internațional, 09.11.2017, 15:42
Logo-ul României pentru președinția Consiliului Uniunii Europene din prima jumătate a anului 2019 va fi un lup dacic stilizat, a decis, cu o majoritate de 80%, un juriu de experți.
Juriul consursului, format din 19 jurnaliști și experți în comunicare și publicitate, a trebuit să aleagă dintr-o listă scurtă de 19 logo-uri, din cele 122 de variante primite iniţial de către organizatori. Votul de pe Facebook a fost decisiv în desemnarea câştigătorului.
Organizat de către Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu Ministerul Educației, concursul s-a adresat elevilor şi studenților din România. Câștigătorului i se va acorda un premiu de 3.000 de Euro și o vizită la instituțiile Uniunii Europene din Bruxelles.
Începând cu 1 ianuarie 2019, România va asigura, pentru șase luni, Președinția Consiliului Uniunii Europene, un proiect de importanță majoră pentru întreaga societate, aflat în coordonarea Ministerului Afacerilor Externe – Unitatea pentru Pregătirea Președinției României la Consiliul UE. Acest interval de vizibilitate reprezintă o oportunitate pentru promovarea țării noastre atât în anul premergător, cât şi pe perioada deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene. Dorința de a pune în valoare atuurile României va fi transpusă într-o campanie de promovare. Astfel, de la bogățiile naturale cu care este înzestrată, arătând tradițiile şi patrimoniul care dau autenticitatea şi savoarea spiritului românesc, România poate arăta nivelul de excelență şi potențialul din mai multe domenii de activitate: cercetare şi inovare, IT&C, educație, turism, producţie şi dezvoltare industrială, energie, agricultură, cultură, sport. Astfel, se dorește valorificarea resurselor pe care le are ţara noastră: antreprenoriat; creativitate și inovare; autenticitate; mobilitate și acțiune; securitate și stabilitate; excelență și performanță; cultură și tradiție; sustenabilitate; adaptabilitate; resurse naturale. Aceste resurse sunt esențiale atât pentru România, cât și pentru Europa în ansamblul său, și au rolul de a stimula potențialul de dezvoltare al unei Românii europene, dar și al unei Europe puternice ca actor global – se precizează în comunicatul organizatorilor concursului.
Lupul dacic, sau Dracon, era stindardul de luptă al poporului dac antic. Avea forma unui cap de lup cu gura deschisă, care se continua cu un corp de balaur, confecționat din material textil sau din piele care se umfla în bătaia vântului iscând un zgomot care imita urletul lupilor îngrozind dușmanul și alcătuia o flamură serpentiformă orizontală – informează Wikipedia.
Mai multe informaţii despre concurs, puteţi afla aici.