Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Klaus Iohannis: O relaxare prematură ar putea să distrugă toate rezultatele

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că în ceea ce privește gestionarea epidemiei cu SARS-COV-2 autorităţile, împreună cu medicii şi românii, au obţinut până acum rezultate notabile.

Klaus Iohannis: O relaxare prematură ar putea să distrugă toate rezultatele
Klaus Iohannis: O relaxare prematură ar putea să distrugă toate rezultatele

, 28.04.2020, 17:17

  • Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat într-o conferință de presă, susținută marți, la Cotroceni, că, în ceea ce privește gestionarea epidemiei de SARS-COV-2, autorităţile împreună cu medicii şi românii au obţinut până acum rezultate notabile.

A trecut o lună şi jumătate de când am instituit starea de urgenţă. Este mai mult de o lună şi jumătate de când trăim cu această epidemie. (…) După o lună şi jumătate putem să tragem concluzii statistice. În această epidemie, autorităţile împreună cu medicii şi românii au obţinut până acum rezultate notabile. Românii au dovedit că au simţ civic, echilibru, societatea românească a dovedit maturitate.


  • Nu am atins maximul în România şi o relaxare prematură ar putea să distrugă toate rezultatele, a atras atenţia Iohannis.


Relaxarea măsurilor, după 15 mai, nu înseamnă revenirea la viaţa de dinaintea pandemiei, restricţiile urmând să fie ridicate gradual. Faptul că din 15 mai este posibil să relaxăm anumite măsuri nu înseamnă că revenim la viaţa noastră normală, pe care am avut-o înainte de epidemie, a spus șeful statului, adăugând că experţii ne spun că nici nu ştiu când vom reveni la o viaţă normală.

Iohannis a detaliat că, după 15 mai, când se încheie starea de urgenţă, oamenii nu vor putea merge pe stradă în grupuri mari, iar părăsirea localităţii de reşedinţă poate fi realizată doar cu o motivaţie serioasă.

Potrivit acestuia, marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an, iar competiţiile sportive, dacă se vor relua, există o probabilitate mare să fie fără spectatori. Măsurile pe care le vom lua de reducere a restricţiilor vor fi graduale, a subliniat şeful statului. Autoritățile trebuie să se retragă, iar oamenii trebuie să preia responsabilitatea, lucrurile urmând să evolueze gradual, a mai spus președintele României.


Săptămâna viitoare se va decide forma în care se va continua după încheierea stării de urgenţă, respectiv prelungirea acesteia sau o altă variantă administrativă alternativă:

Săptămâna viitoare vom lua o decizie în ce priveşte forma în care continuăm – continuăm cu stare de urgenţă sau găsim o variantă administrativă alternativă , a afirmat Iohannis.


În ceea ce privește organizarea alegerilor locale în toamnă şi a celor parlamentare spre sfârşitul lunii noiembrie, la începutul lunii decembrie, șeful statului a spus: Ne spun tot mai mulţi experţi că nu vom scăpa de virus şi va trebui să găsim un mod de a trăi cu acest virus. (…)

Este prematur să spunem că vom avea sau nu vom avea în septembrie, octombrie sau decembrie alegeri, depinde cum gestionăm noi epidemia şi cum reacţionează populaţia la acest virus. Important este, după părerea mea, să facem alegerile atunci când nu reprezintă un pericol pentru populaţie.

Eu nu o să fiu de acord să facem alegeri atunci când epidemia încă există şi sunt un număr semnificativ de bolnavi. Eu îmi doresc să reuşim în această toamnă să avem şi alegeri locale şi la termen, spre sfârşitul lui noiembrie, la începutul lui decembrie alegeri parlamentare, dar dacă nu se pot ţine în siguranţă atunci vor trebui amânate, nu voi tolera în niciun caz să avem alegeri sub semnul epidemiei.



Referitor la majorarea pensiilor din septembrie cu 40%, președintele a spus: Este o chestiune care trebuie analizată cu mare atenţie de guvernanţi şi la momentul în care avem suficiente date, probabil la jumătatea anului pentru rectificarea bugetară de atunci, Guvernul va trebui să ia o decizie fiindcă după jumătatea anului deja lucrurile trebuie să fie foarte bine clarificate, însă vreau să vă spun o chestiune care mă priveşte pe mine – mi s-ar părea nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă de plată a epidemiei.

Eu voi avea rugămintea către guvernanţi ca atunci când se va face analiza să fie o analiză care ţine cont şi de faptul că pensionarii sunt nu doar o categorie vulnerabilă şi sunt şi o categorie de foarte multe ori dezavantajată. Dacă se va putea sau nu se va putea sau cât se va putea este o întrebare la care va trebui să răspundă la momentul oportun Guvernul.


Referindu-se la organizarea plecărilor românilor la muncă în străinătate, în timpul pandemiei de coronavirus, șeful statului a spus:


În fiecare an, din păcate, mulţi români au plecat la muncă în străinătate. De după Revoluţie până astăzi, au plecat se pare peste 4 milioane de români din ţară. Este o pierdere mare pentru noi, dar sunt şi mulţi care pleacă sezonier şi se întorc şi cu banii pe care îi câştigă îşi duc traiul în România şi îşi finanţează familiile, a afirmat Iohannis.


Preşedintele s-a referit şi la lucrătorii sezonieri în special şi a vorbit despre eventuale alternative pe care aceştia le-ar putea avea în ţară.

Oamenii care pleacă sezonier, majoritatea pleacă fiind sub contract din partea unor agenţi economici, nu sunt organizaţi de stat. Este alegerea lor şi probabil va trebui să ne gândim bine cum putem să le oferim un viitor în România, ca să nu mai fie obligaţi să plece la munci agricole în alte ţări. Însă se pare că, la început, au existat probleme organizatorice. Pe parcurs, ele au fost remediate, dar este clar că la început au fost greşeli şi cei care au greşit vor trebuit să plătească. Au fost greşeli de organizare,
a subliniat președintele României.

Demersuri în apărarea jurnaliştilor
Ştiri duminică, 22 decembrie 2024

Demersuri în apărarea jurnaliştilor

Mai multe instituţii şi mai mulţi politicieni au reacţionat la agresarea verbală a unor jurnalişti. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de...

Demersuri în apărarea jurnaliştilor
logo MAE
Ştiri duminică, 22 decembrie 2024

Nouă români care se aflau pe Mayotte, devastată de ciclonul Chido, evacuaţi cu o aeronavă a forţelor aeriene franceze

Nouă cetățeni români care se aflau în insula Mayotte în urma producerii ciclonului Chido au fost evacuați la bordul unei aeronave aparținând...

Nouă români care se aflau pe Mayotte, devastată de ciclonul Chido, evacuaţi cu o aeronavă a forţelor aeriene franceze
Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor atacului din Magdeburg
Ştiri sâmbătă, 21 decembrie 2024

Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor atacului din Magdeburg

Preşedintele României, Klaus Iohanis, s-a arătat consternat de atacul teorist din Magdeburg, afirmând că România este solidară cu poporul...

Guvernul României transmite condoleanțe familiilor victimelor atacului din Magdeburg
Timisoara comemorare (sursa foto: Radio Timisoara)
Ştiri duminică, 15 decembrie 2024

Timișoara comemorează 35 de ani de la Revoluția anticomunistă din decembrie 1989

Timişoara marchează împlinirea a 35 de ani de la Revoluţia anticomunistă din decembrie 1989, cu o ample manifestări comemorative. Reunite sub...

Timișoara comemorează 35 de ani de la Revoluția anticomunistă din decembrie 1989
Ştiri sâmbătă, 14 decembrie 2024

Comunicat MAE – UPDATE

UPDATE În continuarea comunicărilor MAE cu privire la posibilitatea ca un cetățean român să fie reținut în așa-zisa republică Abhazia, MAE...

Comunicat MAE – UPDATE
Ştiri sâmbătă, 14 decembrie 2024

Comunicat MAE

Ca urmare a unor informații cu privire la reținerea pe teritoriul autoproclamatei republici Abhaze (teritoriu georgian ocupat temporar de...

Comunicat MAE
Ştiri sâmbătă, 14 decembrie 2024

Primele ferme marine româneşti, amplasate în apele teritoriale din Marea Neagră

În Marea Neagră se pregătesc primele ferme marine româneşti, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet. Potrivit...

Primele ferme marine româneşti, amplasate în apele teritoriale din Marea Neagră
Alte ştiri sâmbătă, 14 decembrie 2024

România are peste 200 de pârtii de schi omologate

România are peste 200 de pârtii omologate, cu diferite grade de dificultate, potrivite atât pentru cei care abia încep să se îndrăgostească...

România are peste 200 de pârtii de schi omologate

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company