Klaus Iohannis: O relaxare prematură ar putea să distrugă toate rezultatele
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că în ceea ce privește gestionarea epidemiei cu SARS-COV-2 autorităţile, împreună cu medicii şi românii, au obţinut până acum rezultate notabile.
Mariana Chiriță, 28.04.2020, 17:17
- Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat într-o conferință de presă, susținută marți, la Cotroceni, că, în ceea ce privește gestionarea epidemiei de SARS-COV-2, autorităţile împreună cu medicii şi românii au obţinut până acum rezultate notabile.
A trecut o lună şi jumătate de când am instituit starea de urgenţă. Este mai mult de o lună şi jumătate de când trăim cu această epidemie. (…) După o lună şi jumătate putem să tragem concluzii statistice. În această epidemie, autorităţile împreună cu medicii şi românii au obţinut până acum rezultate notabile. Românii au dovedit că au simţ civic, echilibru, societatea românească a dovedit maturitate.
- Nu am atins maximul în România şi o relaxare prematură ar putea să distrugă toate rezultatele, a atras atenţia Iohannis.
Relaxarea măsurilor, după 15 mai, nu înseamnă revenirea la viaţa de dinaintea pandemiei, restricţiile urmând să fie ridicate gradual. Faptul că din 15 mai este posibil să relaxăm anumite măsuri nu înseamnă că revenim la viaţa noastră normală, pe care am avut-o înainte de epidemie, a spus șeful statului, adăugând că experţii ne spun că nici nu ştiu când vom reveni la o viaţă normală.
Iohannis a detaliat că, după 15 mai, când se încheie starea de urgenţă, oamenii nu vor putea merge pe stradă în grupuri mari, iar părăsirea localităţii de reşedinţă poate fi realizată doar cu o motivaţie serioasă.
Potrivit acestuia, marile festivaluri probabil nu vor avea loc în acest an, iar competiţiile sportive, dacă se vor relua, există o probabilitate mare să fie fără spectatori. Măsurile pe care le vom lua de reducere a restricţiilor vor fi graduale, a subliniat şeful statului. Autoritățile trebuie să se retragă, iar oamenii trebuie să preia responsabilitatea, lucrurile urmând să evolueze gradual, a mai spus președintele României.
Preşedintele s-a referit şi la lucrătorii sezonieri în special şi a vorbit despre eventuale alternative pe care aceştia le-ar putea avea în ţară.
Oamenii care pleacă sezonier, majoritatea pleacă fiind sub contract din partea unor agenţi economici, nu sunt organizaţi de stat. Este alegerea lor şi probabil va trebui să ne gândim bine cum putem să le oferim un viitor în România, ca să nu mai fie obligaţi să plece la munci agricole în alte ţări. Însă se pare că, la început, au existat probleme organizatorice. Pe parcurs, ele au fost remediate, dar este clar că la început au fost greşeli şi cei care au greşit vor trebuit să plătească. Au fost greşeli de organizare, a subliniat președintele României.