Preşedintele Klaus Iohannis le-a mulţumit, joi, românilor pentru sacrificiile pe care aceștia le-au făcut în starea de urgenţă, ca urmare a epidemiei de SARS-Cov-2.
Suntem la finalul a două luni dificile în care cei mai mulţi dintre dumneavoastră – majoritatea covârşitoare – aţi respectat cu stricteţe restricţiile impuse de autorităţi. (…) Printr-un efort naţional am reuşit să stopăm răspândirea rapidă a epidemiei şi să limităm semnificativ numărul de victime. Dumneavoastră, dragi români, sunteţi eroii acestui efort naţional. Vă mulţumesc pentru toate sacrificiile pe care le-aţi făcut. Acum când încheiem cele două luni de stare de urgenţă putem spune cu toată certitudinea: împreună am salvat vieţi. Aşa arată o naţiune puternică şi unită şi la fel de puternici şi uniţi trebuie să continuăm şi în lunile următoare, pentru că lupta cu acest virus nemilos este departe de a se fi încheiat, a spus şeful statului, într-o declaraţie de presă susţinută, joi, la Palatul Cotroceni.
Iohannis a declarat că nu vor exista trei zile de vid legislativ: Am văzut discuţii în spaţiul public legate de intrarea în vigoare a noii legi privind starea de alertă abia de luni, iar unii politicieni, care se dovedesc total iresponsabili, alimentează ideea de vid legislativ. Dragi români, nu vor urma trei zile fără reguli şi restricţii! Reîntoarcerea bruscă la situaţia de dinainte de pandemie este imposibilă. Virusul nu ţine cont de acte administrative, iar renunţarea prematură la toate regulile care s-au dovedit bune ar însemna o gravă eroare.
Avem un cadru legal în vigoare şi în baza lui vor fi luate toate deciziile pentru ca inclusiv în următoarele trei zile să păstrăm toate regulile necesare pentru ca sănătatea şi viaţa cetăţenilor să nu fie puse în pericol, a mai spus președintele României.
Şeful statului a amintit că vineri se încheie starea de urgenţă. De mâine intrăm într-o nouă etapă, pentru că încetarea stării de urgenţă nu echivalează, din păcate, cu finalul epidemiei. Din punct de vedere medical avem ceva semnale pozitive, dar trebuie să conştientizăm cu toţii că pericolul reprezentat de acest virus este departe de a fi trecut. (…) Sunt necesare măsuri pentru revenirea la o viaţă apropiată de normalitate, dar în aceleaşi condiţii de maximă siguranţă.
Joi, a spus Klaus Iohannis, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă declară starea de alertă şi va institui toate reglementările obligatorii prin care vor fi menţinute măsurile de prevenţie.
Intrarea în starea de alertă aduce cu sine riscuri noi şi responsabilităţi suplimentare pentru toţi cei care îşi vor relua, într-o formă sau alta, activitatea
Am văzut, de altfel, chiar zilele trecute, cu câtă iresponsabilitate unii parlamentari erau gata să facă aproape inoperabilă şi legea privind starea de alertă. Această situaţie nu mai poate continua! Legislaţia trebuie croită într-un mod coerent, astfel încât să permită intervenţia rapidă a statului. Într-o situaţie de urgenţă ori de alertă, Guvernul, indiferent de culoarea politică, este cel care trebuie să ia măsuri imediate pentru că el are instrumentele executive pentru a le pune în practică rapid atunci când se impune, a precizat şeful statului.
Klaus Iohannis a spus că în ultimele săptămâni s-au văzut foarte bine deficienţele statului. Dar această perioadă ne-a arătat şi că cele mai grele provocări pot fi depăşite dacă Executivul, reprezentat de preşedinte şi guvern, lucrează ca o echipă. Şi acesta este modul de funcţionare corect într-un stat consolidat, ca preşedintele şi guvernul să îşi înţeleagă responsabilităţile şi să colaboreze pentru a proteja cetăţenii
Președintele e asigurat că, dacă va exista un număr galopant de infectări cu SARS-CoV-2, nu va ezita să declare, din nou, stare de urgenţă: Vreau să fiu foarte clar: dacă situaţia se va înrăutăţi şi datele vor arăta un număr galopant de infectări, care va duce la supraaglomerarea spitalelor, atunci nu voi ezita să declar din nou stare de urgenţă.