Klaus Iohannis: Noul an de învăţământ preuniversitar va începe pe 14 septembrie
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat, miercuri, că noul an de învăţământ preuniversitar va începe pe 14 septembrie. Majoritatea elevilor vor merge efectiv la şcoală.
Mariana Chiriță, 05.08.2020, 18:30
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat, miercuri, că noul an de învăţământ preuniversitar va începe pe 14 septembrie. Majoritatea elevilor vor merge efectiv la şcoală. Vor exista trei scenarii privind organizarea cursurilor.
Pe 14 septembrie începe noul an şcolar preuniversitar. Pentru majoritatea elevilor, asta înseamnă că vor merge efectiv, fizic, la şcoală. Pentru a ţine cont de impactul pandemiei în fiecare şcoală, în fiecare localitate, au fost elaborate trei scenarii, în funcţie de numărul de bolnavi din localitate. Aceste criterii sunt mai general valabile, nu doar pentru şcoli, dar ele vor fi folosite şi pentru a evalua impactul pandemiei asupra şcolilor. Aceste trei scenarii sunt: scenariul verde, care înseamnă că în localitatea respectivă e mai puţin de o persoană în medie, în ultimele 14 zile, detectată cu COVID-19; scenariul doi, scenariul galben – între unul şi trei persoane detectate în medie zilnică în ultimele 14 zile; scenariul trei – când în media ultimelor zile au apărut mai mult de trei bolnavi noi în localitatea respectivă, a afirmat şeful statului, la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă.
Iohannis a precizat că în săptămânile care urmează vor fi detaliate deciziile luate miercuri. El a subliniat că felul în care funcţionează fiecare unitate şcolară va fi decis la nivel local.
Potrivit președintelui României, Guvernul va elabora o soluţie legislativă cu privire la părinţii care vor fi nevoiţi să stea acasă cu copiii în cazul care cursurile şcolare se vor desfăşura online.
Este în discuţie un scenariu similar cu cel pe care l-am avut în starea de urgenţă când părinţii vor primi un ajutor pentru a putea sta împreună cu copiii acasă. Totuşi, nefiind vorba de închiderea totală a şcolilor, nu se poate lua o măsură care îi priveşte pe toţi şi, într-un grup interministerial, i-am rugat, astăzi, pe mai mulţi guvernanţi să lucreze rapid la un scenariu care poate fi pus în practică pentru a proteja şi copii, dar pentru a veni şi în sprijinul părinţilor şi sunt convins că în cel mai scurt timp vom avea o soluţie legislativă corectă.
Referitor la dosarul 10 August, Klaus Iohannis a spus că este important ca adevăraţii vinovaţi să fie traşi la răspundere,, adăugând că este destul de rău că durează atât de mult.
Important e să se facă lumină. Şi, dacă durează mai mult, este destul de rău că durează atât de mult. Dar, important pentru mine este ca adevăraţii vinovaţi să fie traşi la răspundere şi sunt convins că asta se va întâmpla. Am încredere în justiţie şi sunt convins că cei responsabili vor fi traşi la răspundere şi, până la urmă, asta contează.
Şeful statului a participat la o ședință pe tema educaţiei, la care au fost prezenți premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgentă, Raed Arafat.