Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Instituțiile subordonate Ministerului Culturii acționează pentru susținerea refugiaților

Ministerul Culturii, prin instituțiile subordonate, se alătură demersurilor de ajutorare a refugiaților, printre care se numără și artiști, victime ale războiului de pe teritoriul ucrainea

Instituțiile subordonate Ministerului Culturii acționează pentru susținerea refugiaților
Instituțiile subordonate Ministerului Culturii acționează pentru susținerea refugiaților

, 04.03.2022, 12:12

Ministerul Culturii, prin instituțiile subordonate, se alătură demersurilor de ajutorare a refugiaților, printre care se numără și artiști, victime ale războiului de pe teritoriul ucrainean.

Mulțumesc tuturor colegilor care s-au implicat în astfel de acțiuni de susținere și întrajutorare a celor care suferă în aceste zile, din cauza războiului. Drama umanitară de la frontierele României este alinată și datorită bunătății și ospitalității românilor noștri. Mobilizarea oamenilor este impresionantă, iar vecinii noștri găsesc aici un acasă cel puțin temporar, a afirmat Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

În semn de solidaritate faţă de poporul ucrainean, toate spectacolele instituţiilor publice de cultură aflate în subordinea Ministerului Culturii, care vor avea loc în perioada următoare, vor fi precedate de un moment de reculegere pentru victimele războiului, precum şi de un îndemn la rugăciune pentru toți cei care trăiesc în Ucraina, în aceste vremuri tulburi.

Teatrul Național de Operetă și Musical Ion Dacian a început la data de 3 martie, o campanie umanitară de strângere de donații (alimente neperisabile, haine, pături, medicamente, produse de îngrijire copii şi produse de igienă) pentru refugiații din Ucraina, intitulată Muzica unește, războiul dezbină, care vor fi redirecționate către centrele de refugiați din Suceava. Totodată, în semn de solidaritate cu poporul ucrainean, fațada teatrului va fi luminată, în perioada următoare, în culorile drapelului Ucrainei.


Opera Națională Română Cluj-Napoca
se alătură celor care susțin financiar cauza persoanelor afectate de situația războiului. Într-un parteneriat umanitar alături de Filarmonica de Stat Oradea și Asociația Napoca Felix din Cluj-Napoca, are loc vineri, 4 martie, evenimentul THE ARMED MAN: MISĂ PENTRU PACE, în cadrul căruia foaierul Operei va fi special amenajat cu urne pentru donații. Pentru cei care nu reușesc să ajungă la eveniment este pusă la dispoziție posibilitatea transferului bancar, în următoarele conturi deschise: RON: RO71BTRLRONCRT0555258001 / EUR: RO21BTRLEURCRT0555258001 / USD: RO25BTRLUSDCRT0555258001

Titular: Asociația Napoca Felix – Mențiune obligatorie: PENTRU UCRAINA.


Opera Națională București
s-a alăturat demersurilor de ajutorare a artiștilor victime ale războiului de pe teritoriul ucrainean și vineri, 4 martie, de la ora 15:00, cinci balerini ucraineni refugiați în România își vor începe programul de studiu alături de balerinii și maeștrii de balet ai Operei din București. La întâlnire participă și Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

Mai mult, Opera Națională București se alătură campaniei de strângere de donații, derulată de Asociația Caradja Cantacuzino. Astfel, începând din data de 7 martie, sediul ONB devine punct de colectare, deschis între orele 9:00 și 17:00.


Teatrul Național I.L. Caragiale din București,
la inițiativa Sindicatului Actorilor din TNB și cu susținerea conducerii instituției, a realizat o acțiune de ajutorare a refugiaților. Astfel, autocarul instituției a plecat luni dimineața (28 februarie 2022) spre Suceava, pentru preluarea unui grup de refugiați, costurile acțiunii fiind suportate de către Sindicatul TNB. Vor urma și alte acțiuni similare.

Începând de la 1 martie, înaintea fiecărui spectacol susținut pe toate scenele TNB, se va difuza un mesaj audio de 1 minut Rugă pentru pace, citit de poeta Ana Blandiana și realizat de Radio România Cultural.


Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti
a pus la dispoziție un spațiu de colectare pentru alimente neperisabile, apă, pături, saci de dormit pentru a fi donate centrelor de primire refugiați.

Punctul de colectare este deschis la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti, Șos. Kiseleff nr. 30, Sector 1 – Holul Clădirii Administrative, de luni până duminică, între orele 9:00 – 17:00.

De altfel, Muzeul se implică și în transportul donațiilor strânse de publicul larg care va ajunge în cursul zilei de 4 martie, la Isaccea, județul Tulcea, iar zilele trecute a transportat alimente, produse de igienă personală și nu numai pentru cei 200 de studenți străini care au fost cazați în zona Corbeanca, județul Ilfov. Acțiunea face parte din proiectul Slava Ucraina.


Colectivul Muzeului Național de Istorie a României
a achiziționat produse (alimente neperisabile, medicamente, scutece, produse de igienă, ciorapi, mănuși, căciuli, recipiente pentru mâncare, tacâmuri de unică folosință, dezinfectant, pături, pungi, saci menajeri, mâncare pentru animale) pe care le-au donat pentru refugiații din Ucraina, către centrul de ajutor din Calea Griviței 200.

Totodată, începând de astăzi, 4 martie, Muzeul Național de Istorie a României va oferi acces gratuit cetățenilor ucraineni.


Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin
a înregistrat și publicat Imnul Național al Ucrainei – Încă nu a murit Ucraina / Ще не вмерла Україна Tania Kolotylo, o tânără refugiată din Ucraina a fost invitată să cânte alături de Corul Madrigal, dirijat de Cezar-Mihail Verlan. Producția este disponibilă pentru preluare la:

Link YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=pi4W1cNA_y4

Link Meta: https://www.facebook.com/MadrigalOficial/videos/290389166381350/

Totodată, prin Programul Național Cantus Mundi, Corul Madrigal va întreprinde mai multe acțiuni la nivel național dedicate copiilor din centrele amenajate pentru refugiați pe teritoriul nostru. Specialiștii și formatorii Madrigal și Cantus Mundi pregătesc o serie de ateliere interactive de comunicare prin muzică și mișcare și educație muzicală, în cadrul cărora vor lucra împreună cu copiii și adolescenții din familiile găzduite în România.


Filarmonica George Enescu
a dedicat cele două concerte simfonice din zilele de 3 și 4 martie 2022 celor care rezistă cu eroism și care apără libertatea și valorile democratice în Ucraina, precum și victimelor războiului ce se desfășoară în această țară. De asemenea, instituția se alătură campaniei inițiate de Radio România Cultural, intitulată Rugă pentru pace, prin difuzarea înaintea concertelor din această săptămână a unui fragment literar aparținând scriitoarei Svetlana Aleksievici, în lectura poetei Ana Blandiana, prin care postul de radio face apel la solidaritate și compasiune față de tragedia din Ucraina. Fragmentul este reprodus și pe coperta programelor de sală.Alături de Ucraina și #StandWithUkraine sunt mesajele ce pot fi văzute, alături de steagul Ucrainei, începând din data de 2 martie, pe Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.

Muzeul Național Brukenthal și alte instituții de cultură din Sibiu își arată suportul față de Ucraina în aceste momente dificile. Instituția a adresat un îndemn către vizitatori și sibieni la solidaritate și ajutor, în Sibiu existând deja un centru de colectare pentru donații.


Muzeul Național de Artă al României
își declară solidaritatea față de poporul ucrainean prin amplasarea unui banner dedicat, pe fațada MNAR, în zilele următoare. De asemenea, cetățenii refugiați din Ucraina pot intra gratuit la muzeu și la toate activitățile conexe.Complexul Muzeal Național Moldova Iași oferă posibilitatea vizitării gratuite a muzeelor din componența sa pentru toți refugiații ucraineni, în baza unui act de identitate.

FOTO: Colectarea donațiilor la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti

Preşedinta Maia Sandu (foto: presedinte.md)
Ştiri luni, 04 noiembrie 2024

Preşedinta Maia Sandu a câştigat alegerile prezidenţiale

După numărarea a 99,82% din voturi, Maia Sandu a obţinut 55,40%, iar Alexandr Stoianoglo 44,60%. Prezenţa la vot a fost de 54,31%.  ...

Preşedinta Maia Sandu a câştigat alegerile prezidenţiale
Alegeri în Republica Moldova (sursa foto: Radio Chişinău)
Ştiri duminică, 03 noiembrie 2024

Maia Sandu conduce în cursa prezidenţială

Preşedinta Maia Sandu conduce (53,53% – 46,47%) după numărarea a 97% din voturi în cursa prezidenţială, în faţa candidatului socialist...

Maia Sandu conduce în cursa prezidenţială
Alegeri în Republica Moldova (sursa foto: Radio Chişinău)
Ştiri duminică, 03 noiembrie 2024

Alexandr Stoianoglo şi Maia Sandu, practic la egalitate

Cei doi candidaţi sunt practic la egalitate după numărarea a 92% din voturi.   ––   Candidatul socialist Alexandr Stoianoglo...

Alexandr Stoianoglo şi Maia Sandu, practic la egalitate
Foto: Agerpres
Ştiri duminică, 03 noiembrie 2024

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova / S-au închis urnele în republica Moldova

Până la închiderea urnelor, la ora 21,00, au votat peste 1,68 de milioane de persoane, adică 54,08% din populație, atât din Republica Moldova...

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova / S-au închis urnele în republica Moldova
Ştiri duminică, 03 noiembrie 2024

Ziua Ascultătorului 2024

Desprinsă parcă din literatura științifico-fantastică, dar fondată ca disciplină academică încă din anul 1956, inteligența artificială...

Ziua Ascultătorului 2024
Ştiri sâmbătă, 02 noiembrie 2024

Spania: Șapte din cei 16 români declarați dispăruți sunt în siguranță

Ministerul Afacerilor Externe informează că şapte persoane cu cetăţenie română, din cele 16 semnalate anterior ca fiind dispărute, se află...

Spania: Șapte din cei 16 români declarați dispăruți sunt în siguranță
Ştiri vineri, 01 noiembrie 2024

Ministrul Luminiţa Odobescu, despre alegerile din Republica Moldova şi situaţia din Spania

Duminică, 3 noiembrie 2024, are loc al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în Republica Moldova. Preşedinta Maia Sandu, de orientare...

Ministrul Luminiţa Odobescu, despre alegerile din Republica Moldova şi situaţia din Spania
Ştiri vineri, 01 noiembrie 2024

O persoană de origine română a decedat în urma inundațiilor din Spania

Ministerul Afacerilor Externa a transmis că o persoană aflată pe lista cetățenilor români semnalați dispăruți a fost identificată ca fiind...

O persoană de origine română a decedat în urma inundațiilor din Spania

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company