IGPF – Situaţia la punctele de trecere a frontierei
Potrivit unui comunicat al IGPF, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări, vineri, au efectuat formalităţile de control aproximativ 44.400 persoane
România Internațional, 23.05.2020, 11:52
Potrivit unui comunicat al IGPF, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări, vineri, au efectuat formalităţile de control aproximativ 44.400 persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 23.000 mijloace de transport (din care 14.600 automarfare).
Frontiera cu Ungaria a fost tranzitată de aproximativ 29.500 de persoane şi 15.000 de mijloace de transport (8.600 automarfare), din care pe sensul de intrare în ţară au fost aproximativ 14.300 de persoane cu 7.800 mijloace de transport.
În urma verificărilor suplimentare efectuate în linia a doua, au fost trimise spre izolare/carantină la locuinţă de către specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică 5.309 de persoane.
Principalele puncte de trecere unde au fost dispuse astfel de măsuri sunt: PTF Nădlac I – 2.966 (din care 905 pe jos), PTF Borş – 1.582, PTF Petea – 145, PTF Nădlac II – 448, PTF Vărşand – 69 etc.
În prezent, la frontiera de vest sunt operaţionale opt puncte de trecere a frontierei pentru efectuarea formalităţilor de control atât pe sensul de intrare în România, cât şi pe sensul de ieşire din România, pentru traficul de persoane, respectiv automărfare (în funcţie de specificul fiecărui punct), după cum urmează:
– P.T.F. Petea – judeţul Satu Mare
– P.T.F. Urziceni – judeţul Satu Mare
– P.T.F. Valea lui Mihai – judeţul Bihor
– P.T.F. Borş – judeţul Bihor
– P.T.F. Vărşand – judeţul Arad
– P.T.F. Turnu – judeţul Arad
– P.T.F. Nădlac I – judeţul Arad
– P.T.F. Nădlac II – judeţul Arad
Poliţia de frontieră foloseşte la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora, iar personalul planificat să desfăşoare activităţi la controlul de frontieră lucrează neîntrerupt, acesta fiind dotat inclusiv cu terminale mobile pentru efectuarea formalităţilor de frontieră.
Formalităţile de frontieră necesită un timp mai mare de procesare ca urmare a faptului că pe lângă controlul specific la intrarea în ţară, persoanele sunt preluate de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere şi efectuarea triajului epidemiologic în vederea stabilirii măsurilor obligatorii de izolare/carantină la locuinţă sau carantină instituţionalizată.
Informaţii privind situaţia punctelor de frontieră deschise traficului internaţional se regăsesc pe aplicaţia Trafic on-line care poate fi accesată pe site-ul Poliţiei de Frontieră.
Sursa: Comunicat IGPF