Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Festivalul Internațional “George Enescu” 2021

A început a 25-a ediţie, jubiliară, a Festivalului Internațional “George Enescu.

Festivalul Internațional “George Enescu” 2021
Festivalul Internațional “George Enescu” 2021

, 29.08.2021, 20:22

Festivalul “Enescu” şi lucrările marelui compozitor



Ediţia a 25-a a Festivalului Internaţional George Enescu a început sâmbătă seară la Sala Palatului din Bucureşti, pe lângă marile orchestre străine care vin în Capitală fiind anunţaţi şi foarte mulţi artişti români, iar spectacole dedicate marelui muzician au fost programate în mai multe oraşe din ţară.



Orchestra Filarmonicii George Enescu sub bagheta dirijorului Paavo Jarvi şi cu artista de origine română Sarah Nemţanu – prim violonist al orchestrei a interpretat, în Gala de Deschidere, Rapsodia nr. 2 de George Enescu.



În premieră, în programul Festivalului vor fi interpretate mai multe lucrări de George Enescu: două lucrări în concertul din 12 septembrie, susţinute de pianistul Cyprien Katsaris & violoncelistul Manuel Fischer-Dieskau; Oratoriul Strigoii în interpretarea Orchestrei Filarmonicii George Enescu, dirijată de Gabriel Bebeşelea, pe 23 septembrie, la Ateneul Român; Fantezia pentru pian şi orchestră în interpretarea Orchestrei de Stat din Atena, sub bagheta dirijorului Stefanos Tsialis, alături de pianista Saskia Giorgini, câştigătoare a Concursului Mozart din Salzburg în 2016.



Tot în premieră, melomanii vor asculta şi Sonata nr. 3 în la minor pentru pian şi vioară op. 25 în caracter popular românesc într-un aranjament pentru orchestră de Frederic Chaslin sau interpretări diferite ale unor lucrări precum: Capriciul Român pentru vioară şi orchestră în interpretarea lui Dmitry Sitkovetsky, cu Orchestra Filarmonică Regală din Londra, dirijată de Vasily Petrenko, precum şi concertul ansamblului francez Les Dissonances, cu David Grimal director artistic şi solist. În acelaşi cadru, Octuorul va fi interpretat în variantă originală în cadrul Proiectului Enescu din 25 septembrie, în timp ce aranjamentul pentru orchestră de coarde va fi interpretat de Orchestra de Cameră din Lausanne, dirijată de Joshua Weilerstein.



În Seria Enescu şi contemporanii, concertele şi recitalurile organizate sub forma unor matinee muzicale de weekend, sâmbăta şi duminica, de la ora 10,30, la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, vor fi susţinute de formaţii camerale prestigioase – între care Cvartetul Danel, Cvartetul Fine Arts sau Clara Haskil Trio – şi muzicieni precum violonceliştii Manuel Fischer-Dieskau şi Norbert Anger sau pianista Sina Kloke, care vor evolua în recital.



Marile nume din Festival



Sunt concertele marilor orchestre care ne vizitează în acest an, începând de la cele şase orchestre britanice, două germane, două franceze, două olandeze, două italiene, alte orchestre care vin pentru prima dată în festival – cea din Croaţia, cea din Grecia. Sunt artişti care au şi fost până acum în ultimele ediţii ale festivalului, sunt şi nume noi care apar în programul nostru. Şi acestea sunt nume foarte importante. Pe lângă toate numele internaţionale pe care le puteţi vedea în programul nostru, veţi vedea şi foarte mulţi artişti români. Sunt creme de la creme, dacă pot să spun aşa, sunt cele mai bune orchestre din ţară, nu numai din Bucureşti, nu numai Filarmonica şi Radio România, cu care ne-am obişnuit în ultimii ani, a declarat Mihai Constantinescu, Directorul executiv al Festivalului.



Astfel, la eveniment participă şi orchestrele din Timişoara, Iaşi, Cluj, Bacău, Sibiu. Vor avea loc concerte şi în ţară, la Satu Mare, la Braşov, la Piteşti. Constantinescu a precizat că partea negativă a ediţiei din acest an a Festivalului George Enescu o reprezintă anularea seriei de concerte de noapte, din motive sanitare cauzate de pandemie.



Pe lângă Orchestra Filarmonicii George Enescu, alte mari orchestre vor susţine concertele programate în festival: Orchestra şi Corul Teatrului Mariinsky, cu Valery Gergiev dirijor; London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic, London Philharmonic Orchestra, Academy of St. Martin in the Fields, Philharmonia London, Simfonia of London, London Mozart Players; Orchestra Israel Philharmonic va concerta sub bagheta noului său dirijor, Lahav Shani; Orchestra Naţională a Franţei, dirijată de noul ei director, Cristian Măcelaru; Filarmonica din München cu Valery Gergiev, dirijor; Orchestra Del Teatro Alla Scala din Milano, cu un program special şi cu un dirijor care vine pentru prima dată în România, Andrés Orozco-Estrada; Orchestra Les Dissonances, cu David Grimal, dirijor şi solist; Royal Concertgebouw Orchestra, cu dirijori diferiţi pentru cele două concerte susţinute – Daniel Harding şi Alan Gilbert.



Artişti de talie mondială vor urca pe scena Festivalului Internaţional George Enescu. Printre aceştia, solişti cunoscuţi precum Maxim Vengerov, Patricia Kopatchinskaja; violoncelista americană Alisa Weilerstein, care vine pentru prima dată în România, împreună cu orchestra sa de cameră The Trondheim Soloists; Fraţii Renaud Capuçon (vioară) şi Gautier Capuçon (violoncel); violoniştii Leonidas Kavakos, Dmitry Sitkovetsky; contratenorul Philippe Jaroussky; mezzo-soprana Joyce DiDonato şi soprana Sonya Yoncheva. Şi la pian sunt anunţaţi artişti de prestigiu, care au mai onorat cu prezenţa lor Festivalul Internaţional George Enescu: Martha Argerich, Jean Yves Thibaudet, Yuja Wang, Khatia Buniatishvili, Maria Joao Pires, Kirill Gerstein.



Accesul în spaţiile concertistice se va face cu respectarea regulilor sanitare în marja a 100% din capacitatea sălii la Ateneu şi la Sala Auditorium, 70% la Sala Palatului şi la Sala Radio.



Ediţia din 2021 a Festivalului este una jubiliară, a 25-a de la înfiinţare, în 1958, şi celebrează 140 de ani de la naşterea marelui compozitor. Festivalul Internaţional George Enescu 2021 este programat să aibă loc între 28 august şi 26 septembrie.



Radio România la Festivalul “George Enescu” 2021



Încă de la prima ediție, din 1958, și până astăzi, Radio România este alături de Festivalul “George Enescu”, în calitate de coproducător.



Radio România Muzical va transmite în direct toate concertele pentru care artiștii și-au exprimat acordul în acest sens: din 75 de concerte, 70 pot fi ascultate în direct la Radio România Muzical. Concertele de la Sala Palatului și Ateneul Român pot fi ascultate și la Radio România Cultural. Printre concertele difuzate live de cele două posturi de radio se numără câteva dintre cele mai așteptate din ediția 2021 a Festivalului Enescu: concertele Orchestrei Simfonice din Londra, conduse de Simon Rattle, concertul Academy of Saint Martin in the Fields, dirijor Joshua Bell, concertul Orchestrei de Cameră Mahler, solistă pianista Yuja Wang, concertele Orchestrei Tonhalle din Zürich sau cele ale Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam. În total, peste 10.000 de minute de concerte în direct, la Radio România Muzical și Radio România Cultural.




Festivalul


Programul complet al transmisiunilor directe din Festivalul Enescu poate fi consultat online pe site-ul Radio România Muzical. Transmisiunile directe pot fi ascultate și live online, la adresele www.romania-muzical.ro și www.radioromaniacultural.ro.



Concertele înregistrate, pentru care nu au existat drepturi de transmisie live din partea artiștilor, vor fi difuzate în perioada sărbătorilor de iarnă, la Radio România Muzical și Radio România Cultural.



Artiștii Radio România vor fi prezenți, ca-n fiecare ediție, în concertele Festivalului George Enescu. Cei mai mici dintre muzicieni, membrii Corului de Copii Radio, pregătiți de dirijorul Răzvan Rădos, vor evolua în concertul din 5 septembrie de la Sala Mare a Palatului, alături de Orchestra Philharmonia din Londra, dirijor José Cura, concert-eveniment în care vor cânta și membrii Corului Academic Radio, pregătit de Ciprian Țuțu.



Pe 15 septembrie, pe scena Sălii Palatului vor urca Corul Academic Radio, pregătit de Ciprian Țuțu, și Orchestra Națională Radio, pentru a interpreta opera în concert “Der Zwerg” de Alexander von Zemlinsky, sub bagheta dirijorului Oleg Caetani. Pe 18 septembrie, la Ateneul Român, evoluează Orchestra de Cameră Radio, condusă de Horia Andreescu, având-o solistă pe binecunoscuta violoncelistă americană Alisa Weilerstein, pentru prima dată în concert la București.



Corul Academic Radio, pregătit de Ciprian Țuțu se află și distribuțiile concertelor din 29 august și 4 septembrie (Sala Palatului).



Sala Radio găzduiește seria “Muzica secolului XXI”: ansambluri celebre vor interpreta lucrări, cele mai multe, în primă audiție românească, cu participarea extraordinară a compozitorilor acestor opusuri, mulți dintre ei, de asemenea, pentru prima dată la București. În total, 7 concerte cu muzică contemporană, găzduite de Sala Radio, devenită un pol al creației contemporane de cel mai înalt nivel internațional.

Preşedinta Maia Sandu (foto: presedinte.md)
Ştiri luni, 04 noiembrie 2024

Preşedinta Maia Sandu a câştigat alegerile prezidenţiale

După numărarea a 99,82% din voturi, Maia Sandu a obţinut 55,40%, iar Alexandr Stoianoglo 44,60%. Prezenţa la vot a fost de 54,31%.  ...

Preşedinta Maia Sandu a câştigat alegerile prezidenţiale
Alegeri în Republica Moldova (sursa foto: Radio Chişinău)
Ştiri duminică, 03 noiembrie 2024

Maia Sandu conduce în cursa prezidenţială

Preşedinta Maia Sandu conduce (53,53% – 46,47%) după numărarea a 97% din voturi în cursa prezidenţială, în faţa candidatului socialist...

Maia Sandu conduce în cursa prezidenţială
Alegeri în Republica Moldova (sursa foto: Radio Chişinău)
Ştiri duminică, 03 noiembrie 2024

Alexandr Stoianoglo şi Maia Sandu, practic la egalitate

Cei doi candidaţi sunt practic la egalitate după numărarea a 92% din voturi.   ––   Candidatul socialist Alexandr Stoianoglo...

Alexandr Stoianoglo şi Maia Sandu, practic la egalitate
Foto: Agerpres
Ştiri duminică, 03 noiembrie 2024

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova / S-au închis urnele în republica Moldova

Până la închiderea urnelor, la ora 21,00, au votat peste 1,68 de milioane de persoane, adică 54,08% din populație, atât din Republica Moldova...

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova / S-au închis urnele în republica Moldova
Ştiri duminică, 03 noiembrie 2024

Ziua Ascultătorului 2024

Desprinsă parcă din literatura științifico-fantastică, dar fondată ca disciplină academică încă din anul 1956, inteligența artificială...

Ziua Ascultătorului 2024
Ştiri sâmbătă, 02 noiembrie 2024

Spania: Șapte din cei 16 români declarați dispăruți sunt în siguranță

Ministerul Afacerilor Externe informează că şapte persoane cu cetăţenie română, din cele 16 semnalate anterior ca fiind dispărute, se află...

Spania: Șapte din cei 16 români declarați dispăruți sunt în siguranță
Ştiri vineri, 01 noiembrie 2024

Ministrul Luminiţa Odobescu, despre alegerile din Republica Moldova şi situaţia din Spania

Duminică, 3 noiembrie 2024, are loc al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în Republica Moldova. Preşedinta Maia Sandu, de orientare...

Ministrul Luminiţa Odobescu, despre alegerile din Republica Moldova şi situaţia din Spania
Ştiri vineri, 01 noiembrie 2024

O persoană de origine română a decedat în urma inundațiilor din Spania

Ministerul Afacerilor Externa a transmis că o persoană aflată pe lista cetățenilor români semnalați dispăruți a fost identificată ca fiind...

O persoană de origine română a decedat în urma inundațiilor din Spania

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company