Festivalul ” – „Aici- Acolo” – ediţia a VII -a
La Bucureşti va avea loc, între 24 şi 26 mai, cea de-a VII-a ediţie a Festivalului "Aici-Acolo", cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni (sărbătorită în ultima duminică din luna mai), sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.
Mariana Chiriță, 23.05.2024, 22:49
La Bucureşti va avea loc, între 24 şi 26 mai, cea de-a VII-a ediţie a Festivalului „Aici-Acolo”, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni (sărbătorită în ultima duminică din luna mai), sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.
La activităţile organizate cu acest prilej de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP), în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, sunt aşteptaţi să participe peste 500 de români din diaspora şi din comunităţile istorice, din 34 de ţări.
„Artiști români din ţară şi din străinătate, de ’aici’ şi de ’acolo’, din diverse domenii de creație: artă, design, muzică, film, etc. dar și reprezentanți ai mediului asociativ, academic și de afaceri din comunitățile românești din afara granițelor.
Evenimentul se bucură de colaborarea unor importante instituţii cum ar fi: Parlamentul României, Patriarhia Română, Filarmonica ”George Enescu” din București, Opera Națională București, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Național de Istorie a României, Romanian Design Week (un proiect al The Institute), Transilvania Film și al unor artiști precum prestigioasa pianistă Elisabeth Sombart din Elveția, strănepoata cercetătorului Nicolae Leon – fratele vitreg al lui Grigore Antipa și discipolă directă a maestrului Sergiu Celibidache, naista Mariana Preda (Olanda), pianista Lavinia Dragoș (Germania) etc.„, informează DRP.
Seria de manifestări începe vineri, la Patriarhia Română şi continuă la Muzeul Naţional al Ţăranului Român; sâmbătă la Palatul Parlamentului, în Sala „C.A. Rosetti”, va avea loc deschiderea oficială a sesiunii de comunicare; duminică, participanţii la eveniment pot vizita expoziţia multidisciplinară de design şi industrii creative „Romanian Design Week”, dar şi Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Colecţiilor de Artă.
Sâmbătă seara, la Ateneul Român va avea loc un concert de muzică clasică al celebrei pianiste Elizabeth Sombart şi al Orchestrei New Hope.
Participanţii la festival se vor bucura şi de alte prezenţe artistice importante cum este pianista Lavinia Dragoş, care profesează în Germania, violonista Alexandra Tîrşu din Viena, alături de muzicieni consacraţi ai scenelor naţionale şi internaţionale – violoncelistul Octavian Lup, fondatorul orchestrei New Hope, Mihaela Cesa Goje, dirijorul acestui concert – şi viitoare speranţe – Radu Torok, Carina Tănase-Ene, Sofia Antal şi Petru Burcea.
Ziua de duminică se va încheia cu un moment cultural organizat la Opera Naţională, care va include un concert dirijat de Daniel Jinga, informează sursa citată.
Festivalul „Aici-Acolo” a fost iniţiat în 2017 de Administraţia Prezidenţială din dorinţa de a crea punţi de legătură între românii din ţară şi cei din străinătate, dezvoltând comunităţi şi reţele care să permită schimbul de idei şi de proiecte şi contribuind astfel la dezvoltarea unei ţări care se afirmă în plan european.