Exponate furate din expoziţia MNIR dintr-un muzeu din Olanda UPDATE 1
Coiful de la Coțofenești și trei brățări dacice de la Sarmisegetuza, unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, au fost furate de la Muzeul Drents din orașul olandez Assen.
Mariana Chiriță, 26.01.2025, 12:01
Coiful de aur de la Coţofeneşti, datat în secolele V-IV î.Hr. şi trei brăţări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul național al României, au fost furate de la Muzeul Drents din orașul olandez Assen, în noaptea de vineri spre sâmbătă, când la muzeu a avut loc o explozie care a avut ca scop intrarea prin efracţie în clădire.
„Dacia – Regatul aurului și argintului”, expoziţie deschisă publicului din 7 iulie 2024, urma să se închidă astăzi.
Poliția olandeză, care investighează incidentul cu ajutorul Interpolului, a identificat un vehicul suspect incendiat în cursul nopții, care ar putea avea legătură cu jaful. Au fost implicați mai mulți hoți, iar jaful a fost planificat meticulos, potrivit anchetatorilor.
Parchetul General de la Bucureşti a întocmit un dosar penal din oficiu. Procurori ai Parchetului Instanței Supreme și de specialiști din Inspectoratul General al Poliției Române vor face investigaţii în acest caz.
Bunurile furate fac parte din colecția Muzeului Național de Istorie a României și erau cele mai valoroase din cadrul expoziției. Obiectele expuse, aproape 700, au fost asigurate înainte de a fi trimise în străinătate, în conformitate cu legislația românească și internațională.
Spațiul și vitrinele în care erau prezentate bunurile de patrimoniu aveau instalate sisteme de supraveghere, precum și sisteme de alarmă conectate cu poliția locală.
Autoritățile române se află în permanentă legătură cu cele olandeze și europene.
Premierul olandez Dick Schoof a dat asigurări, într-un schimb de mesaje cu preşedintele Klaus Iohannis, că se fac toate demersurile necesare pentru identificarea făptașilor și recuperarea tezaurului.
–––––––
UPDATE
Coiful de aur de la Coţofeneşti, datat în secolele V-IV î.Hr. şi trei brăţări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia, din a doua parte a secolului I î.Hr., unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul naţional al României, au fost furate în urma unui ‘incident deosebit de grav’ care a avut loc la sediul Muzeului Drents din Assen, Olanda, anunţă Ministerul Culturii.
„În dimineaţa zilei de 25 ianuarie 2025, un incident deosebit de grav a avut loc la sediul Muzeului Drents din Assen, Olanda, unde se desfăşura expoziţia ‘Dacia! Kingdom of Gold and Silver. O explozie a avut loc, distrugând un zid al spaţiului expoziţional şi permiţând pătrunderea mai multor persoane în interiorul muzeului. În urma acestui jaf, au fost sustrase patru piese valoroase din expoziţie: coiful de aur de la Coţofeneşti (datat în secolele V-IV î.Hr.) şi trei brăţări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (din a doua parte a secolului I î.Hr.), unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul naţional al României”, informează, sâmbătă, Ministerul Culturii.
Potrivit informaţiilor furnizate de conducerea Muzeului Drents şi autorităţile olandeze, spargerea a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii.
Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislaţia românească şi standardele internaţionale privind organizarea expoziţiilor.
Ministerul Culturii este în contact permanent cu MNIR, MAE şi partenerii olandezi şi asigură publicul român că va întreprinde toate demersurile pentru recuperarea bunurilor arheologice furate.
––––––––
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Bucureşti, Muzeul Național de Istorie a României, și Ministerul Culturii din România au fost notificate, sâmbătă, că Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, în care are loc expoziția “Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului” a fost afectat de o explozie, în urma căreia persoane neindentificate au sustras piese de o valoare inestimabilă din tezaurul dacic al României, printre care și Coiful Dacic de la Coțofenești.
„Din primele evaluări această explozie a avut ca scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României. Autoritățile au informat că un număr de exponate din expoziție au fost furate de făptuitori încă neidentificați. Investigația și inventarul pieselor sunt în desfășurare”, a transmis MAE.
Expoziția conținea peste 600 de obiecte din aur și argint din cel puțin 15 muzee din România. Printre cele mai importante figurând trei brățări din aur și bijuteria colecției, un coif din aur.
Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a avut o convorbire cu omologul olandez Caspar Veldkamp „în care a fost reiterată importanța patrimonială și simbolică deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz și emoția pe care dispariția lor o generează în România. Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar și urgent atât la nivel operațional cât și politic în soluționarea cazului. Îngrijorarea este împărtășită și au fost primite asigurări că autoritățile olandeze fac toate diligențele pentru ca aceste piese să fie recuperate. Poliția olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpol”, se arată în comunicatul MAE.
MAE păstrează legatura cu Muzeul Național de Istorie a României, cu Ministerul Afacerilor Interne, IGP și prin Ambasada României la Haga cu instituțiile naționale olandeze competente.