CSAT: Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a infulența procesul electoral
CSAT a constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral din turul I al alegerilor prezidențiale.
Radio România Internațional, 28.11.2024, 17:54
UPDATE: Serviciul de Telecomunicaţii Sociale a transmis joi că nu au fost identificate vulnerabilităţi în ceea ce priveşte furnizarea, în condiţii de securitate, a serviciilor de comunicaţii şi tehnologia informaţiei puse la dispoziţia Autorităţii Electorale Permanente, organizatorul alegerilor.
––
Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral, potrivit documentelor prezentate de reprezentanţii autorităţilor cu atribuţii în domeniul apărării, al ordinii publice şi al securităţii naţionale, a informat, joi, Administraţia Prezidenţială.
„Consiliul Suprem de Apărare a Țării nu are atribuţii legate de desfăşurarea procesului electoral, însă, în cazul în care există elemente cu impact asupra securităţii naţionale, se impune analiza acestor aspecte în cadrul unei reuniuni a CSAT. În cadrul şedinţei, reprezentanţii autorităţilor cu atribuţii în domeniul apărării, al ordinii publice şi al securităţii naţionale au prezentat evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securităţii naţionale, generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral. Potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Totodată, s-a confirmat că, în contextul actual de securitate regională și electorală, România a devenit o țintă prioritară pentru acțiuni ostile din partea unor actori statali și non-statali. Federația Rusă, în mod special, manifestă un interes crescut pentru influențarea agendei publice în România și a coeziunii sociale.
Potrivit aceleiași surse, analiza documentelor a scos la iveală și o încălcare a legislației electorale. Un candidat la alegerile prezidențiale a beneficiat de o expunere sporită datorită tratamentului preferențial acordat de platforma TikTok, care nu l-a identificat drept candidat politic. Astfel, acesta nu a fost obligat să respecte cerința de a marca materialele electorale video cu codul unic atribuit de Autoritatea Electorală Permanentă, încălcând obligațiile impuse prin lege.
„Astfel, vizibilitatea candidatului respectiv a crescut semnificativ în raport cu ceilalți candidați care au fost recunoscuți de algoritmii TikTok drept candidați la alegerile prezidențiale, iar conținutul promovat de aceștia a fost filtrat masiv, diminuând exponențial vizibilitatea acestora la nivelul utilizatorilor platformei. Acest tratament preferențial a fost potențat cu nerespectarea de către TikTok a deciziei Biroului Electoral Central, care a constatat că, în fapt, compania chineză, contrar celor comunicate în mod oficial autorităților române, nu a implementat sub niciun aspect prevederile deciziei BEC”, se precizează în comunicat.
Din perspectiva prezentată, CSAT a concluzionat că rețeaua de socializare TikTok nu a respectat normele legale privind desfășurarea procesului electoral, având un impact asupra rezultatului final.
În acest context, membrii Consiliului au solicitat autorităților competente în domeniul securității naționale, celor responsabile cu desfășurarea procesului electoral și organelor de urmărire penală să ia de urgență măsurile necesare pentru clarificarea aspectelor semnalate în cadrul ședinței CSAT.