Creștinii ortodocşi și greco-catolici sunt astăzi în Vinerea Mare
Creștinii ortodocşi și greco-catolici sunt astăzi în Vinerea Mare, o zi în care își amintesc de moartea lui Iisus Hristos pe cruce și de așezarea Lui în mormânt.
Mariana Chiriță, 03.05.2024, 14:41
Creștinii ortodocşi și greco-catolici sunt astăzi în Vinerea Mare, o zi în care își amintesc de moartea lui Iisus Hristos pe cruce și de așezarea Lui în mormânt. În această seară credincioşii participă la Denia Prohodului Domnului. În cadrul acestei slujbe, are loc o procesiune solemnă cu Sfântul Epitaf, o icoană ce îl înfățișează pe Iisus mort, așezată pe un pat simbolic numit „prohod”. Procesiunea simbolizează purtarea trupului lui Iisus de la cruce la mormânt.
Vinerea Mare (sau Vinerea Patimilor ori Vinerea Seacă) este ziua în care Iisus Hristos, Fiului lui Dumnezeu, făcut om, a trăit cea mai tragică dintre experiențele umane: moartea. A fost răstignit între doi tâlhari, acuzat de blasfemie și împotrivire față de autoritatea romană.
Vinerea Mare, considerată cea mai tristă zi din calendarul creștin, marcată de post negru și rugăciune intensă, este o zi care ne invită la pocăință, iertare și speranță în mântuire.
Conform textelor evanghelice, când Iisus și-a dat duhul pe cruce, pământul s-a cutremurat și cerul s-a întunecat. După ce a fost coborât de pe cruce, Iisus a fost așezat în mormântul oferit de Iosif din Arimateia, un înstărit al vremii.
Prin moartea și învierea Sa, Mântuitorul a deschis calea spre viața veșnică, oferind speranță și mântuire credincioșilor.
Îngroparea lui Iisus este simbolizată astăzi de așezarea Sfântului Epitaf în mijlocul bisericilor și apoi de purtarea lui în jurul sfintelor lăcaşuri. Sfântul Epitaf are pictat pe el icoana înmormântării Mântuitorului. Acesta este aşezat pe o masă mai înaltă, iar credincioşii, care poartă flori sau crenguțe cu flori, sărută Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfântul Epitaful şi trec de trei ori pe sub masă. Pentru toți creștinii, trecerea pe sub masă din Vinerea Mare este un moment care îi apropie de Dumnezeu.
După Slujba Prohodului, Sfântul Epitaf este aşezat pe Sfânta Masă din Sfântul Altar, unde va rămâne până la Vecernia sărbătorii Înălţării Domnului.