COVID-19: Mai multe ambasade ale României anunţă modificări de program
Mai multe ambasade ale României își vor suspenda activitatea cu publicul pe o perioadă nedeterminată ca urmare a măsurilor adoptate de către autorităţile locale în contextul epidemiei de COVID-19.
România Internațional, 15.03.2020, 22:32
Mai multe ambasade ale României au anunţat că își vor suspenda activitatea cu publicul pe o perioadă nedeterminată ca urmare a măsurilor adoptate de către autorităţile locale în contextul epidemiei de COVID-19, în scopul protejării cetăţenilor români. Informații despre măsurile din ţările respective se găsesc în postări pe site-urile şi paginile lor de Facebook.
Ambasadele României în Spania, Italia, Republica Moldova, Regatul Unit, Republica Cehă își suspendă activitatea cu publicul începând din 16 martie 2020. Ambasada din SUA va aplica măsura din 17 martie.
Programările pentru perioada următoare vor fi anulate. Fiecare utilizator în parte va primi un mesaj în acest sens pe adresa de e-mail utilizată la crearea contului pe www.econsulat.ro.
Decizia este luată pentru a evita situaţia în care aglomerările din spaţiile publice ale birourilor consulare pot constitui circumstanţe de propagare a COVID-19 în rândul cetăţenilor români, fie că este vorba de cei care au nevoie de servicii consulare sau de cei care le prestează.
Secţiile consulare ale acestor ambasade vor continua să asigure asistenţă consulară pentru cetăţenii români aflaţi în situaţii deosebite şi vor efectua servicii consulare în situaţii de urgenţă, determinate de necesităţi deosebite (ex.: decese, accidente, acte solicitate de autorităţile locale în contextul pandemiei etc.).
De îndată ce activitatea cu publicul va fi reluată, vor fi luate toate măsurile necesare pentru a asigura posibilitatea reprogramării tuturor solicitanţilor ale căror programări iniţiale au fost anulate.
Ambasadele României în Germania şi Belgia nu au suspendat activitatea cu publicul, dar au luat măsuri stricte pentru a minimaliza riscul asociat prestării serviciilor consulare în aceste condiţii.
”Ne dorim să vă putem servi în continuare şi facem eforturi deosebite pentru a vă asigura un mediu cât mai sănătos atunci când veniţi la sediul secţiei consulare a Ambasadei. Urmărim cu atenţie actualizările şi respectăm recomandările atât ale autorităţilor germane, cât şi pe cele transmise de la Bucureşti, astfel încât să putem stabili cea mai corectă abordare în această perioadă dificilă”, scrie Ambasada României în Germania într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Ambasada României în Franţa informează că această ţară a fost inclusă în zona galbenă din lista ţărilor/regiunilor afectate de pandemia provocată de noul coronavirus. Măsura se aplică din 15 martie, orele 21:00. Acest lucru înseamnă:
– Izolarea voluntară (în domiciliul declarat la intrarea în ţară), pentru o perioadă de 14 zile, pentru toţi cei care sosesc din Franţa în România şi care NU prezintă simptome.
– Dacă pe durata celor 14 zile apar simptome specifice infecţiei cu noul coronavirus, cei aflaţi în izolare trebuie să apeleze la 112.
– Un echipaj al serviciului de ambulanţă va veni şi va preleva probe în vederea testării.
– În funcţie de rezultatul testării, starea pacientului şi necesarul de îngrijiri medicale, se vor lua măsuri pentru rămânerea în izolare la domiciliu, trecerea în carantină sau internarea cazurilor confirmate şi aplicarea tratamentului specific.
Ambasadorul României la Madrid, Gabriela Dancău, a adresat duminică un mesaj atât rezidenţilor români, cât şi turiştilor şi persoanelor aflate temporar în Spania, privind instituirea stării de urgenţă şi restricţiile în vigoare pe întreg teritoriul acestei ţări. Ea recomandă cetăţenilor români rezidenţi să renunţe la călătoriile care nu sunt esenţiale, iar turiştilor români să se întoarcă în România.
Ambasadoarea a amintit că transportul public va opera la nivel redus, întrunirile publice nu sunt permise,. Majoritatea magazinelor, înafara celor care vând alimente sau produse esenţiale, sunt închise. La fel şi barurile, restaurantele şi terasele, şcolile, universităţile, parcurile şi plajele.
”Turiştilor români din Spania le recomand să revină în România cât mai repede. Guvernul spaniol nu a interzis zborurile internaţionale’‘, spune Gabriela Dancău în mesaj, avertizând că ‘‘situaţia este volatilă şi se poate schimba foarte repede”.
”Cetăţenilor români care sunt rezidenţi în Spania le recomand să evite orice călătorie care nu este absolut necesară şi să nu călătorească spre România. E important să nu periclitaţi siguranţa celor de acasă. Actualizăm mereu site-ul si pagina de Facebook a ambasadei unde vă vom ţine la curent cu ultimele informaţii”, spune ambasadoarea.
Ambasada României în Ucraina a informat, sâmbătă, despre restricţiile de călătorie pe teritoriul acestei ţări, impuse de autorităţile ucrainene în contextul evoluţiei pandemiei de SARS COV 2 (COVID-19), pentru stoparea răspândirii epidemiei.
Din 16 martie 2020, ora locală 00.01 şi până pe 03 aprilie 2020, cetăţenilor străini şi apatrizilor nu li se va permite trecerea frontierei de stat a Ucrainei, în scopul intrării pe teritoriul Ucrainei, precum şi în scop de tranzit (cu excepţia persoanelor care deţin permis permanent sau temporar de şedere în Ucraina; cetăţenii străini membrii de familie ai unor cetăţeni ucraineni; personalul misiunilor diplomatice şi al organizaţiilor internaţionale acreditate în Ucraina).
Din 17 martie 2020, ora locală 00.01 şi până pe 03 aprilie 2020, se suspendă toate cursele de transport internaţionale regulate, efectuate cu avionul, trenul sau autocarul spre/dinspre Ucraina.
Ambasada menţionează că, în perioada menţionată, trecerea frontierei româno-ucrainene se va putea face prin punctele de trecere a frontierei de stat dintre România şi Ucraina: Halmeu-Dyakovo şi Siret-Porubne (pe sensul spre România fără restricţii). Punctele de trecere a frontierei sunt deschise pentru traficul auto. Punctul de trecere a frontierei Solotvino-Sighetu Marmaţiei este închis temporar de către partea română.
Traficul de mărfuri este deschis în ambele sensuri prin cele două puncte de trecere menţionate mai sus. Conducătorii autovehiculelor de transport mărfuri vor fi supuşi unor măsuri epidemiologice şi sanitare.
–––––––––––
Având în vedere faptul că măsurile adoptate la nivelul statelor pot afecta inclusiv traficul aerian și pot suferi modificări de la o zi la alta, MAE recomandă contactarea agențiilor de voiaj și a companiilor aeriene în vederea modificării zborurilor și a identificării unor rute alternative pentru retur.
Orice călătorie în străinătate în contextul actual trebuie evaluată cu responsabilitate și din perspectiva riscurilor antrenate de măsurile adoptate de statele de tranzit și destinație și recomandă consultarea informațiilor disponibile pe site-ul MAE și pe paginile de internet ale misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare ale României în străinătate, informează MAE.
Situația cetățenilor români din străinătate rămâne o prioritate constantă pentru misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate care depun eforturi pentru identificarea unor soluții cu prioritate pentru cazurile excepționale și umanitare, precizează MAE.
De asemenea, MAE face apel la turiștii români care se află în străinătate de a manifesta responsabilitate și subliniază că identificarea de soluții reprezintă un exercițiu comun, o responsabilitate comună.
MAE face apel la cetățenii români cu domiciliu sau reședința în străinătate de a respecta cu strictețe recomandările autorităților din aceste state și subliniază că deplasările către România nu sunt recomandate. Aceste deplasări pot fi afectate de restricțiile impuse de statele de tranzit și pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecției cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranța celor de acasă.
sursa: agerpres și MAE