Corina Creţu, vizită oficială în Republica Moldova
Comisarul european pentru politica regională, Corina Creţu, aflată într-o vizită oficială la Chişinău, a declarat ca UE doreşte să rămână un partener puternic pentru dezvoltarea Republicii Moldova.
România Internațional, 19.05.2018, 16:16
Comisarul european pentru politica regională, Corina Creţu, aflată într-o vizită oficială la Chişinău, a declarat ca UE doreşte să rămână un partener puternic pentru
dezvoltarea Republicii Moldova. Declaraţia a fost
făcută după întâlnirea pe care a avut-o cu premierul Pavel Filip. Oficialul
european a mai spus că este important ca Republica Moldova să se concentreze pe
aplicarea reformelor în sectoare cheie, cum ar fi dezvotarea economică, mediul
de afaceri, energia şi justiţia.
Sunt multe proiecte aprobate: modernizarea sistemului de aprovizionare cu apă şi canalizare la Cahul, îmbunătăţirea guvernanţei în domeniul energetic(…) Ne dorim ca Republica Moldova să îndeplinească cât mai curând criteriile de aderare, pentru că având statutul de membru asociat, instrumentul de finanţare nu este atât de mare. Am vorbit despre posibilitatea de a combina fondurile europene. Avem două proiecte pilot pe care dorim sa le extindem – la Cahul şi Ungheni. De asemenea, încurajăm tinerii să rămână în ţară, inclusiv prin programul Erasmus, a spus Corina Creţu.
La rândul sau, premierul Pavel Filip a subliniat că obiectivul guvernării de la Chişinău este integrarea europeană a Republicii Moldova şi a spus că proiectele europene ce ţin de politicile regionale vor aduce beneficii concrete cetăţenilor. Apropierea de UE înseamnă lucruri foarte concrete, am trecut în revistă şi câteva rezultate ale proiectului privind construcţia infrastructurii de aprovizionare cu apă şi canalizare şi eficienţa energetică pentru clădirile publice. În urma implementării acestuia, peste 200.000 de cetăţeni din 22 de localităţi vor beneficia de apeducte nou construite sau restaurate. De asemenea, zeci de clădiri publice vor beneficia de proiectul de eficienţă energetică. UE ne oferă posibilitatea de a accesa fonduri şi desigur că depinde de potenţialul nostru de a valorifica aceste fonduri,…..Republica Moldova nu are mai multe planuri decât unul singur care se numeşte UE. Noi nu avem un plan A sau B, există doar UE şi integrarea Republicii Moldova în UE, acesta este obiectivul nostru.
…. alături de Premierul Republicii Moldova, dl. Pavel Filip, am deschis oficial Orășelul European Ungheni 2018, un loc simbolic pentru cooperarea transfrontalieră dintre Republica Moldova și regiunile învecinate, de la granița cu România. Pentru a impulsiona implementarea viitoarelor proiecte mari de infrastructură și interconectare din cadrul programului transfrontalier actual, cred că este nevoie de formarea unui grup comun de lucru între părți. Cu sprijinul experților Comisiei Europene, acest grup de lucru România – Republica Moldova, ar urma să monitorizeze atent implementarea cât mai rapidă a acestor proiecte, care sunt atât de necesare și care vor aduce mai aproape Republica Moldova de UE. Programul actual de cooperare transfrontalieră România-Republica Moldova este finanțat cu peste 80 de milioane de euro prin Fondul European de Dezvoltare Regională și Instrumentul de Vecinătate., a scris comisarul european Corina Creţu, pe pagina sa de facebook.