Comisia Europeană intensifică monitorizarea TikTok în contextul alegerilor din România
Comisia Europeană (CE) a anunțat intensificarea monitorizării platformei TikTok în conformitate cu legea europeană privind serviciile digitale (DSA), în contextul alegerilor din România, se arată într-un comunicat de presă al executivului comunitar, dat publicităţii joi.
Florenta Zaharescu, 05.12.2024, 14:39
Măsura este legată de exercitarea competențelor UE conform DSA și nu abordează procesul electoral din România, care este responsabilitatea autorităților române și a poporului român.
De asemenea, Comisia Europeana a emis un „ordin de reținere” către TikTok, ordonând platformei să înghețe și să conserve informațiile legate de riscuri sistemice actuale sau previzibile pe care funcționarea sa le-ar putea cauza proceselor electorale și discursului civic în Uniunea Europeană. Această măsură are ca scop păstrarea informațiilor și probelor disponibile în cazul unei investigații suplimentare asupra respectării obligațiilor TikTok conform DSA.
TikTok trebuie să conserve documentele și informațiile interne referitoare la proiectarea și funcționarea sistemelor sale de recomandare, precum și la modalitatea de tratare a riscului de manipulare intenționată prin folosirea coordonată contrafăcută a serviciilor. Ordinul de reținere privește alegerile naționale din Uniunea Europeană de la 24 noiembrie 2024 până la 31 martie 2025.
Ordinul executivului comunitar urmează informațiilor primite de Comisia Europeană în contextul alegerilor din România, inclusiv informații declasificate recent care arată interferența străină dinspre Rusia. În acest stadiu, Comisia monitorizează conformitatea și nu are nicio poziție cu privire la eventuala încălcare de către TikTok a obligațiilor conform DSA.
De asemenea, Comisia convoacă vineri, 6 decembrie, o reuniune a Consiliului european al coordonatorilor serviciilor digitale pentru a discuta cu toți coordonatorii serviciilor digitale cu privire la măsurile luate până în prezent în acest context și la modalitatea în care vor răspunde la noile dovezi, cum ar fi indicii că numeroase conturi din alte state membre au vizat diaspora română.
În plus, Comisia adună probele disponibile în cadrul echipei informale operative privind crizele cibernetice, ce include Comisia Europeană, Serviciul European de Acțiune Externă, Europol și Agenția UE pentru securitate cibernetică (ENISA). Echipa operativă se află în legătură constantă cu autoritățile române pentru securitate cibernetică.