Comisia Europeană – 2,7 miliarde Euro pentru Erasmus+ în 2018
Comisia Europeană a publicat apelul de propuneri pentru anul 2018 în cadrul Erasmus+, programul Uniunii Europene destinat mobilității și cooperării în domeniul educației, formării, tineretului și sportului.
România Internațional, 09.11.2017, 17:38
Erasmus, cel mai mare program de schimb de studenţi la nivel mondial, înfiinţat de către Uniunea Europeană în anul 1987, are un palmares de invidiat: numai în România au beneficiat deja de el multe mii de studenţi. Statisticile generale arată că numai între anii 2007 şi 2014 au plecat la studii în afara ţării aproximativ 35.000 de studenţi, în principal în Franţa, Spania, Italia, Germania şi Ungaria. În sens invers, în România au venit la studii studenţi din ţări precum Turcia, Franţa, Spania, Italia şi Portugalia. Anul acesta, Erasmus aniversează 30 de ani de la infiinţare, Comisia Europeană găzduind o pagină web specială pentru sărbătorirea acestui eveniment.
Erasmus+, început în ianuarie 2014, este noul program care combină toate schemele actuale ale Uniunii Europene pentru mobilitate și cooperare transnațională în domeniile educației, formării, tineretului și sportului pentru perioada 2014-2020. Cu un buget ce va fi suplimentat cu 200 de milioane de Euro, cu 8% mai mare față de 2017, Erasmus+ va oferi oportunități majore pentru persoane și organizații din Europa și din afara ei – anunţă Comisia Europeană.
„Sunt încântat de faptul că Uniunea Europeană este pregătită să investească, în 2018, 2,7 miliarde Euro în Erasmus+, pentru a sprijini proiecte educaționale extrem de valoroase și pentru a le oferi tinerilor europeni sute de mii de oportunități de a studia și a se forma în străinătate. Activitățile care au marcat aniversarea a 30 de ani de Erasmus, în 2017, au evidențiat impactul pozitiv pe care această poveste de succes a Uniunii Europene îl are asupra celor care trăiesc în întreaga Europă. Așa cum sublinia președintele Juncker în iunie, fiecare Euro investit în Erasmus+ este o investiție în viitorul tinerilor și al ideii europene. Salut, de asemenea, sprijinul manifestat de o serie de lideri europeni pentru ideea unui program Erasmus+ mult mai ambițios în viitor”, a declarat, în acest context, Tibor Navracsics, comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport.
Principalele direcții de acțiune ale programului Erasmus+ sunt:
– promovarea oportunităților de mobilitate atât pentru tineri, studenți, stagiari sau voluntari, cât și pentru profesori;
– crearea sau consolidarea de parteneriate între mediul academic, organizațiile de tineret și angajatori;
– susținerea dialogului și a colectării datelor necesare pentru a realiza reforma sistemelor de educație, formare și tineret;
– promovarea excelenței în învățământ și a cercetării în domeniul studiilor europene prin intermediul programelor Jean Monnet;
– susținerea proiectelor transnaționale în domeniul sportului, cu accent pe sportul de masă.
Printre noutățile pentru 2018 se numără un accent crescut pe stagiile de lungă durată (ErasmusPro), dar și simplificarea procedurilor de înscriere a propunerilor pentru granturi. În 2018, ca și în anii precedenți, proiectele ce vizează favorizarea incluziunii sociale vor avea prioritate – precizează Comisia.
Pentru informații complete asupra oportunităților incluse în acest program, puteţi consulta Ghidul programului Erasmus+, publicat pe site-ul Comisiei Europene.