Buget de 100 de milioane de Euro pe an pentru Digital Innovation Hub
Comisia Europeană acordă statelor membre 100 de milioane de Euro anual pentru programul Digital Innovation Hubs.
România Internațional, 09.11.2017, 16:05
Comisarul European pentru Economie și Societate Digitală, Mariya Gabriel, s-a aflat pentru prima oară în România și a discutat în cadrul Forumului Digital Romania International Forum II – Startups in 4.0 Industries”, organizat de Smart Everything Everywhere, rolul României în regiune ca principal hub de IT. 100 de milioane de Euro pe an vor fi disponibile pentru Digital Innovation Hubs la nivel european prin Comisia Europeană, dar și statele membre vor avea un rol în finananțare, ajungându-se la peste 1 miliard de Euro pe an.
În deschiderea evenimentului au luat cuvântul Dacian Cioloș, fost Comisar European şi Prim Ministru al României; Mariya Gabriel, Comisarul European pentru Economie și Societate Digitală; Hans Klemm, Ambasadorul Statelor Unite; Tamar Samash, Ambasador al Statului Israel în România; Pierre Gore-Coty, Head of EMEA, Uber; Iulian Stanciu, CEO eMAG, și Florin Talpeș, fondator și CEO, Bitdefender.
Fostul Prim Ministru Emil Boc, Primarul din Cluj-Napoca, a avut o intervenție keynote în cadrul evenimentului. Au vorbit, de asemenea, Krum Garkov, Director General al eu-LISA, agenția de management al infrastructurii europene IT în justitie și securitate; Plamen Russev, fondator și chairman al congresului internațional Webit; fostul Ministru al Sănătății Vlad Voiculescuprof. Mircea DumitruGen. Anton RogIonuț Simion, Country Managing Partner, PwC Romania; lideri din industriile de e-health, manufactură, smart cities și apărare.
La eveniment au fost prezentate pobilitățile de organizare a hub-urilor în România, dar și statusul țării nostre în ce privește digitalizarea industriilor. România este la începutul transformării digitale și se bazează încă pe industria de outsourcing și pe mâna de lucru ieftină care se va muta însă în alte părți ale lumii, iar România va trebui să își digitalizeze industria și să inoveze pentru a rămâne competitivă” – a spus Anne-Marie Sassen, Coordonator Digital Innnovation Hubs la Comisia Europeană.
Nivelul de digitalizare chiar și a companiilor mari în România este de 16%, ceea ce reprezintă media pentru micile companii și startupuri la nivel european. În Europa, media de digitalizare a companilor mari este de 43%.
Coordonatorul inițiativei de la Bruxelles a explicat și felul în care programul își propune să funcționeze la nivel regional pentru a ajuta companiile să își crească capacitățile și competențele în domeniul digital. O atenție specială este acordată micilor companii și startup-urilor prin programe ca H2020 și asistență în crearea huburilor de inovație.
Agnieska Gajevska de la PwC Polonia – compania ce va implementa proiectul în 13 țări și va oferi și un program de trainguri – a anunțat momentul prielnic de a candida pentru companiile din România și a subliniat că digitalizarea ar aduce 110 de miliarde de Euro economiei europene, ceea ce reprezintă 70-75% din PIB-ul României.
Ea a explicat, de asemenea, că aceste hub-uri ar trebui să funcţioneze ca un ecosistem, nu ca un mediu competitiv, mergând în direcția regionalizării unor specializări inteligente – un catalizator pentru punctele tari ale unei regiuni.
Aflat la a doua ediție, evenimentul Digital Romania International Forum II Start-ups in 4.0 Industries” a fost centrat pe maniere colaborative de stimulare a inovației și ecosisteme ce pot crește capacitățile de inovare în industriile din România și Europa – precizează comunicatul organizatorilor.
Mai multe detalii despre eveniment puteţi afla aici.