Alegeri prezidențiale în Republica Moldova / S-au închis urnele în republica Moldova
La ora 21,00, 130.000 de moldoveni au votat în plus față de turul 1, iar votul continuă în diaspora.
Lica Manolache, 03.11.2024, 19:11
Până la închiderea urnelor, la ora 21,00, au votat peste 1,68 de milioane de persoane, adică 54,08% din populație, atât din Republica Moldova cât și din diasporă. Dintre aceștia, 379.000 au votat la Chișinău, iar 315.000 în afara țării, unde votul continuă, în funcție de fusul orar și de numărul alegătorilor aflați la cozi.
––-
La ora 21,00, 130.000 de moldoveni au votat în plus față de turul 1, iar votul continuă în diaspora, care a adus cea mai mare creștere de participare. Cu un sfert de oră înaintea închiderii votului de pe teritoriul Republici Moldova s-a ajuns la 1.670.000 de voturi, adică 130.000 de voturi în plus față de primul tur.
Preşedinta Maia Sandu a declarat, după închiderea urnelor pe teritoriul Republicii Moldova: ”Le mulțumesc tinerilor care au stabilit un record și diasporei, unde continuă încă procesul de votare, și pe această cale le cer să meargă să voteze”. Președinta Republicii Moldova a cerut o numărare corectă a voturilor.
Alexandr Stoianoglo a declarat, la rândul său: „Astăzi, Moldova a vorbit prin voi, prin votul vostru. Votul vostru a șters granițele dintre orașe și sate, nord și sud, est și vest. Iar prezența voastră masivă la urne este o dovadă că Moldova nu e doar un punct de hartă cu simpli spectatori, ci un popor responsabil și conștient de viitorul său.”
––-
Peste 1,65 milioane de cetăţeni moldoveni au votat, duminică, până la ora 20:00, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, în care se confruntă preşedinta în exerciţiu, proeuropeana Maia Sandu, şi socialistul Alexandr Stoianoglo.
Potrivit datelor centralizate de Comisia Electorală Centrală, până la ora 20:00 au votat 1.655.465 alegători, ceea ce înseamnă 53,44% din totalul alegătorilor înscrişi pe listele electorale.
Prezenţa la vot este mult mai bună decât în primul tur al prezidenţialelor. La ora 20:00, numărul votanţilor este cu aproximativ 150.000 de persoane mai mare decât era la aceeaşi oră, pe 20 octombrie.
––
1,6 milioane sau peste 52% dintre cetățenii moldoveni cu drept de vot au mers la urne până la ora 19.00. Cu două ore înainte de închiderea secțiilor, prezența la vot este mai mare decât cea de la finele primului tur. Și numărul voturilor din diaspora crescut până la 280.000.
Mai multe alerte cu bombă, dovedite false, au fost anunțate la secțiile de votare din Frankfurt (Germania), Liverpool și Northampton (Marea Britanie). Poliția din Republica Moldova a primit astfel de alerte pentru secție de votare, dar și pentru podul Rîbnița-Rezina.
––––
Prezența la vot pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova a ajuns la 47%. Astfel, la ora 17.00, peste 1,4 milioane de persoane și-au exprimat votul. Dintre aceștia, 234.000 au votat la secțiile organizate în afara țării.
––––
39% dintre cetățenii moldovenii cu drept de vot s-au prezentat la urne până la ora 15.00. În total, 1,15 milioane de persoane și-au exprimat votul în al doilea tur al prezidențialelor.
Mobilizarea este mare și în secțiile din străinătate, cu peste 13:00, peste 120.000 de persoane care au votat în afara granițelor. Printre cele mai aglomerate secții sun cele organizate în România, Italia, Austria sau Estonia.
Până la orele prânzului, Poliția Republicii Moldova anunțat 52 de incidente electorale, printre care 7 cazuri de corupere a alegătorilor și 6 cazuri de transportare organizată a alegătorilor, potrivit Radio Chișinău.
Totodată, poliția a sistat traficul rutier pe podul Rîbnița-Rezina, care leagă localități din Republica Moldova de Transnistria a fost sistat. Decizia a fost luată după ce persoane cu o cutie suspectă au refuzat să colaboreze cu Poliția și să prezinte conținutul acesteia.
––––
Actualizare: Prezența la vot la ora 13.00 a fost de 29,53%. Astfel, peste 850.000 de cetățeni moldoveni și-au exprimat opțiunea în al doilea tur al scrutinului prezidențial, potrivit datelor CEC prezentate în timp real.
Cei doi candidați au mers și ei la urne în prima parte a zilie. Primul a fost socialistul Alexandr Stoianoglo care a declarat: „Împreună cu familia mea am votat pentru Moldova liberă, stabilă, prosperă, o Moldovă care respectă oamenii săi, indiferent de etnie, limba vorbită, religie, viziuni politice, o Moldovă care nu stă cu o mână întinsă, dar dezvoltă în armonie relaţiile şi cu Estul şi cu Vestul (…) Sunt categoric împotriva coruperii, fraudării alegerilor. Eu consider că alegerile sunt un proces democratic la care trebuie să acceadă toţi cetăţenii Republicii Moldova. Eu niciodată nu am participat la cumpărarea voturilor şi nu participă la cumpărarea voturilor nici partidul care mă susţine în aceste alegeri.”
Pro-europeana Maia Sandu a încurajat moldovenii să iasă la vot: „Eu am votat cu Moldova. Am încredere că cetățenii noștri vor alege bine pentru țara noastră. Ei de fiecare dată au dus țara înainte, au protejat-o de rele. Astăzi, mai mult ca niciodată, trebuie să fim uniți, să ne păstrăm pacea, să ne păzim votul, să ne păzim independența. Hoții vor să ne cumpere votul, vor să ne cumpere țara, dar puterea oamenilor este infinit mai mare. Puterea Moldovei este în fiecare dintre voi. Ieșiti la vot, cu credință și cu speranță.”
–––
Actualizare: Prezența la vot la ora 11.00 a fost de 17,5%, cu patru procente peste cea din primul tur al prezidențialelor (13,5%). Astfel, peste 370 de mii de cetățeni moldoveni au votat de la deschiderea urnelor dintre care 31 de mii la secțiile din străinătate.
–––-
Cetățenii din Republica Moldova sunt chemați astăzi la urne pentru a își exprima votul al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Cei doi candidați rămași în cursă sunt șefa de stat în funcție, pro-europeana Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, reprezentantul socialiștilor.
În primul tur al alegerilor, Maia Sandu a obținut 42,49% din voturi, iar Alexandr Stoianoglo a fost votat de 25,95% dintre participații la scrutin. Aproximativ 1,56 milioane de moldoveni din țară și din afara granițelor și-au exprimat votul pe 20 octombrie, când s-a organizat și referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Astăzi, cetățenii moldoveni pot merge la urne până la ora 21:00, iar primele rezultate parțiale sunt așteptate la scurt timp după închiderea secțiilor de vot. Prezenţa la vot poate fi urmărită în timp real AICI.
În România, alegătorii moldovenii sunt așteptați să voteze în următoarele 16 secții electorale deschise pe teritoriul țării:
1. București 1 – Incinta Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor, str.
Stavropoleos 6, sector 3;
2. București 2 – Incinta Autorității Electorale Permanente, str. Eugeniu Carada, nr.
1, sector 3;
3. București 3 – Incinta Autorității Electorale Permanente, str. Eugeniu Carada, nr.
1, sector 3;
4. Brașov – Casa de Cultură a Studenților, str. Memorandumului nr. 39;
5. Sibiu – Școala Gimnazială Regina Maria, str. Zaharia Boiu nr. 1;
6. Cluj-Napoca 1 – Casa de Cultură a Studenților, Piața Lucian Blaga nr. 1-3;
7. Cluj-Napoca 2 – Casa de Cultură a Studenților, Piața Lucian Blaga nr. 1-3;
8. Timișoara – Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”, str. Cluj nr. 12;
9. Craiova – Universitatea din Craiova, Str. A. I. Cuza nr. 13;
10. Oradea – Colegiul Economic „Partenie Cosma”, str. Armatei Române, nr. 1F,
Corp A, Oradea;
11. Iași 1 – Casa de Cultură a Studenților, str. Vasile Conta nr. 30;
12. Iași 2 – Școala primară Gheorghe Asachi, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt
nr. 64;
13. Suceava – Universitatea “Ștefan cel Mare Suceava”, str. Universității nr. 13;
14. Bacău – Universitatea “Vasile Alecsandri”, Calea Mărăşeşti nr. 158;
15. Galați – Universitatea "Dunărea de Jos", str. Domneasca nr. 47;
16. Constanța – Universitatea "Ovidius", bl. Mamaia nr. 124.