A murit Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici
Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici a murit, la 20 august 2023, la vârsta de 100 de ani.
Mariana Chiriță, 20.08.2023, 14:33
Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Române, a murit, la 20 august 2023, la vârsta de 100 de ani, a anunţat Universitatea Ecologică din Bucureşti.
La 20 august a.c., a plecat dintre noi cu aceeaşi serenitate cu care şi-a trăit întreaga viaţă de peste un veac, cu credinţă în Dumnezeu şi încredere în ştiinţă, prof. dr. Constantin Bălăceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Române şi preşedinte de onoare al Senatului Universităţii Ecologice din Bucureşti (UEB), se arată într-o postare pe pagina de Facebook a UEB.
Descendent al unei vechi familii boiereşti, Bălăceanu-Stolnici a urmat cursurile Facultăţii de medicină din Capitală devenind medic neurolog şi doctor în ştiinţe medicale. După 1989, a sprijinit dezvoltarea învăţământului privat în România, numărându-se printre fondatorii UEB în cadrul căreia a predat cursuri de antropologie şi neurologie.
Pionier în domeniul neurociberneticii, Constantin Bălăceanu-Stolnici a scris peste 25 de cărţi, a comunicat şi publicat sute de lucrări ştiinţifice. A fost profesor suplinitor la Catedra de cibernetică generală a Facultăţii de Filosofie a Universităţii Bucureşti. De asemenea, a fost profesor şi prorector al Universităţii Ecologice, unde a predat cursuri de geriatrie, neuropsihologie şi istoria culturii, precum şi profesor asociat la Universitatea din Newcastle-upon-Tyne (Anglia), Universitatea Pontificală din Porto Alegre (Brazilia), Universidad Internacional Menéndez Pelayo din Santander (Spania), Academia Medicală Cataloneză din Barcelona (Spania), Colegiul de Medicină din Paris (Franţa), notează site-ul www.aosr.ro.
Şi-a desfăşurat activitatea ştiinţifică în domeniile neurologiei şi neurofiziologiei, neurooftalmologiei, neuroontologiei, gerontologiei, istoriei medicinii, dar şi în domeniile istoriei naţionale, genealogiei şi heraldicii, precum şi în cel al ciberneticii şi teoriei generale a sistemelor. A fost primul care a introdus în România conceptele şi metodele ciberneticii în domeniului neurofiziologiei, iar contribuţiile sale îl situează printre pionierii în domeniu pe plan mondial.
Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost decorat cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler (2003), cu Crucea Patriarhală şi Crucea Moldavă, cu Meritul Maltez în grad de Ofiţer, fiind laureat al Marelui Premiu al Societăţii Franceze de Sinteze Înalte, precum şi Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi din ţară, potrivit site-ului www.aosr.ro.
Considerat ultimul boier autentic, cel din urmă descendent al familiei Bălăcenilor, plin de înţelepciune, optimist incurabil, generos şi spirit ales, academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici ne împărtăşea tuturor încredere, sprijin moral şi bucuria de a trăi, a transmis UEB.