Nava-şcoală ”Mircea” a revenit în Portul Militar Constanţa, după un marş internaţional de instrucţie
Nava-şcoală ”Mircea” a revenit în Portul Militar Constanţa, după un marş internaţional de instrucţie desfăşurat în Marea Neagră şi Marea Mediterană.
Mariana Chiriță, 08.08.2024, 09:58
Nava-școală Mircea a revenit, joi, în portul militar Constanța, după ce a executat un marș internațional de instrucție de șase săptămâni, în Marea Neagră și Marea Mediterană. Vellierul are la bord 86 de studenți de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, precum și opt studenți străini de la academii navale partenere din Bulgaria, Letonia, Polonia, Spania și Turcia, informează Forţele Navale Române.
„Marşul de anul acesta completează astfel, într-un mod onorabil, istoria bogată a Bricului Mircea în serviciul Marinei Militare Române. Pe lângă misiunea de a-i familiariza pe tinerii cadeţi cu viaţa de marinari, acest velier şi-a asumat şi de această dată cu succes rolul de Ambasador al României. Privind această navă incredibilă, care străbate apele lumii de 85 de ani, cred din toată inima că este unul dintre cei mai eficienţi, eleganţi şi bine pregătiţi ambasadori pe care i-a avut ţara noastră în ultimul secol. Depinde de fiecare dintre dumneavoastră să preţuim nava şcoală Mircea aşa cum se cuvine, să ne mândrim de istoria sa extraordinară şi să-i folosim din plin potenţialul”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, prezent la ceremonia de sosire a velierului.
Nava a plecat din portul militar Constanța pe 26 iunie şi a efectuat, pe parcursul marșului, escale de reprezentare în porturile Pireu (Grecia), Livorno (Italia), Toulon (Franța), Palermo (Italia) și Bodrum (Turcia), timp în care a parcurs peste 3.400 de mile marine.
”Sub îndrumarea instructorilor, studenţii români şi străini şi-au format deprinderi marinăreşti şi au desfăşurat activităţi complexe, precum braţarea vergilor, respectiv orientarea vergilor în funcţie de direcţia vântului şi a navei sau lucrul în arboradă, lucrul la înălţime, pentru întinderea şi strângerea velelor. De asemenea, studenţii militari au executat servicii de cart pe navă, au luat parte la exerciţii ample de vitalitate a navei şi au învăţat să utilizeze instalaţiile şi echipamentele de la bord”, a potrivit Forţelor Armate Române.
Construită între 1938-1939 în Germania, la Hamburg, nava-şcoală a marinei militare române, a fost în peste 45 de marşuri de practică în Marea Neagră, Marea Mediterană şi Oceanul Atlantic.