Sportivul săptămânii – Jucătoarea de tenis de masă Bernadette Szőcs
Tenisul de masă este dominat, în ultimele decenii, de sportivii din Asia. Foarte puţini jucători din Europa au mai reuşit intrarea în topuri sau câştigarea de medalii la competiţiile mondiale şi olimpice.
Florin Orban, 26.11.2024, 11:11
Tenisul de masă este dominat, în ultimele decenii, de sportivii din Asia. Foarte puţini jucători din Europa au mai reuşit intrarea în topuri sau câştigarea de medalii la competiţiile mondiale şi olimpice. Nu a făcut excepţie nici Turneul Campionilor, întrecere care încheie sezonul competiţional şi reuneşte în fiecare an cei mai buni 16 jucători de simplu, alături de cele mai bune opt echipe, atât la masculin, cât şi la feminin. Anul acesta, competiţia s-a desfăşurat în Japonia, la Kitakyushu. Europa a fost reprezentată în concursul feminin doar de austriaca de origine moldoveană Sofia Polcanova, a 14-a în lume, şi de Bernadette Szőcs, numărul 17 mondial. Reprezentanta României a putut intra în concurs în urma retragerii chinezoaicei Meng Cheng, campioana olimpică en titre.
Bernadette a trecut, în optimile de finală, de japoneza Hina Hayata, a patra favorită, cu scorul de 3-1. Ea a avut nevoie de 34 de minute pentru a trece de numărul cinci mondial. A făcut apoi, în sferturi, încă un joc de senzaţie, trecând cu 3-0 la seturi de o altă reprezentantă a gazdelor, Satsuki Odo, numărul 8 mondial, în doar 20 de minute de joc. Românca a fost oprită însă în drumul către finală de chinezoaica Manyu Wang, a doua favorită şi numărul doi mondial. Bernadette a fost condusă cu 3-0 la seturi, dar a reuşit o revenire spectaculoasă, a restabilit egalitatea, 3-3, dar Wang s-a impus în ultimul set, după aproape o oră de joc. Românca s-a ales cu medalia de bronz, iar Radio România Internaţional a desemnat-o Sportivul Săptămânii.
Bernadette Szőcs s-a născut la 5 martie 1995, la Târgu Mureş (centrul Transilvaniei). S-a apucat de sport la vârsta de 8 ani. Rezultatele la competiţiile de cadeţi şi juniori au venit relativ repede. Bernadette a câştigat mai multe medalii la concursurile europene şi mondiale, urcând rapid în clasamentelele internaţionale. În 2016, la Europenele de la Budapesta, a câştigat locul 3 la dublu mixt, alături de Ovidiu Ionescu. Un an mai târziu, la campionatele continentale din Luxemburg, a câştigat primul său titlu european, cu echipa României. În 2018, la Montreux, în Elveţia, s-a impus la turneul European Top 16, competiţie rezervată celor mai bune jucătoare de pe continent. Un an mai târziu, la Nantes, în Franţa, a devenit din nou campioană europeană cu echipa României. La München, în 2022, a câştigat titlul european la dublu feminin, împreună cu Sofia Polcanova, şi a fost medaliată cu argint la dublu mixt, alături de Ovidiu Ionescu. La Jocurile Olimpice de la Paris, de anul acesta, la simplu, a fost oprită în optimile de finală tot de Polcanova. La dublu mixt s-a clasat, alături de Ovidiu Ionescu, pe locul 5.