Sportivul săptămânii – Gimnasta Cătălina Ponor
Florin Orban, 21.03.2017, 12:25
A mai rămas mai puţin de o lună până la Campionatele Europene de gimnastică. În premieră, acestea vor fi găzduite de oraşul Cluj. Nu este însă prima dată când întrecerile continentale ale gimnasticii artistice au loc în România. Prima ediţie a competiţiei, care a avut loc în 1957, sub numele de Cupa Europei, s-a desfăşurat la Bucureşti, la Sala Floreasca.
In pregătirea Europenelor de la Cluj, şapte sportivi din România, mai exact două gimnaste şi cinci gimnaşti, au participat, în weekend, la un concurs de Cupă Mondială organizat în Azerbaidjan, la Baku. Şase dintre ei nu au reuşit nici măcar calificarea în finalele probelor la care au luat parte. Cea de a şaptea, Cătălina Ponor, a obţinut însă două medalii de aur, la bârnă şi sol, motiv pentru care Radio România Internaţional a desemnat-o Sportivul Săptămânii.
Cătălina s-a născut la 20 august 1987, la Constanţa. A început gimnastica foarte devreme, la vârsta de numai 4 ani, la clubul sportiv şcolar Farul. În 2002 a fost selecţionată în lotul lărgit al României, pregătindu-se la Deva, iar din 2003 a intrat în echipa naţională feminină a României. În acelaşi an a surprins întreaga lume a gimnasticii la Mondialele de la Anaheim, din California, cucerind trei medalii de argint – una cu echipa, una la bârnă şi una la sol. Rezultatele dinaintea competiţiei din SUA nu ne oferiseră nici un indiciu despre posibilităţile Cătălinei. La Campionatele Naţionale din 2003 câştigase bronzul la bârnă, iar la Internaţionalele României din acelaşi an, argintul, la acelaşi aparat.
Primul moment de glorie al Cătălinei a fost reprezentat de Campionatele Europene desfăşurate în primăvara anului 2004, la Amsterdam. Ea a obţinut atunci trei medalii de aur, pe acelaşi „şablon” ca argintul de la Anaheim: o medalie cu echipa, una la bârnă şi una la sol.
Şablonul s-a păstrat şi la Olimpiada de la Atena, din vara anului 2004. Cu trei medalii olimpice de aur, Cătălina Ponor a fost cea mai titrată sportivă a delegaţiei române, fiind apoi desemnată cea mai bună sportivă română şi cea mai bună gimnastă a lumii în anul 2004.
Au urmat alte rezultate de valoare, printre care medaliile de aur la Europene, în 2005 şi 2006, la bârnă, şi bronzul obţinut cu echipa, în 2007, la Mondialele de la Stuttgart.
Cătălina s-a retras apoi, dar, după o pauză de patru ani, în 2011 a reluat pregătirea. La Europenele din 2012, de la Bruxelles, echipa României, compusă din Sandra Izbaşa, Cătălina Ponor, Larisa Iordache, Diana Bulimar şi Raluca Haidu, s-a impus în concursul pe naţiuni. Apoi, Sandra Izbaşa a câştigat „aurul” la sărituri, Cătălina Ponor a obţinut medalie de aur la bârnă şi de argint la sol, iar Larisa Iordache a fost medaliată cu aur la sol şi argint la bârnă.
La Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012, Cătălina a fost medaliată cu argint la sol, iar în concursul pe naţiuni, alături de echipa României, a urcat pe a treia treaptă a podiumului.
Ultimele rezultate de valoare ale Cătălinei au fost obţinute în 2016. La Campionatele Europene de la Berna, din Elveţia, în finalele pe aparate, România a câştigat, graţie evoluţiilor ei, două medalii, ambele de bronz, la bârnă şi sol.