Sport Club RRI – Rugby
Cupa Mondială de rugby a ajuns în faţa ultimului act. Sâmbătă, la Paris, în marea finală se vor confrunta Noua Zeelandă şi Africa de Sud.
Florin Orban, 25.10.2023, 11:25
Cupa Mondială de rugby a ajuns în faţa ultimului act. Sâmbătă, la Paris, în marea finală se vor confrunta Noua Zeelandă şi Africa de Sud. Ambele formaţii au început competiţia mai timid, cu înfrângeri în faza grupelor. Noua Zeelandă a fost învinsă de Franţa, iar Africa de Sud a cedat în faţa Irlandei. Au urmat însă evoluţii din ce în ce mai bune ale celor două echipe, care au trecut, în sferturile de finală, de formaţiile considerate drept principalele favorite la câştigarea trofeului Webb Ellis, respectiv echipa gazdă, Franţa, şi cea de pe primul loc al clasamentului mondial la zi, Irlanda.
Am văzut la lucru echipa Africii de Sud, în faza grupelor, chiar împotriva echipei României. “Springboks” s-au impus categoric, cu 76 la 0, aducând României cea de-a doua înfrângere grea de la ediţia actuală a Mondialelor. Vă amintim că, în primul joc, “Stejarii” cedaseră în faţa Irlandei cu 82 la 8. Cu Scoţia, diferenţa de scor a fost şi mai mare: 84 la 0 pentru elevii lui Gregor Townsend.
Singurul meci în care selecţionata română a contat întrucâtva a fost cel cu Tonga, pierdut cu 24 la 45. Am văzut însă mai multă ambiţie în rândul jucătorilor români, în condiţiile în care jocul nu mai părea dinainte pierdut, precum confruntările anterioare. Echipa antrenată de Eugen Apjok a avut momente bune, concretizate în trei eseuri, reuşite de Cristi Boboc, Florin Surugiu şi Marius Simionescu.
În urma rezultatelor din Franţa, iubitorii rugby-ului românesc au constatat cât de departe este România de primul eşalon mondial. Se pune chiar problema dacă ne mai putem considera parte a celui de-al doilea eşalon, din care echipe ca Portugalia, Georgia sau Fiji s-au prezentat, în Franţa, mai mult decât onorabil.
Pentru aceste ţări, World Rugby a venit, miercuri, cu o veste bună. Cupa Mondială va avea, începând de la ediţia din 2027, care va fi găzduită de Australia, 24 de echipe. Teoretic, România are ceva şanse de a fi din nou prezentă la turneul final, aflându-se, în clasamentul mondial la zi, pe locul 20. Mai mult, World Rugby a hotărât înfiinţarea Ligii Naţiunilor, o competiţie care se va disputa începând din 2026 şi va avea două divizii cu câte douăsprezece echipe.
În prima din aceste divizii vor participa cele mai puternice zece naţionale din lume şi două naţionale invitate. Jocurile vor fi programate în lunile iulie şi noiembrie, în locul turneelor sau meciurilor-test care au loc, de regulă, în aceste perioade. Competiţia va avea promovare şi retrogradare, dar numai din 2030. World Rugby a afirmat că modificările au fost făcute pentru a permite selecţionatelor mai puţin puternice să întâlnească mai des adversare de top.