Sport Club RRI – Românii la Australian Open
Au mai rămas patru zile din ediţia 2013 a Openului de tenis al Australiei, primul turneu de Mare Şlem al anului. In marea lor majoritate, principalii favoriţi şi-au croit drum catre fazele finale ale competiţiei ...
Florin Orban, 23.01.2013, 10:09
Au mai rămas patru zile din ediţia 2013 a Openului de tenis al Australiei, primul turneu de Mare Şlem al anului. In marea lor majoritate, principalii favoriţi şi-au croit drum catre fazele finale ale competiţiei, atât în concursurile fetelor, cât şi la băieţi.
Sportivii români au dezamăgit. La simplu, cel mai departe a ajuns Sorana Cîrstea. Numărul 27 pe lista favoritelor, românca a cedat, în turul 3, în faţa chinezoaicei Li Na, cap de serie numărul 6, în două seturi: 4-6, 1-6.
La simplu masculin, ambii reprezentanţi ai României, Victor Hănescu şi Adrian Ungur, au fost eliminaţi încă din primul tur.
Cele mai mari aşteptări ale suporterilor tenisului românesc se îndreptau către probele de dublu. La masculin însă, Horia Tecău şi bielorusul Max Mirnîi, deşi ocupau locul 4 pe lista favoriţilor, s-au oprit în turul secund. La dublu mixt, Tecău a făcut pereche cu Bethanie Mattek Sands, din Statele Unite, cu care anul trecut a câştigat finala. Cei doi n-au trecut însă, anul acesta, nici macar de primul tur. Cel mai departe, la dublu, au ajuns, la fete, Monica Niculescu şi Irina Camelia Begu, care s-au oprit în optimile de finală.
Trebuie spus că Australian Open nu a fost, de-a lungul timpului, o competiţie pe placul jucătorilor români. Cele mai bune performanţe înregistrate de românce la Melbourne aparţin Virginiei Ruzici şi Irinei Spârlea. Prima a atins, în 1980, sferturile de finală, fază a competiţiei în care a fost învinsă de Hana Mandlikova, jucătoarea din Cehoslovacia câştigând atunci trofeul.
După 17 ani, Irina Spârlea pierdea tot în sferturi şi tot în faţa viitoarei câştigătoare a turneului, Martina Hingis din Elveţia.
La băieţi, cele mai bune rezultate la Australian Open au fost obţinute de Andrei Pavel, calificat de două ori în optimile de finală. În 1999, Pavel a fost eliminat, în optimi, de rusul Evgheni Kafelnikov, iar în 2004, de spaniolul Juan Carlos Ferrero.
Cea mai mare performanţă românească la Openul Australian, a fost obţinută anul trecut, de Horia Tecău care, împreună cu Bethanie Mattek Sands, Statele Unite, a câştigat, aşa cum v-am mai spus, finala probei de dublu mixt.
In încheiere, vă amintim că puteţi găsi rubrica noastră sportivă şi pe profilul postului Radio România Internaţional din reţeaua Facebook.