Sport Club RRI: Români la Internaţionalele de Tenis ale Australiei
In aceste zile se desfǎşoarǎ, la Melbourne, Openul Australiei la tenis, prima competiţie de Mare Şlem a anului. Jucǎtorii români se aflǎ printre protagonişti, în special la feminin, simplu şi dublu, dar şi la dublu masculin.
Florin Orban, 21.01.2015, 12:08
In aceste zile se desfǎşoarǎ, la Melbourne, Openul Australiei la tenis, prima competiţie de Mare Şlem a anului. Jucǎtorii români se aflǎ printre protagonişti, în special la feminin, simplu şi dublu, dar şi la dublu masculin.
In proba individualǎ a fetelor, pe lista capilor de serie figureazǎ numai o româncǎ. Este vorbe de Simona Halep, a treia pe listǎ. O altǎ jucǎtoare din România a reuşit însǎ, în primul tur, o surprizǎ de marcǎ. Irina – Camelia Begu a eliminat-o pe favorita numǎrul 9, Angelique Kerber, din Germania. Begu a reuşit deja calificarea în turul al treilea. Miercuri, ea a trecut de Katerina Siniakova, din Republica Cehǎ, cu 7-5, 6-4.
La dublu masculin, între favorite figureazǎ douǎ perechi având în componenţǎ jucǎtori români. Cel mai bine se situeazǎ cuplul compus din Horia Tecǎu şi olandezul Jean-Julien Rojer, pe locul 6. Pe poziţia a 14-a se aflǎ perechea formata din Florin Mergea şi britanicul Dominic Inglot, care a reuşit deja calificarea în turul 2, dupǎ victoria cu 6-2, 6-2 în faţa australienilor Matthew Ebden şi Matt Reid.
Sǎ mai notǎm cǎ, în proba femininǎ de dublu, perechea formatǎ din Monica Niculescu şi rusoaica Vitalia Diatchenko s-a impus miercuri, în primul tur, în faţa cuplului american Lauren Davis / Christina McHale cu 6-2, 4-6, 6-3.
Trebuie spus că Australian Open nu a fost, de-a lungul timpului, o competiţie pe placul jucătorilor români. Cele mai bune performanţe înregistrate de românce la Melbourne aparţin Virginiei Ruzici şi Irinei Spârlea. Prima a atins, în 1980, sferturile de finală, fază a competiţiei în care a fost învinsă de Hana Mandlikova, jucătoarea din Cehoslovacia câştigând atunci trofeul.
După 17 ani, Irina Spârlea pierdea tot în sferturi şi tot în faţa viitoarei câştigătoare a turneului, Martina Hingis din Elveţia.
La băieţi, cele mai bune rezultate la Australian Open au fost obţinute de Andrei Pavel, calificat de două ori în optimile de finală. În 1999, Pavel a fost eliminat, în optimi, de rusul Evgheni Kafelnikov, iar în 2004, de spaniolul Juan Carlos Ferrero.
Cea mai mare performanţă românească la Openul Australian a fost obţinută în 2012, de Horia Tecău care, împreună cu Bethanie Mattek Sands, din Statele Unite, a câştigat finala probei de dublu mixt.