Sport Club RRI: Performanţă istorică pentru România la tenis de masă
În a doua jumătate a secolului trecut, România s-a aflat printre cele mai puternice ţări din tenisul de masă mondial.
Florin Orban, 11.12.2024, 10:15
Maria Alexandru, de pildă, a câştigat, între 1957 şi 1975, 12 medalii la Campionatele Mondiale, între care trei de aur, cinci de argint şi patru de bronz. În anii care au trecut, echipele din Asia au devenit din ce în ce mai puternice. Sportivii de pe celelalte continente au mai prins cu greu fazele finale ale competiţiilor importante. În topurile mondiale, de pildă, la masculin, în primii zece se află doar trei sportivi din afara Asiei, respectiv un francez, un brazilian şi un suedez. La feminin, în schimb, primele treisprezece sunt din Asia. După ele, cel mai bine clasată este o sportivă din România, şi anume Bernadette Szőcs, pe locul 14, urmată de austriaca Sofia Polcanova, originară din Republica Moldova, pe 15. Zilele trecute însă, la Cupa Mondială de tenis de masă pe echipe mixte desfăşurată în oraşul chinez Chengdu, formaţia României a depăşit toate aşteptările şi s-a clasat pe locul 4.
Sportivii tricolori au trecut de faza grupelor după ce au învins echipele din Taiwan şi Singapore şi au pierdut în faţa Coreei de Sud. În faza secundă au dispus de Franţa, cu 8-3, de Statele Unite cu 8-0, apoi de Japonia, cu 8-2. A urmat o victorie cu 8-5 împotriva Germaniei şi înfrângere cu 0 la 8 în faţa Chinei. România a reuşit astfel, în premieră, calificarea în semifinalele competiţiei. Anul trecut, tricolorii nu trecuseră de prima fază a întrecerii.
Acum, în lupta pentru un loc în finală, sportivii români s-au confruntat din nou cu echipa ţării gazdă, China. De data aceasta au pierdut cu 8 la 1, singurul punct al României fiind obţinut de perechea de dublu mixt Ovidiu Ionescu / Bernadette Szőcs. Cei doi au câştigat un set din cele trei disputate cu cea mai bună pereche mixtă din lume, formată din Chuqin Wang şi Yingsha Sun. A urmat finala pentru locul 3, în care Hong Kong a învins România cu 8 la 0.