Sport Club RRI: O sută de ani de olimpism în România
In aceste zile, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a sǎrbǎtorit 100 de ani de existenţǎ. La Bucureşti s-au aflat, cu aceastǎ ocazie, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach şi preşedintele Asociaţiei Comitetelor Olimpice Europene Patri
Florin Orban, 17.09.2014, 11:20
In aceste zile, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a sǎrbǎtorit 100 de ani de existenţǎ. La Bucureşti s-au aflat, cu aceastǎ ocazie, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach şi preşedintele Asociaţiei Comitetelor Olimpice Europene Patrick Hickey. La sfârşitul sǎptǎmânii trecute, ei au luat parte, alǎturi de Alin Petrache, preşedintele forului olimpic de la Bucureşti, la o ceremonie fastuoasǎ, la Ateneul Român. In cadrul acesteia, Preşedintele României, Traian Băsescu, a conferit Comitetului Olimpic şi Sportiv Român Ordinul Meritul Sportiv Clasa I, cea mai importantǎ distincţie sportivǎ româneascǎ.
Data de naştere a comitetului olimpic este consideratǎ însǎ ziua de 27 martie 1914. In acea zi a avut loc o reuniune a Federaţiunii Societăţilor Sportive Române, organismul care coordona sportul românesc. In cadrul întâlnirii au fost desemnate cinci personalităţi care urmau să reprezinte România la Congresul Comitetului Olimpic Internaţional din luna mai a anului 1914. Cei cinci erau: Gheorghe Murgoci, Carol Davila, Nicolae Iliescu Brânceni, Ion Nicolaescu şi Dinu Cesianu.
Oamenii cu cele mai mari contribuţii la naşterea olimpismului românesc au fost însă George Gh. Bibescu şi George Plagino. Prin Bibescu, România a intrat în contact cu mişcarea olimpică modernă şi cu fondatorul acesteia, Pierre de Coubertin, încă din secolul al XIX-lea. In 1899, Bibescu a fost ales membru al Comitetului Olimpic Internaţional, România fiind a 16 ţară reprezentată în acest organism. In 1908 este cooptat în CIO şi George Plagino. Lui îi datorăm însă un lucru mai important, anume prima participare sportivă la Jocurile Olimpice. In 1900, la ediţia de la Paris, Plagino s-a aflat printre concurenţii de la tir, în proba de talere. Ulterior, a devenit senator în Parlamentul României.
Intre românii care s-au remarcat apoi în activitatea olimpică internaţională, un loc aparte îl ocupă George Valentin Bibescu. A fost unul dintre cei mai străluciţi campioni de automobilism din debutul secolului XX. Totodată, este unul dintre pionierii aviaţiei europene. In 1927 a fost ales preşedinte al Federaţiei Aeronautice Internaţionale, funcţie pe care a ocupat-o timp de 14 ani, până la trecerea sa în nefiinţă, în 1941.
Un fapt care trebuie menţionat este acela cǎ România a fost prezentǎ la toate ediţiile Jocurilor Olimpice, începand cu anul 1924, când a obţinut şi prima medalie: bronz la rugby. Au fǎcut excepţie douǎ ediţii de varǎ, şi anume cele din 1932 şi 1948, şi una de iarnǎ, cea din 1960.
In total, la Jocurile Olimpice, România a obţinut 301 medalii, dintre care 88 de aur, 94 de argint şi 120 de bronz. Nume precum cele ale gimnastei Nadia Comǎneci, ale canotoarelor Elisabeta Lipǎ şi Georgeta Damian – Andrunache sau al canoistului Ivan Patzaichin au reprezentat repere majore ale performanţei sportive de înalt nivel.