Sport Club RRI: Acum 28 de ani la Sevilla
Actuala generație de jucători de fotbal din România își amintește din ce în ce mai puţin de cel mai mare succes al fotbalului românesc, înregistrat acum 28 de ani, mai exact la 7 mai 1986.
Florin Orban, 07.05.2014, 11:40
Actuala generație de jucători de fotbal din România își amintește din ce în ce mai puţin de cel mai mare succes al fotbalului românesc, înregistrat acum 28 de ani, mai exact la 7 mai 1986. Chiar și fotbaliștii ajunși astăzi la vârsta maturității sportive, cei trecuți – să zicem – de 30 de ani, erau copii mici pe vremea când Steaua București câștiga Cupa Campionilor Europeni după o finală dramatică împotriva Barcelonei.
Helmut Duckadam, Ștefan Iovan, Adrian Bumbescu, Miodrag Belodedici, Ilie Bărbulescu, Gavrilă Balint, Ladislau Bölöni, Ștefan Majearu, Lucian Bălan, Marius Lăcătuș, Victor Pițurcă, Marin Radu (zis și Radu 2) și Anghel Iordănescu au fost în teren. Pe banca tehnică a stat Emerich Jenei, ajutat de Iordănescu. A lipsit din echipă tocmai cel care condusese, în calitate de căpitan, toată campania de calificare, până în finală: Tudorel Stoica.
Pentru cei ce nu-și mai amintesc, trebuie spus că încleștarea de la Sevilla, cu o echipă a Barcelonei susținută de 50 de mii de fani, a fost foarte grea pentru steliști, care însă și-au dovedit superioritatea la capitolul tactic. S-au apărat, cu succes, în cea mai mare parte a timpului, iar cele mai multe ocazii de gol au aparținut catalanilor. Au trecut, fără gol, 120 de minute. La loviturile de departajare s-a produs minunea. Portarul stelist Helmut Duckadam a parat toate cele patru lovituri ale oaspeților. Puțină lume își mai amintește că și portarul spaniol, regretatul Javier Urruticoechea, a respins de două ori, performanță rară la un asemenea nivel. Faptul că spaniolul a fost bătut de două ori, și anume de Marius Lăcătuș și Gavrilă Balint, l-a lăsat însă în legendă numai pe Duckadam.
Astăzi, mulți dintre cei care au contribuit la succesul de la Sevilla nu mai sunt printre noi. Ne gândim mai ales la Ion Alexandrescu, pe atunci șeful secției de fotbal a Clubului Sportiv al Armatei STEAUA.
Membrii echipei de aur a Stelei sunt astăzi, în majoritate, antrenori. Câțiva chiar au convins, iar cel mai departe a ajuns Victor Pițurcă, actualul antrenor al echipei naţionale, tehnician care a calificat România la două campionate europene.