Sport Club RRI: 100 de ani de rugby în România
Împlinirea a 100 de ani de sport cu balonul oval în România a fost marcată printr-o ceremonie organizată de Federaţia Română de Rugby la sediul Comitetului Olimpic şi Sportiv din Bucureşti.
Ștefan Baciu, 25.09.2013, 10:52
Împlinirea a 100 de ani de sport cu balonul oval în România a fost marcată printr-o ceremonie organizată de Federaţia Română de Rugby la sediul Comitetului Olimpic şi Sportiv din Bucureşti. Cu acest prilej a fost lansat volumul colectiv 1913-2013, 100 de ani de rugby în România şi au fost acordate premii celor mai buni jucători, antrenori şi arbitri români.
Primul meci de rugby din România s-a disputat la 8 septembrie 1913 la Bucureşti, între Tennis Clubul Român şi Sporting Club şi s-a încheiat cu un scor egal (3-3). În acea perioadă, erau acordate 4 puncte pentru un dropgol, 3 puncte pentru o încercare sau transformarea unei lovituri de pedeapsă, iar transformarea unei încercări era recompensată cu 2 puncte.
La primele meciuri de rugby, jucătorii purtau tricouri în diferite culori şi pantaloni de stradă tăiaţi sub genunchi sau, în cel mai fericit caz, de culoare albă. Jucătorii erau încălţaţi cu ghete de oraş, însă cei cu bani îşi puteau permite încălţăminte de sport, cu crampoane. Arbitrul era îmbrăcat de stradă, cu şapcă, pantaloni de golf şi haină strânsă pe corp. La un moment dat, federaţia a cerut sportivilor să aibă pantalonii tăiaţi deasupra genunchilor, iar cu timpul toţi jucătorii au fost îmbrăcaţi în echipament sport.
Primele meciuri internaţionale pentru jucătorii români de rugby au fost cele de la Jocurile Interaliate din 1919 de la Paris, când Naţionala României a jucat cu SUA şi Franţa, pierzând ambele jocuri. De reţinut este faptul că prima medalie olimpică pentru România, de bronz, a fost obţinută de Naţionala de rugby la Turneul olimpic de la Paris din anul 1924. În turneul olimpic, reprezentativa României a pierdut ambele jocuri: cu Franţa, 3 la 61, şi cu Statele Unite, 0 la 37, dar cei care au fost titulari au intrat în istoria sportului românesc prin faptul că au adus României prima medalie la Jocurile Olimpice. Turneul olimpic de la Paris a reprezentat apariţia primei generaţii de rugbişti români cu adevărat valoroşi care, păstrând proporţiile şi ţinând seama de datele concrete, se ridicaseră pentru prima dată, indiferent de scor, la nivelul marilor lor adversari. Se iviseră nume noi, ca Mircea Sfetescu şi Nicolae Mărăscu (centri), Tudor Florian (fundaş celebru la vremea lui, care a fost declarat cel mai bun placheur al turneului olimpic), Ion Gârleşteanu (mijlocaş la grămadă), Paul Vidraşcu (aripă), Eugen Gogu Sfetescu (marele antrenor de mai târziu şi titular al Naţonalei până în 1937), Sorin Mihăilescu, Todi Marian, Silviu Nemeş, Soare Sterian, Paul Nedelcovici şi Mişu Vardala. Era prima formaţie de rugbişti români în sensul cât de cât modern al cuvântului…
Cu ocazia marcării centenarului rugby-ului românesc a fost lansată şi galeria marilor jucători români ce poartă denumirea de Wall of Fame. În cadrul acestei galerii un loc aparte îl ocupă Echipa de Aur, cel mai bun XV al României din toate timpurile…
În încheiere, vă amintim că puteţi găsi rubrica noastră sportivă şi pe profilul postului Radio România Internaţional din reţeaua Facebook.