Săptămâna sportivă
Principalul eveniment sportiv al săptămânii trecute a fost amânarea Jocurilor Olimpice programate anul acesta la Tokio.
Florin Orban, 30.03.2020, 11:03
Principalul eveniment sportiv al săptămânii trecute a fost amânarea Jocurilor Olimpice programate anul acesta la Tokio. Competiția va avea loc anul viitor, urmând ca data deschiderii Jocurilor să fie anunțată în curând. Între timp, cei mai mulți sportivi se pregătesc izolat, din cauza coronavirusului. Situația creată îngreunează foarte mult controalele antidoping. În acest context, șeful Agenției Mondiale Antidoping (WADA), polonezul Witold Banka a transmis un mesaj categoric sportivilor care s-ar putea gândi să profite de această situație și să folosească substanțe interzise pentru a-și îmbunătăți performanțele. “Dacă vrei să folosești această situație pentru a trișa, te vom prinde și te vom elimina din sport”, a transmis președintele WADA prin intermediul unui interviu acordat agenției Reuters.
Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a trimis o scrisoare preşedintelui FIFA, Gianni Infantino, pentru a-i cere confirmarea clară a participării jucătorilor născuţi în 1997 la Jocurile Olimpice, deşi, în 2021, aceștia nu vor mai avea sub 23 de ani. În document scrie (cităm): Având în vedere situaţia specială creată prin amânarea proximei ediţii a Jocurilor Olimpice pentru anul 2021, considerăm necesară o completare a regulamentului acestei ediţii, prin adăugarea unei prevederi dedicate prin care să se confirme faptul că jucătorii născuţi în 1997 vor fi eligibili pentru ediţia Tokio a Jocurilor Olimpice, chiar dacă aceştia nu se vor mai încadra la anul în categoria U23, ca efect al amânării competiţiei” (am încheiat citatul). Demersuri similare cu cel al FRF au făcut şi federaţiile din Australia şi Coreea de Sud. Campioana olimpică en titre, Brazilia, ar pierde, de pildă, 11 jucători din lotul de 23 avut la ultima convocare în cazul în care limita de vârstă se menţine la 23 de ani.
Coronavirusul a dus la o criză financiară majoră în lumea sportului. În consecință, cele mai multe cluburi din fotbalul românesc au redus semnificativ retribuțiile sportivilor. FCSB și Viitorul Constanța au decis să înjumătățească salariile jucătorilor. Situația este și mai grea la Poli Iași, unde fotbaliştii, antrenorii şi toţi ceilalţi angajaţi ai clubului de fotbal vor fi retribuiţi cu 75 la sută din salariul mediu brut pe economie. La Universitatea Craiova însă, președintele clubului, Sorin Cârțu, a anunțat că acest lucru nu se va întâmpla în viitorul apropiat, iar jucătorii pot să stea liniștiți. Și Marius Croitoru, antrenorul echipei FC Botoșani, a declarat că, la clubul său, nu se pot face economii din salariile jucătorilor, întrucât acestea sunt foarte mici. La gruparea moldavă, retribuțiile jucătorilor sunt de circa 2-3.000 de euro, a spus Croitoru, ceea ce înseamnă mult sub media Ligii I.