Şah
La Mamaia se dispută în această săptămână Campionatul Naţional de Şah de echipe, cu 10 echipe participante în competiţia feminină şi cu tot atâtea în cea masculină.
Ștefan Baciu, 04.09.2013, 10:24
La Mamaia se dispută în această săptămână Campionatul Naţional de Şah de echipe, cu 10 echipe participante în competiţia feminină şi cu tot atâtea în cea masculină. Noutatea acestui an este că echipele feminine sunt alcătuite din 3 senioare plus o junioară, faţă de anul precendent când echipele erau compuse din două senioare şi o junioară. Ca şi în anii trecuţi, cluburile care participă la Superliga masculină pot folosi maxim 2 străini în echipa alcătuită din 6 jucători, echipă din care face parte obligatoriu un junior român. În Superliga feminină este permisă folosirea unei singure jucătoare străine, iar cluburile au obligaţia de a avea în echipa de 4 o junioară din România. Dreptul, este adevărat limitat, de a folosi jucători străini a crescut valoarea campionatului românesc de şah.
La ediţia din acest an participă mai multe jucătoare din Top 100 mondial. Astfel, ucraineanca Kateryna Lagno, numărul 8 mondial cu un ELO de 2532 de puncte joacă pentru Politehnica – Antibiotice Iaşi, Elina Danelian din Armenia, numărul 29 mondial cu ELO 2470 este legitimată la AEM Luxten Timişoara, iar Ekaterina Atalîk din Turcia, numărul 49 mondial cu ELO 2433, este la CS Studenţesc Medicina Timişoara. Corina Peptan, numărul 51 mondial cu ELO 2429, este legitimată la CSM Bucureşti, iar Irina Bulmagă, numărul 75 mondial cu ELO 2387, joacă pentru Politehnica Iaşi. Acestea sunt, de fapt, şi echipele care au urcat pe podium în ultimii ani.
AEM Luxten Timişoara, Apa Nova Bucureşti şi CS Studenţesc Medicina Timişoara sunt echipele care, de mulţi ani, îşi împart primele trei locuri în Superliga masculină. Anul trecut, regula a fost stricată de Clubul de Şah al Municipiului Baia Mare care a devenit vicecampioană naţională, lăsând în afara podiumului pe Medicina Timişoara. In acest an, Baia Mare şi-a întărit lotul, transferându-i pe Dieter Nisipeanu, cel mai valoros şahist al României, singurul prezent în Top 100 mondial, şi pe Levente Vajda, numărul 3 în topul României conform ratingului ELO. Titlul de campioană a fost câştigat de AEM Luxten Timişoara, de unde provin trei din cei cinci componenţi ai echipei naţionale: Constantin Lupulescu, Mircea Pârligras şi Vladislav Nevednicii.
Anul trecut, şahiştii români au avut rezultate de excepţie la cea de a 40-a ediţie a Olimpiadelor de şah pe echipe, clasându-se pe locul 5 în competiţia feminină şi pe locul 8 în turneul masculin. Precedenta olimpiadă la care România reuşise să se claseze în primele 10 echipe ale lumii a fost cea din 1998, de la Elista (Fed. Rusă), când echipa feminină ocupase locul 6. În ceea ce priveşte echipa masculină, România nu mai reuşise o clasare în primele 10 locuri de la Olimpiada de la Salonic (Grecia), din 1984. Să mai notăm şi performanţa lui Constantin Lupulescu care la Europenele individuale de seniori din Polonia a încheiat competiţia pe locul 5, la egalitate de puncte cu medaliaţii.
In încheiere, vă amintim că puteţi găsi rubrica noastră sportivă şi în reţeaua Facebook, pe profilul postului Radio România Internaţional.