Românii la Openul Australiei
Săptămâna viitoare încep, la Melbourne, jocurile primului mare turneu de tenis al anului - Openul Australiei.
Florin Orban, 03.02.2021, 11:42
Săptămâna viitoare încep, la Melbourne, jocurile primului mare turneu de tenis al anului – Openul Australiei. Pe tablourile principale, România este reprezentată cel mai bine la feminin. În primul tur al probei individuale de simplu au fost aceptate direct Simona Halep, numărul 2 WTA, Patricia Țig, locul 54 în ierarhia mondială, Sorana Cîrstea, locul 72, Irina Begu, poziția cu numărul 79, și Ana Bogdan, numărul 93 WTA. La Melbourne este prezentă și Mihaela Buzărnescu, numărul 137 WTA, care poate ajunge pe tabloul principal dacă unele dintre jucătoarele deja calificate nu vor putea evolua dintr-un motiv sau altul.
Trebuie spus că, de-a lungul vremii, până la Simona Halep, Australian Open nu a fost o competiţie pe placul jucătorilor români. Halep a jucat, în 2018, finala turneului, pe care a pierdut-o în fața danezei Caroline Wozniacki. Anul trecut, a ajuns până în semifinale, iar în 2014 și în 2015, între primele opt jucătoare ale turneului. În afară de Halep, cele mai bune performanţe înregistrate de românce la Australian Open aparţin Virginiei Ruzici şi Irinei Spârlea. Prima a atins sferturile de finală în 1980, fază a competiţiei în care a fost învinsă de Hana Manlikova, jucătoarea din Cehoslovacia câştigând atunci trofeul. După 17 ani, Spârlea pierdea tot în sferturi şi tot în faţa viitoarei câştigătoare a turneului, Martina Hingis din Elveţia.
Dintre băieți, rezultatul cel mai mare, la Australian Open, îi aparține lui Horia Tecău, care a câștigat, în 2012, proba de dublu mixt alături de jucătoarea americană Bethanie Mattek-Sands. La dublu masculin, a ajuns de două ori în semifinale: în 2012, cu suedezul Robert Lindstedt, și în 2015, cu olandezul Jean-Julien Rojer. La simplu, cel mai mare jucător român, Ilie Năstase, nu a participat decât o dată la Australian Open, în 1981, la 35 de ani. A jucat un singur meci, cu neo-zeelandezul Chris Lewis, pe care l-a pierdut. Cele mai bune rezultate au fost obţinute de Andrei Pavel, calificat de două ori în optimile de finală. În 1999, Pavel a fost eliminat, în optimi, de rusul Evgheni Kafelnikov, iar în 2004, de spaniolul Juan Carlos Ferrero.