România la Jocurile Olimpice – Trăgătorul Corneliu Ion
Corneliu Ion a fost, rând pe rând, recordman mondial, campion olimpic, campion european şi medaliat la toate competiţiile majore de tir.
Florin Orban, 16.04.2024, 12:12
În istoria mondială a tirului există puţini performeri de talia românului Corneliu Ion. A fost, rând pe rând, recordman mondial, campion olimpic, campion european şi medaliat la toate competiţiile majore de tir. A reuşit, în două rânduri, să atingă punctajul maxim într-un concurs de pistol viteză – 600 din 600.
S-a născut la Focşani, pe data de 27 iunie 1951. Între 1970 şi 1988 a activat sub culorile clubului Steaua Bucuresti. Încă din 1974 a intrat cu forţă în topurile internaţionale, cucerind argintul la Campionatele Mondiale. În 1977, la Bucureşti, devine campion european.
Principala sa performanţă rămâne însă aurul olimpic obţinut în 1980, la Moscova. A fost o întrecere epuizantă, însă, în final, românul s-a impus în faţa est-germanului Jürgen Wiefel, după nu mai puţin de trei manşe de baraj. România a obținut astfel șase medalii de aur, ocupând, în final, locul 7 pe națiuni la Olimpiada găzduită de capitala sovietică. E drept, multe țări occidentale au boicotat competiția.
După 4 ani, la Los Angeles, a fost rândul blocului comunist să boicoteze Jocurile. România nu s-a alăturat protestului orchestrat de liderii sovietici și a participat la competiție. Cu 20 de medalii de aur, delegația tricoloră a ocupat locul al doilea în clasamentul națiunilor. La pistol viteză, Corneliu Ion a câștigat medalia de argint. Un an mai târziu, în 1985, a redevenit campion european, aceasta fiind ultima sa mare performanţă ca sportiv.
Corneliu Ion este absolvent al Academiei de Ştiinţe Economice din Bucureşti. În 1989 a absolvit Şcoala Internaţională de antrenori de tir de la Wiesbaden. Pregătirea de specialitate şi studiile economice i-au permis să ocupe cu succes diferite funcţii de manager în domeniul sportului. După ce s-a retras, în 1988, a preluat conducerea secţiei de tir a Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti, funcţie pe care o va deţine 12 ani. Între 1990 şi 2001 a fost preşedinte al Federaţiei Române de Tir, perioadă în care sportivii români, în frunte cu Sorin Babii, au obţinut rezultate de prestigiu.