România la Jocurile Olimpice: Campioni români absenţi de la Tokyo
România trimite la Jocurile Olimpice de la Tokyo 101 sportivi. Din delegaţia română lipsesc însă câteva nume mari.
Florin Orban, 15.07.2021, 10:10
România trimite la Jocurile Olimpice de la Tokyo 101 sportivi. Mulţi dintre ei sunt foşti medaliaţi olimpici, campioni mondiali sau europeni, de la care aşteptăm noi performanţe. Din delegaţia română lipsesc însă câteva nume mari din sportul mondial.
În primul rând, nu face deplasarea în Japonia Simona Halep, cea mai mare jucătoare română a tuturor timpurilor, sportivă care s-a aflat în fruntea clasamentului mondial vreme de 64 de săptămâni. A câştigat două turnee de Mare Şlem, şi anume la Roland Garros, în 2018, şi la Wimbledon, în 2019. S-a impus în 22 de turnee WTA. A participat la Jocurile Olimpice din 2012, de la Londra, unde a pierdut în primul tur. În 2016 nu a luat parte la Jocurile de la Rio din cauza temerilor legate de virusul Zika. Actualmente pe locul 9 în clasamentul WTA, ea a suferit o accidentare în turneul din mai, de la Roma care, de atunci, o ţine departe de teren. Insuficient refăcută, sportiva a ţinut să nu se forţeze şi a anunţat că va reveni în arenă abia în august, probabil la turneul de la Cincinnati.
Tenisul românesc nu poate conta nici pe Horia Tecău, unul dintre cei mai buni jucători de dublu din lume. El nu are partener pentru a merge în Japonia nici la turneul olimpic de dublu masculin şi nici la cel de dublu mixt. La masculin ar fi trebuit să facă pereche cu Florin Mergea, dar acesta este clasat prea jos în ierarhia mondială, respectiv pe locul 165. La dublu mixt, partenera lui Tecău ar fi fost Simona Halep.
De la Jocurile Olimpice de la Tokyo va lipsi şi Cristina Neagu, una dintre cele mai mari handbaliste ale lumii. Echipa feminină de handbal a României a ratat accesul la Jocuri după un turneu preolimpic desfăşurat în luna martie, în care a fost depăşită de Naţionalele Norvegiei şi Muntenegrului. Cristina a fost desemnată de Federaţia Internaţională de Handbal cea mai bună jucătoare a lumii în 2010, 2015, 2016 şi 2018. Este prima handbalistă din istorie câștigătoare de patru ori a acestui trofeu. În palmaresul ei cu Naţionala României, al cărei căpitan este din 2016, se află o medalie de bronz la Campionatul European din Danemarca şi Norvegia din 2010 şi un alt bronz la Mondialele din Danemarca din 2015. A participat deja cu echipa la două Olimpiade, şi anume în 2008, la Beijing, şi în 2016, la Rio.
Loredana Toma, una dintre cele mai bune halterofile ale momentului, va sta, şi ea, acasă. În iunie, Federaţia Internaţională de Haltere a impus o suspendare de un an Federaţiei Române de Haltere din cauza mai multor cazuri de încălcări ale regulamentului antidoping. Sancţiunea a interzis practic participarea halterofililor români la Jocurile Olimpice de la Tokyo. La categoria 64 de kilograme, Loredana se află în fruntea clasamentului mondial, astfel că ar fi avut şanse mari la o medalie.