Povestea primei medalii olimpice româneşti
Se împlinesc, anul acesta, 100 de ani de la prima medalie olimpică a sportului românesc.
Florin Orban, 16.07.2024, 11:11
Se împlinesc, anul acesta, 100 de ani de la prima medalie olimpică a sportului românesc. Se întâmpla la Paris, în 1924, la a şaptea ediţie a Jocurilor din perioada modernă. România era reprezentată la aceste întreceri pentru prima dată, concurând la patru discipline: fotbal, tenis, tir şi rugby. În lipsa sprijinului autorităţilor, cei mai mulţi sportivi s-au deplasat spre Paris cu trenul, la clasa a treia, plătindu-şi biletele singuri sau cu sprijinul cluburilor din care făceau parte.
În capitala Franţei, trăgătorii şi tenismenii au avut rezultate modeste. La tir, cel mai bun rezultat a fost locul 13 al echipei de puşcă liberă. La tenis, sportivii români nu au trecut de turul doi nici la simplu, nici la dublu. La fotbal, selecţionata română a jucat un singur meci, pierdut cu 0 la 6 în faţa Olandei.
Ajungem astfel la întrecerile de rugby. La turneu au luat parte doar trei echipe: Franţa, Statele Unite şi România. Înscrierea reprezentativei tricolore a fost esenţială pentru disputarea turneului, iar românii au avut onoarea de a deschide competiţia pe 4 mai 1924, pe Stadionul Olimpic din Colombes, în faţa echipei gazdelor. Franţa s-a impus cu 59 la 3, marcând 13 eseuri, dintre care 4 prin aripa Adolphe Jauréguy. Echipa română a înscris punctele de onoare prin fundaşul Teodor Florian, care a transformat o lovitură de pedeapsă. Sunt însă şi surse care afirmă că Florian ar fi reuşit, de fapt, un eseu…
A urmat jocul cu Statele Unite. Românii au fost susţinuţi frenetic de publicul parizian, care îi considera pe americani drept principalii rivali ai Franţei pentru titlul olimpic… Sprijinul suporterilor nu a ajutat. România a fost învinsă cu 39 la 0 de o echipă care avea, ulterior, să câştige competiţia după 17 la 3 în finala cu gazdele. În clasamentul final, România a ocupat locul 3, obţinând astfel medalia de bronz, prima în istoria participărilor olimpice româneşti.