Olimpiada de şah de la Baku, după ultima mutare
A 42-a ediţie a Olimpiadelor de şah pe echipe, organizată la Baku, în Azerbaidjan, s-a încheiat la începutul acestei săptămâni cu victoria Chinei la feminin şi a Statelor Unite ale Americii la masculin.
Ștefan Baciu, 14.09.2016, 11:50
A 42-a ediţie a Olimpiadelor de şah pe echipe, organizată la Baku, în Azerbaidjan, s-a încheiat la începutul acestei săptămâni cu victoria Chinei la feminin şi a Statelor Unite ale Americii la masculin. Având-o în componenţă pe campioana mondială Hou Yifan, Naţionala feminină a Chinei a acumulat 20 de puncte, după o victorie în ultima rundă împotriva deţinătoarea titlului olimpic al ultimelor trei ediţii, Rusia, clasată pe locul 4. Pe următoarele trepte ale podiumului au urcat Polonia şi Ucraina, fiecare cu 17 puncte. Echipa feminină a României, care în runda a 6-a şi-a trecut în palmares un meci egal cu noua campioană olimpică, a învins Turcia în ultima rundă, cu scorul de 2,5 – 1,5 şi, cu 14 puncte, a ocupat în final locul 19. Echipa României a fost alcătuită din marile maestre Corina Peptan,Cristina Foişor, Luminiţa Cosma, Irina Bulmagă şi maestra internaţională Angela Dragomirescu. Cele mai bune rezultate le-au înregistrat Irina Bulmagă, 7 puncte din 10 partide şi Cristina Foişor, 6,5 puncte din 10 partide.
În competiţia masculină, echipa Statelor Unite avându-i în componenţă pe Fabiano Caruana şi pe Hikaru Nakamura a câştigat titlul olimpic cu 20 de puncte. Ucraina s-a clasat pe locul secund, tot cu 20 de puncte. Principala favorită, Rusia, a obţinut medaliile de bronz cu 19 puncte. De menţionat că, deşi porneşte ca principală favorită, echipa masculină a Rusiei nu a mai reuşit să câştige titlul olimpic la ultimele 7 ediţii, cel mai recent succes fiind înregistrat la ultima participare a celebrului Garry Kasparov, în anul 2002, la Bled, în Slovenia. După egalul din ultima rundă în meciul cu Cuba, Naţionala masculină a României a adunat 14 puncte şi s-a clasat pe locul 33. Echipa României a fost alcătuită din marii maeş Constantin Lupulescu, Mircea Pârligras, Mihail Marin şi Vlad Jianu şi maestrul internaţional Bogdan Deac. Cele mai bune rezultate individuale au fost obţinute de Mircea Pârligras şi de Bogdan Deac, fiecare cu 7 puncte din 10 partide. Mezinul echipei României, Bogdan Deac, a primit din partea Federaţiei Internaţionale de şah, FIDE, titlul de mare maestru internaţional, devenind cel mai tânăr jucător din istoria şahului românesc care primeşte un astfel de titlu. Bogdan Deac va împlini 15 ani la 8 octombrie.