Jurnal românesc – 18.03.2024
România condamnă alegerile ruse în teritoriile ocupate temporar şi anexate ilegal ale Ucrainei, precum şi deschiderea secţiilor de votare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Ştefan Stoica, 18.03.2024, 13:56
România condamnă alegerile ruse în teritoriile ocupate temporar şi anexate ilegal ale Ucrainei, precum şi deschiderea secţiilor de votare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova şi în regiunile Georgiei, Abhazia şi Osetia de Sud, fără acordul autorităţilor din Moldova, respectiv Georgia, afirmă Ministerul de Externe, într-o postare pe reţeaua X (fostă Twitter). Potrivit MAE, alegerile din aceste zone sunt ilegitime, ilegale, încalcă legislaţia internaţională, iar rezultatul lor este nul.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei, Institutul Cultural Român organizează și sprijină evenimente menite să consolideze legăturile culturale între România și celelalte țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei. Astfel, ICR Varșovia, în colaborare cu Ambasada României în Republica Polonă, susține participarea filmului „Insula”, în regia Ancăi Damian, o coproducție România-Belgia-Franța, la Festivalul Filmului Francofon de la Cinema Muranów din Varșovia.
Programul este organizat de reprezentanțele culturale din țările francofone prezente în capitala Poloniei, sub coordonarea Institutului Francez. Pelicula românească va fi proiectată pe 19 martie 2024. De asemenea, pe 20 martie, ICR Varșovia va difuza pe rețelele de socializare două episoade din emisiunea canalului TV5 Monde, „Destination Francophonie”, puse la dispoziție de Ministerul Afacerilor Externe. Ele prezintă atașamentul mediului cultural și educațional românesc la Francofonie, fiind, totodată, și o călătorie prin diverse spații artistice din București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.
În acelaşi registru, ICR Beijing va organiza o suită de evenimente desfășurate în colaborare cu Ambasada Franței și Institutul Francez în China. Acestea vor avea loc în perioada 20 martie – 20 aprilie 2024, la sediul ICR Beijing şi la sediul Institutului Francez. Printre evenimentele culturale organizate cu această ocazie se numără: vernisajul expoziției „Pace prin Artă: Manifestul Dadaist al lui Tristan Tzara” (20 martie, sediul ICR Beijing), secțiunea de film „Rencontres du Cinéma Francophone” (15-31 martie), conferința „De la Transylvanie à la Francophonie” (22 martie, sediul ICR Beijing).
ICR Chișinău, cu sprijinul MAE, organizează o serie de proiecții de filme românești subtitrate în limba franceză: Căutătorul de vânt (2021, r. Mihai Sofronea), Oameni de treabă (2022, r. Paul Negoescu) și Metronom (2022, r. Alexandru Belc). Evenimentele au loc în colaborare cu Biroul Național al Agenției Universitare a Francofoniei în Republica Moldova și fac parte din Programul Activităților Zilelor Francofoniei în Republica Moldova derulat în perioada 15-29 martie 2024. Filmele vor fi proiectate în instituții de învățământ care au ca obiect de activitate studiul intensiv al limbii franceze: Liceul Teoretic „Constantin Stere” din Soroca, Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din Chișinău, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălți, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Ungheni, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și Universitatea Liberă Internațională din Moldova.
ICR Paris susține Festivalul de film românesc din cadrul celei de-a VII-a ediţii a Festivalului Cultural Ro-Mania, organizat de Consulatul Onorific al României de la Nisa în parteneriat cu Primăria oraşului Villeneuve-Loubet și în colaborare cu Ambasada României în Franţa. Festivalul va avea loc la Centrul Cultural Escoffier din Villeneuve-Loubet, sâmbătă, 6 aprilie şi duminică, 7 aprilie. Evenimentul este inclus în Festivalul Francofoniei (6 martie – 6 octombrie 2024).
În contextul acțiunilor de comemorare a 50 de ani de la „Revoluția garoafelorˮ în Portugalia, Institutul Cultural Român de la Lisabona și Primăria Municipiului Redondo organizează la Muzeul Regional al Vinului din Redondo, în data de 23 martie, ora 16:00, vernisajul expoziției,,Istorii din 89 în benzi desenateˮ a Muzeului Județean de Istorie Brașov, curatoriată de Nicolae Pepene (managerul muzeului și idirectorul Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov).
Expoziția a fost prezentată pentru prima dată în Portugalia, în anul 2023, la Galeria ICR Lisabona și cuprinde o selecție de lucrări din albumul BD ,,Istorii din 89 în benzi desenateˮ, realizate de artiști români. Acesta este primul album de benzi desenate despre revoluția din decembrie 1989 publicat în România, cel mai mare album colectiv de benzi desenate (39 de autori) și cel mai voluminos. Expoziția de la Muzeul Regional al Vinului de la Redondo va putea fi vizitată până la data de 12 mai 2024.