Fotbalul românesc în 2023
După o pauză de opt ani, echipa naţională de fotbal a României va fi prezentă din nou la un turneu final al Campionatului European de fotbal.
Florin Orban, 05.01.2024, 11:11
După o pauză de opt ani, echipa naţională de fotbal a României va fi prezentă din nou la un turneu final al Campionatului European de fotbal. Această performanţă face ca 2023 să fie, de departe, cel mai bun al an fotbalului românesc din ultima vreme. Să parcurgem însă cronologic rezultatele care au dus echipa României către EURO 2024, apoi să amintim celelalte repere ale fotbalului românesc din cursul anului 2023.
Campania de calificare a echipei României a început în luna martie, cu două victorii: 2-0, în deplasare, cu Andorra, şi 2-1, la Bucureşti, cu Belarus. Cele două jocuri au fost mai degrabă antrenamente cu lotul complet pentru partidele mai grele care au urmat. Tricolorii au avut emoţii doar în confruntarea cu bieloruşii, care au redus diferenţa de scor în ultimele minute de joc, dând impresia că pot egala.
Cele două jocuri din iunie s-au terminat cu rezultate de egalitate. Primul, 0-0 la Priştina cu echipa din Kosovo, a dat loc multor critici referitoare privind jocul elevilor antrenorului Edward Iordănescu. A urmat însă minunea de la Lucerna. Tricolorii au jucat slab, dezorganizat, s-au apărat prost şi nu au atacat mai deloc. Elveţia a deschis scorul în minutul 28, prin Zeki Amdouni, Tot el a majorat diferenţa in minutul 41.
În repriza a doua, jocul a fost ceva mai echilibrat, dar gazdele au continuat să domine. Cu un minut înainte de finalul timpului regulamentar de joc, Olimpiu Moruţan a centrat lung de pe dreapta, iar Valentin Mihăilă a reluat, din voleu, în poarta elveţienilor. După doar trei minute, cei doi au combinat din nou, iar Mihăilă a sprintat către poarta adversă, a tras tare şi l-a învins, din nou, pe goal-keeperul gazdelor. Tricolorii au obţinut astfel un rezultat de egalitate, 2 la 2, la care nu mai spera nimeni.
În septembrie, România a remizat cu echipa Israelului, scor 1-1, pe Arena Națională din București. Golul românilor a fost marcat de Denis Alibec în minutul 27, israelienii egalând prin Oscar Gloukh în minutul 53. Surpriza etapei a fost a fost remiza dintre Kosovo şi Elveţia: 2 la 2. Echipa din fosta Iugoslavie a venit apoi la Bucureşti cu un moral excelent. România a câştigat însă cu 2-0, dar cu ceva emoţii, graţie a două goluri înscrise în finalul partidei, prin Nicolae Stanciu şi Valentin Mihăilă.
Înainte de jocurile din octombrie, Naţionala României ocupa locul 2 în clasamentul Grupei I, cu 12 puncte, la două în urma Elveţiei. Prima partidă, cea din deplasare cu echipa statului Belarus, a avut loc la Budapesta şi s-a încheiat la egalitate: 0 la 0. A urmat jocul cu Andorra, de la Bucureşti. Tricolorii au câştigat cu 4-0 şi au trecut pe primul loc în grupă, la doua puncte de Elveţia, care avea însă un joc în minus.
Ultimele două partide ale calificărilor, cele din noiembrie, au fost cele mai bune pe care tricolorii le-au jucat în calificările pentru EURO 2024. A fost întâi victoria din Ungaria, cu 2-1, în faţa Israelului, prin golurile marcate de George Puşcaş şi Ianis Hagi, iar România îşi asigurase locul la EURO. A venit apoi meciul cu Elveţia, de la Bucureşti, decisiv pentru primul loc în grupă. Fără a face un joc deosebit, elevii antrenorului Edward Iordănescu s-au impus graţie golului marcat în minutul 50 de Denis Alibec. Au reuşit, în urma acestui succes, să intre în a doua urnă valorică la tragerea la sorţi pentru EURO. Şi sorţii, în 2 decembrie, le-au adus o grupă cât de cât accesibilă, cu Belgia, Slovacia şi o a patra echipă, care se va cunoaşte după jocurile de baraj din primăvară, dintre Israel, Bosnia şi Herțegovina, Ucraina și Islanda.
Nu putem încheia retrospectiva anului fotbalistic fără câteva cuvinte despre echipele de club. CFR Cluj a reuşit să ajungă în primăvara europeană a anului 2023, în Conference League. În barajul pentru optimile de finală, clujenii au fost însă depăşiţi de echipa italiană Lazio, după 0 la 1 în deplasare şi 0-0 acasă. Campionatul primei ligi române de fotbal a fost câştigat, în 2023, de Farul Constanţa, iar Cupa României a fost cucerită, pentru a doua oară consecutiv, de Sepsi Sfântu Gheorghe. Echipele care au reprezentat România în competiţiile europene, ediţia 2023 – 2024 nu au reuşit să treacă de fazele preliminare.
Anul se încheie cu echipa bucureşteană FCSB în fruntea clasamentului Superligii române, cu 44 de puncte, la 8 puncte de următoarea clasată, CFR Cluj, după 21 de etape ale sezonului regulat. Ultimele două locuri, cele care duc direct în Liga a doua, sunt ocupate de Dinamo Bucureşti şi FC Botoşani.