Fotbalistul anului 2014 – Lucian Sânmărtean
Lucian Sânmărtean a debutat în fotbalul profesionist la echipa Gloria Bistriţa în sezonul de Divizia A 1998 - 1999.
Florin Orban, 29.12.2014, 13:19
Mulţi fotbalişti români sunt geniali la vârsta copilăriei, extrem de talentaţi ca juniori, foarte promiţători când evoluează la tineret”, iar după un an sau doi de seniorat intră în mediocritate sau se lasă chiar de fotbal. Este povestea a zeci, poate sute de jucători … Puţini sunt cei care îşi confirmă geniul sau măcar talentul odată cu intrarea în fotbalul mare. Pentru a ajunge ca Nicolae Dobrin, Gheorghe Hagi sau Cristian Chivu este însă nevoie de mai mult decât talent. Dincolo de muncă şi disciplină, se impune şi un pic de şansă.
Lucian Sânmărtean a primit această şansă la 34 de ani, după o carieră plină de promisiuni, dar fragmentată de accidentări şi de conflicte cu antrenorii. Saltul carierei lui Sânmărtean s-a produs începând cu luna februarie a acestui an, când s-a transferat la Steaua. A urmat practic o explozie în evoluţiile jucătorului, care l-au impus, în opinia Radio România Internaţional, drept cel mai bun jucător român al anului 2014.
A contribuit decisiv la câştigarea, de către Steaua, a celui de al 25-lea titlu de campioană a României şi la calificarea formaţiei bucureştene în faza grupelor Europa League. La echipa naţională, a fost cel mai bun jucător al partidelor campaniei de toamnă, evoluţiile sale fiind hotărâtoare pentru victoriile cu Finlanda şi Irlanda de Nord. In jocul încheiat la egalitate cu Ungaria, a evoluat excelent pe parcursul celor 67 de minute cât a stat în teren. Inlocuirea sa a destabilizat linia de mijloc a Naţionalei, iar reprezentativa maghiară a egalat în ultimele minute de joc.
Lucian Sânmărtean s-a născut la Bistriţa (nord), la data de 13 martie 1980. A debutat în fotbalul profesionist la echipa Gloria Bistriţa în sezonul de Divizia A 1998 – 1999. In 2000 era deja omul de bază al Naţionalei de tineret sub 19 de ani a României, iar în 2003, echipa elenă Panathinaikos Atena plătea pentru el Gloriei Bistriţa suma de 900 de mii de euro.
In primul an câştigă cu noua sa echipă atât campionatul, cât şi Cupa Greciei. A urmat însă o perioadă plină de ghinioane şi neînţelegeri. După ce s-a remarcat la Panathinaikos datorită calităţilor sale tehnice, s-a accidentat, apoi a intrat în conflict cu antrenorul Alberto Malesani. A rămas pe tuşă vreme de doi ani, după care, liber de contract, a ajuns în Olanda, la Utrecht. A fost curtat de Ajax şi de Eindhoven, dar accidentările s-au ţinut lanţ, astfel că n-a prea jucat şi, în 2008, s-a despărţit şi de formaţia olandeză.
A revenit în România, la Gloria, apoi a trecut la Vaslui, cu care a reuşit, în premieră, în 2011, calificarea în grupele Ligii Europa. Echipa italiană Lazio s-a interesat de el, dar conducerea vasluiană nu l-a lăsat să plece. La sfârşitul anului 2013, în urma dificultăţilor financiare care l-au trimis în liga secundă, clubul FC Vaslui nu l-a mai putut păstra pe Sânmărtean. Cerut insistent de antrenorul Laurenţiu Reghecampf, Lucian a ajuns la Steaua, unde şi-a câştigat imediat locul în echipă.
Nu putem încheia fără a aminti spusele antrenorului Ioan Ovidiu Sabău. Potrivit acestuia, Lucian Sânmărtean este cel mai bun jucător pe care l-a avut România de la Hagi încoace. Putem fi de acord sau nu cu această afirmaţie, dar un lucru este clar: Sânmărtean este, în România, fotbalistul anului 2014.