De la fotbal, la handbal
Naţionala de fotbal a României şi-a aflat adversarele de la Euro 2016. România şi Franţa, care este ţara-gazdă a turneului, vor juca în meciul de deschidere.
Florentin Căpitănescu, 14.12.2015, 12:53
Pentru fotbalul românesc, lipsit, în genere, de o infrastructură care să ţină pasul cu vremurile şi, în anii din urmă, de rezultate internaţionale memorabile, calificarea la Campionatul European de anul viitor din Franţa este o mare gură de aer proaspăt. Departe de fotbalul spectaculos propus de generaţia anilor ’90, cu ale sale nume grele – Hagi, Popescu, Petrescu ori Dumitrescu -, actuala Naţională a obţinut calificarea, spun specialiştii microbişti, într-o manieră chinuită, haotică, neconvingătoare. Fiindcă, spun ei, calificarea s-a datorat în mare măsură compoziţiei modeste a grupei, câştigată, ca dovadă, de Irlanda de Nord, nu jocului. Unul încâlcit, lipsit de sclipiri, înclinat spre faza defensivă şi bazat pe ceea ce în sport se numeşte forţa grupului.
Chiar şi aşa, este un joc ce poate produce surprize, cum ar fi chiar în meciul de deschidere la Euro 2016, în care tricolorii întâlnesc ţara-gazdă. Partida de pe 10 iunie, ce va avea loc pe Stade de France din Saint-Denis, va fi urmată de cea cu Elveţia, programată pe 15 iunie, pe Parc des Princes din Paris, şi de cea cu Albania, de pe 19 iunie, de la Lyon. La o primă vedere, Grupa A are o favorită certă, Franţa, şi trei echipe relativ echilibrate, în ale căror meciuri directe se poate întâmpla orice.
“Aş fi preferat să nu jucăm în debutul competiţiei şi, oricum, nu împotriva Franţei”, a recunoscut antrenorul României, Anghel Iordănescu. Un tehnician experimentat, declarat, de altfel, antrenorul secolului trecut în România, dar care va avea multe de pus la punct până la debutul turneului. Principala lui problemă, aşa cum a şi marturisit, este că mulţi dintre jucătorii români care activează la echipe de club din străinătate nu sunt titulari ori au o situaţie incertă.
Şi nici cluburile la care sunt înregimentaţi nu mai sunt cele de altădată. Dacă, în anii ’90, selecţionerul Iordănescu avea jucători la cluburi uriaşe, cum sunt Barcelona sau Real Madrid, în prezent el trebuie să se mulţumească, poate cu 2-3 exceptii, cu elevi aflaţi sub contract la echipe cel mult modeste din Turcia, Israel, lumea arabă sau China.
O altă selecţionată a României, cea feminină de handbal, poate fi un bun exemplu, ca potenţială performanţă, pentru cea de fotbal. La Campionatul Mondial de handbal din Danemarca, România s-a calificat în sferturi, după ce a învins, cu 25-22, Brazilia, campioana mondială en-titre. Surpriza este cu atât mai mare cu cat România avuse prestaţii ezitante în faza grupelor, cu trei eşecuri în meciurile cu Spania, Norvegia şi Rusia. Miercuri, România se va lupta cu Danemarca pentru un loc în semifinalele turneului.