Anul sportiv 2022 (I)
Pentru sport, anul 2022 a fost marcat de revenirea post-pandemică. Cele mai multe competiţii s-au desfăşurat normal, cu din ce în ce mai puţine restricţii.
Florin Orban, 03.01.2023, 11:11
Pentru sport, anul 2022 a fost marcat de revenirea post-pandemică. Cele mai multe competiţii s-au desfăşurat normal, cu din ce în ce mai puţine restricţii. Ierarhiile sportive s-au refăcut, publicul a revenit pe stadioane şi din pandemie nu a mai rămas, în cele mai multe ţări, decât amintirea.
Cu toate acestea, la prima competiţie importantă a anului, turneul de tenis Australian Open, sârbul Novak Djokovic, unul dintre principalii favoriţi, nu a fost acceptat din cauza refuzului său de a se vaccina anti-Covid. A fost reţinut, apoi deportat din Australia. Tenisul românesc a fost reprezentat la Melbourne doar în concursul feminin, de Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu, Jaqueline Cristian şi Gabriela Ruse. Cel mai departe au ajuns Halep şi Cîrstea. În optimile de finală, Simona a pierdut în faţa franţuzoaicei Alizé Cornet în trei seturi, cu 6-4, 3-6, 6-4, iar Sorana Cîrstea a fost învinsă de poloneza Iga Świątek, tot în trei seturi, cu 5-7, 6-3, 6-3. Luna ianuarie a adus şi un nou antrenor pe banca Naţionalei române de fotbal. Edward Iordănescu i-a luat locul lui Mirel Rădoi, care, în noiembrie 2021, a anunţat că nu va mai continua la conducerea primei reprezentative după ratarea calificării la barajul pentru Cupa Mondială din 2022.
În debutul lunii februarie, Naţionala de rugby a României a învins, la Bucureşti, cu scorul de 34-25, reprezentativa Rusiei, în primul meci din 2022 al competiţiei Rugby Europe Championship. A urmat victoria cu Portugalia, cu scorul de 37 la 27 şi, în finalul lunii, înfrângerea din Spania, cu 21 la 38. La tenis, Irina Begu a ajuns până în semifinalele turneului WTA 500 de la Sankt Petersburg. Apoi, la polo, România s-a calificat la Campionatele Europene din Croaţia atât la masculin, cât şi la feminin. La Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, cel mai bun rezultat al României a fost locul 9 ocupat în proba de ştafetă sanie de Raluca Strămăturaru, Valentin Creţu și tandemul Marian Gîtlan / Darius Şerban. În finalul lunii, jucătoarea română de tenis de masă Bernadette Szőcs s-a clasat pe locul al treilea la turneul Europa Top-16 de la Montreux, din Elveţia.
Luna martie a adus debutul play-offului primei ligi române de fotbal, în care CFR Cluj a pornit cu 7 puncte în plus faţă de următoarea clasată, FCSB. La tenis, echipa masculină a României a pierdut cu 1-3 meciul disputat cu Spania, la Marbella, în barajul pentru calificarea la turneul final al Cupei Davis. Singurul punct al României a fost adus de jocul de dublu în care Marius Copil şi Horia Tecău, care au trecut de cuplul Alejandro Davidovich Fokina / Pedro Martinez cu 7-6, 6-4. Tot la tenis, Simona Halep a revenit între primele 20 de jucătoare ale lumii, după ce a ajuns până în semifinalele turneului WTA 1000 de la Indian Wells. La rugby, echipa României a ocupat locul 3 în ediția 2022 a competiției Rugby Europe Championship. Pe primul loc s-a clasat Georgia, urmată de Spania, la fel ca şi în clasamentele cumulate pe ultimii doi ani, care asigurau calificarea la Cupa Mondială din 2023. Spania a fost însă descalificată ulterior, din cauza folosirii unui jucător ineligibil, iar România, care urma să treacă prin recalificări, merge direct la Mondiale.
În aprilie, sportivii români au câştigat patru medalii la Campionatele Europene de lupte de la Budapesta. Andreea Ana a câştigat aurul la categoria 55 de kilograme, iar Alina Vuc şi Kriszta Incze au fost medaliate cu bronz la 50 şi 65 de kilograme. La masculin, Nicu Ojog a obţinut argintul la stilul greco-roman, categoria 87 de kilograme. Apoi, echipa română de hochei pe gheaţă Sport Club Miercurea Ciuc a câştigat competiţia regională Erste Liga pentru al doilea an la rând. La tenis, Polonia a învins România cu scorul de 4-0, la Radom, în calificările competiţiei feminine pe echipe Billie Jean King Cup. Tot în aprilie, Naţionala feminină de handbal a României s-a calificat la Campionatul European programat în Slovenia, Macedonia de Nord şi Muntenegru.
În luna mai, România a încheiat Campionatele Europene de judo de la Sofia fără a obține vreo medalie. Adrian Şulcă a înregistrat cel mai bun rezultat, și anume locul 5 la categoria 73 de kilograme. La handbal feminin, CSM Bucureşti a fost eliminată în sferturile de finală ale Ligii Campionilor de echipa daneză Team Esbjerg. La fotbal, CFR Cluj a devenit, pentru a cincea oară consecutiv și a opta oară în istorie, campioana României. La Mondialele de box feminin de la Istanbul, cel mai bine s-a comportat Lăcrămioara Perijoc, medaliată cu argint la categoria 54 de kilograme. La masculin, pugilistul Andrei Paul Arădoaie a obţinut medalia de bronz la categoria 86 de kilograme a Campionatelor Europene desfăşurate în Armenia, la Erevan. A fost prima medalie obţinută de boxul românesc la o întrecere continentală de seniori din 2015.
Luna iunie a adus în atenţia lumii întregi numele înotătoruluilui David Popovici, sportive în vârstă de numai 18 ani. Cele două titluri mondiale câștigate de el la Budapesta, în probele de 100 și 200 de metri liber, au reprezentat premiere pentru sportul românesc. Despre performanţele lui David vom vorbi însă în zilele următoare, într-o rubrică specială. Stimați ascultători, prima parte a retrospectivei sportive a anului 2022 se oprește aici. Mâine, partea a doua…