Anul sportiv 2017 (II)
Retrospectiva sportivă a celei de-a doua jumătăţi a anului 2017.
Florin Orban, 29.12.2017, 11:32
În ediţia de ieri a rubricii noastre v-am prezentat retrospectiva sportivă a primei jumătăţi a anului 2017.
Ne întoarcem acum la Luna iulie, marcată, ca în fiecare an, de turneul de tenis de la Wimbledon. Cea mai valoroasă performanţă românească a fost realizată de Monica Niculescu. Ea s-a calificat în finala de la dublu feminin, alături de taiwaneza Hao-Ching Chan. În ultimul act, perechea româno – taiwaneză a pierdut însă fără drept de apel, cu 6-0, 6-0, în faţa rusoaicelor Ekaterina Makarova şi Elena Vesnina. Mai aproape, în Bulgaria, la Plovdiv, au avut loc Campionatele Europene de kaiac-canoe. Cel mai bun rezultat al delegaţiei române a fost reprezentat de medaliile de argint obţinute la canoe dublu, pe distanţa de 500 de metri, de Leonid Carp şi Victor Mihalachi.
Tot în iulie s-a desfăşurat singurul turneu major de tenis găzduit de România, BRD Bucharest Open, competiţie din cadrul circuitului WTA. Vedeta concursului a fost jucătoarea română Irina Begu. Ea s-a impus atât la simplu, cât şi la dublu, unde a jucat alături de o altă româncă, Raluca Olaru. În proba de simplu, Begu nu a pierdut, pe parcursul competiţiei, niciun set, iar în finală, a trecut de jucătoarea germană Julia Goerges, cu 6-3, 7-5. La dublu, Irina Begu şi Raluca Olaru au învins perechea formată din belgianca Elise Mertens şi olandeza Demi Schuurs, cu 6-3, 6-3.
În august, în Cehia, s-au desfăşurat Campionatele Mondiale de kaiac-canoe. Dintre sportivii români, au urcat pe podium doar Victor Mihalachi şi Leonid Carp, medaliaţi cu argint în proba de canoe dublu, pe distanţa de 500 de metri. La lupte, România a încheiat Campionatele Mondiale de la Paris cu o medalie de argint. Aceasta a fost cucerită de Alina Vuc, la categoria 48 de kilograme şi a reprezentat prima medalie din istoria luptelor feminine româneşti la un Campionat Mondial de seniori. La tenis, perechea formată din tenismanul român Horia Tecău şi olandezul Jean-Julien Rojer a câştigat titlul în proba de dublu a turneului ATP de la Winston-Salem, din statul american Carolina de Nord În finală, Tecău şi Rojer au trecut, cu 6-3, 6-4, de cuplul format din Julio Peralta, din Chile, şi Horacio Zeballos, din Argentina.
În septembrie, perechea româno – olandeză a câştigat proba masculină de dublu de la US Open. În finală, Tecău şi Rojer au trecut de perechea spaniolă formată din Feliciano Lopez şi Marc Lopez, cu 6-4, 6-3. La Campionatele Europene de gimnastică aerobică din oraşul italian Ancona, România a câştigat, în probele seniorilor, trei medalii de aur şi trei de bronz. Primul titlu continental a fost obţinut în întrecerea pe echipe. Tricolorii au luat apoi două medalii în proba de trio, şi anume aur prin România 2 şi bronz prin România 1. A urmat medalii de aur la grup şi bronz la aero dance şi perechi mixte. Cele mai multe medalii au fost câştigate de Andrea Bogati. Ea a contribuit la toate cele trei titluri europene ale seniorilor şi la obţinerea medaliei de bronz la perechi mixte.
Au urmat Campionatele Mondiale de canotaj, găzduite de statul american Florida, care au marcat revenirea României în elita lumii, graţie a două titluri mondiale. Acestea au fost câştigate de Ionela-Livia Lehaci şi Gianina-Elena Beleagă, în proba de dublu vâsle, categoria uşoară, şi de echipajul de 8+1, alcătuit din Ioana Vrînceanu, Viviana-Iuliana Bejinariu, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu, Adelina Boguş şi Laura Oprea, cu Daniela Druncea la cârmă. Campionatele Mondiale de gimnastică artistică de la Montreal s-au încheiat însă fără nicio medalie pentru România. Cel mai aproape de podium a fost Marian Drăgulescu. Veteranul echipei române, care, ajuns la 37 de ani, s-a clasat pe locul 4 în proba de sărituri.
Cea mai mare performanţă a lunii octombrie a fost urcarea Simonei Halep pe locul întâi în ierarhia tenisului feminin mondial. Ascensiunea româncei s-a materializat după turneul WTA de la Beijing, unde Simona s-a calificat in finală. Practic, două au fost partidele care au contat în mod hotărâtor. Întâi, a fost victoria din optimile de finală în faţa Mariei Şarapova, cu 6-2, 6-2, primul succes în faţa rusoaicei după un şir de şapte înfrângeri consecutive. A contat foarte mult şi jocul din semifinala cu letona Jelena Ostapenko, câştigat cu 6-2, 6-4, o revanşă pentru înfrângerea din vară, de la Roland Garros. Simona a pierdut finala de la Beijing în faţa franţuzoaicei Caroline Garcia cu 4-6, 6-7, dar acest lucru nu a mai contat în stabilirea noului lider mondial.
În noiembrie, echipa de handbal feminin CSM Bucureşti a câştigat grupa A a Ligii Campionilor, cu 10 puncte, obţinute din 5 victorii şi o înfrângere. Formaţia română s-a calificat astfel în faza grupelor principale ale competiţiei, unde va beneficia de o zestre de 6 puncte. Alături de CSM, din grupa principală 1 mai fac parte Györ, tot cu 6 puncte, Rostov-Don, cu 4, Nykøbing, tot cu 4, apoi Midtjylland şi Krim Ljubljana, cu câte două.
Luna decembrie a început cu noi rezultate bune în haltere. România a obţinut patru medalii la Campionatele Mondiale găzduite de oraşul american Anaheim, din California. Trei dintre ele, toate de aur, au fost câştigate de Loredana Toma, la categoria 63 de kilograme, atât la stilul smuls, cât şi la aruncat şi la total. A patra medalie a fost de bronz şi a fost obţinută de Dumitru Captari, la categoria 77 de kilograme, stilul smuls.
Ultima competiţie majoră a anului a fost reprezentată de Campionatele Mondiale de handbal feminin din Germania. După un debut bun, materializat prin câştigarea grupei A, echipa României a fost eliminată în faza optimilor de finală de Cehia, o formaţie mult mai slab cotată. Trofeul a fost căştigat de Franţa, care a trecut, în finală, de Norvegia.