Anul sportiv 2017 (I)
Anul sportiv 2017 a fost primul an al noului ciclu olimpic şi a adus rezultate bune reprezentanţilor României la multe discipline.
Florin Orban, 28.12.2017, 10:27
Anul sportiv 2017 a fost primul an al noului ciclu olimpic şi a adus rezultate bune reprezentanţilor României la multe discipline. Cea mai spectaculoasă revenire a fost cea a canotajului, mai ales prin prisma performanţelor obţinute la Campionatele Mondiale. Să parcurgem însă principalele evenimente ale anului din perspectivă cronologică.
Principalul eveniment al lunii ianuarie a fost Openul Australiei la tenis. Cel mai departe, la simplu, a ajuns Sorana Cîrstea, calificată în optimile de finală. Drumul ei a fost însă oprit de jucătoarea spaniolă Garbine Muguruza, a şaptea favorită a competiţiei. Alţi doi români, Horia Tecău, alături de olandezul Jean-Julien Rojer, şi Florin Mergea, împreună cu britanicul Dominic Inglot, s-au oprit în optimile de finală ale probei de dublu masculin.
În debutul lunii februarie, boxerul român Cristian Ciocan şi-a apărat titlul de campion european WBO la categoria grea. El l-a învins, într-o gală desfăşurată la Londra, pe britanicul David Price, prin KO tehnic. La tenis, în Cupa Davis, România a pierdut, la Minsk, cu 2 la 3, în faţa echipei statului Belarus. Partida a contat pentru primul tur al Grupei I valorice a zonei Europa – Africa. Nici la feminin lucrurile nu au mers mai bine. În Fed Cup, într-o partidă contând pentru primul tur al Grupei Mondiale II, Belgia a învins România cu 3 la 1, la Bucureşti.
Luna martie a adus primul rezultat bun al anului din tenis. Horia Tecău s-a impus, alături de olandezul Jean-Julien Rojer, în proba de dublu a turneului de la Dubai. Cei doi au trecut, în finalǎ, cu 4-6, 6-3, 10-3, de cuplul compus din indianul Rohan Bopanna şi polonezul Marcin Matkowski. Tot în martie, România a câştigat ediţia 2017 a competiţiei Rugby Europe Championship. În ultimul joc al întrecerii, Stejarii au învins, la Bucureşti, echipa Georgiei, cu 8 la 7. În clasament, România şi Georgia au ocupat primele două locuri, cu 19 puncte fiecare, departajate de victoria obţinută de români în jocul direct.
În aprilie s-au desfăşurat Campionatele Europene de haltere, găzduite de oraşul croat Split. Delegaţia română a obţinut 17 medalii, dintre care şase de aur, patru de argint şi şapte de bronz. Cel mai bine s-a comportat Loredana Toma, care a dominat categoria 63 de kg, cu medalii de aur la ambele stiluri şi la total. Au urmat Campionatele Europene de gimnastică, găzduite de Cluj. Veteranul Marian Drăgulescu, sportiv în vârstă de 36 de ani, a câştigat medalia de aur la sol şi argintul la sărituri. La feminin, la bârnă, Cătălina Ponor, triplă campioană olimpică la Atena, în 2004, ajunsă la 30 de ani, a obţinut aurul, iar Larisa Iordache, medalia de bronz.
La tenis, echipa de Fed Cup a României şi-a menţinut locul în Grupa Mondială II. În meciul de baraj pentru menţinerea în al doilea eşalon valoric al tenisului feminin, la Mamaia, lângă Constanţa, formaţia română a trecut de echipa Marii Britanii cu 3 la 2. Luna s-a încheiat cu victoria perechii formate din tenismanul român Florin Mergea şi pakistanezul Aisam-Ul-Haq Qureshi în proba de dublu a turneului ATP de la Barcelona. Cei doi au învins în finală cuplul germano-austriac Philipp Petzschner / Alexander Peya cu 6-4, 6-3.
În luna mai, campioana României la handbal feminin, CSM Bucureşti, a câştigat medaliile de bronz în Liga Campionilor, după turneul final găzduit de Budapesta. CSM a învins-o, în finala mică, pe campioana Muntenegrului, Buducnost Podgorica, cu 26-20. În semifinală, CSM pierduse în faţa campioanei Macedoniei, Vardar Skopje, cu 33-38. Trofeul a fost câştigat de Györ, campioana Ungariei. La Campionatele Europene de lupte de la Novi Sad, din Serbia, România a câştigat două medalii, ambele la lupte libere: argint pentru Andrei Dukov, la categoria 57 de kilograme şi bronz prin Alina Vuc, la 48 de kilograme.
Tot în mai, echipa Viitorul Constanţa a devenit noua campioană a României la fotbal. Formaţia patronată şi antrenată de Gheorghe Hagi a terminat play-off-ul Ligii Întâi la egalitate de puncte cu echipa FCSB, fostă Steaua. Departajarea s-a făcut în urma rezultatelor directe din play-off, favorabile constănţenilor. La tenis, jucătoarea română Simona Halep a câştigat turneul WTA de la Madrid, pentru al doilea an consecutiv. Ea a învins-o în finală pe Kristina Mladenovic, din Franţa, cu 7-5, 6-7, 6-2. La box, Cristian Ciocan şi-a apărat cu succes centura de campion european WBO la categoria grea, după ce, la Hamburg, s-a impus la puncte în faţa francezului de origine algeriană Zine Eddine Benmakhlouf. După 10 reprize, românul, pe numele său german de ring Christian Hammer, a primit decizia în unanimitate.
Luna s-a încheiat cu Campionatele Europene de canotaj găzduite de Cehia. Pe apele de la Račice, canotoarele tricolore au câştigat trei medalii de aur, iar băieţii – una de argint. Primul aur a fost obţinut în proba feminină de patru rame, de Cristina Popescu, Alina Elena Pop, Beatrice Parfenie şi Georgiana Paraşcanu, după care Mădălina Bereş şi Laura Oprea s-au impus în proba feminină de doi rame fără cârmaci. A venit apoi victoria clară a ambarcaţiunii feminine de 8+1. Medalia de argint de la băieţi a fost câştigată de echipajul masculin de patru rame, format din Cristian Ivaşcu, Vlad Dragoş Aicoboae, Marius Vasile Cozmiuc şi Ciprian Tudosă.
În iunie, Simona Halep a ratat, din nou, câştigarea unui turneu de Mare Şlem. Ea a pierdut finala de la Roland Garros în faţa sportivei letone Elena Ostapenko, numărul 47 în clasamentul WTA la ora partidei. Apoi, la Tbilisi, în Georgia, echipa feminină de spadă a României, într-o formulă foarte tânără, a cucerit medaliile de bronz la Campionatele Europene de scrimă, după ce a învins Estonia, cu 45-38, în finala mică.