Anul sportiv 2016 (II)
Trecem în revistă, în cele ce urmează, principalele evenimente sportive din partea a doua a anului 2016.
Florin Orban, 28.12.2016, 12:20
Trecem în revistă, în cele ce urmează, principalele evenimente sportive din partea a doua a anului 2016. Ieri v-am vorbit despre cele întâmplate în primele şase luni ale anului şi am încheiat cu Europenele de fotbal şi scrimă din iunie.
Luna iulie a adus noi performanţe handbalului românesc. Echipa masculină de handbal a României a câştigat Campionatul Mondial Universitar, care a avut loc la Malaga, în Spania. In finală, handbaliştii tricolori au învins Coreea de Sud, cu scorul de 28-20. Formaţia feminină a României a cucerit medaliile de argint, după ce a fost întrecută, în finală, de Spania cu 20 la 14. Tot în iulie, echipa masculină de tenis a Spaniei a învins România în meciul de Cupa Davis pentru barajul de promovare în grupa mondială cu 4-1.
Luna august a fost dominată de Jocurile Olimpice de la Rio. România a obţinut cinci medalii, dintre care una i-a fost retrasă. A fost o comportare mai slabă decât la toate Jocurile Olimpice din ultimii 60 de ani, mai exact din 1952, de la Helsinki, atunci când delegaţia română a cucerea 4 medalii, dintre care una de aur.
Să amintim performerii de la Rio. Echipa feminină de spadă, compusă din Ana Maria Popescu, Simona Pop, Simona Gherman şi Loredana Dinu, multiple campioane mondiale şi europene, a adus scrimei româneşti primul titlu olimpic pe echipe. Argintul a venit din tenis, de la perechea masculină Florin Mergea / Horia Tecău. Cei doi au pierdut finala cu spaniolii Marc Lopez şi Rafael Nadal, cu 2-6, 6-3, 4-6, dar au fost aproape de victorie. Tenisul românesc rămâne însă cu prima sa medalie olimpică. Primul bronz a fost obţinut la haltere, de Gabriel Sâncrăian. El a fost însă descalificat ulterior, în urma unui test efectuat în timpul competiţiei olimpice care I-a descoperit în organism testosteron exogen, o substanţă aflată pe lista produselor interzise. La canotaj, România a revenit în topul mondial, gratie bronzului obţinut de echipajul feminin de 8+1. O altă medalie de bronz a fost adusă de Albert Saritov, care a cucerit medalia de bronz la lupte libere, categoria 97 de kg. Saritov vine din Rusia, mai exact din Daghestan, este de origine cecenă şi a primit cetăţenia română în 2016.
Luna septembrie a marcat debutul Naţionalei de fotbal a României în preliminariile pentru Cupa Mondială din 2018. La Cluj, tricolorii au încheiat l;a egalitate, 1 la 1, cu reprezentativa statului Muntenegru. Tot în septembrie, România a obţinut o medalie la Jocurile Paralimpice de vară de la Rio de Janeiro, prin Alex Bologa, la judo, categoria 60 de kilograme. În vârstă de 20 de ani, Alex Bologa a participat în premieră la Jocurile Paralimpice. A fost, totodată, primul reprezentant al României în concursul olimpic de judo al nevăzătorilor. A început să practice judo cu 6 ani în urmă. Este total nevăzător de la vârsta de şase ani, iar în prezent este student la două facultăţi.
În octombrie, echipa naţională de fotbal a României a obţinut prima victorie sub comanda selecţionerului german Christoph Daum. Tricolorii au învins Armenia, în deplasare, cu 5 la 0, în preliminariie Cupei Mondiale. A urmat jocul din Kazahstan, încheiat la egalitate, 0 la 0. Tot în octombrie, la Budapesta, perechea formată din românca Daniela Dodean – Monteiro şi soţul său, portughezul Joao Monteiro a câştigat medaliile de aur în proba de dublu mixt a Campionatelor Europene.
În noiembrie, echipa de fotbal a României a pierdut cu 0 la 3 jocul disputat la Bucureşti, împotriva Poloniei, în preliminariile Cupei Mondiale din 2018. În faţa a 45 de mii de spectatori, tricolorii au dat o replică palidă formaţiei poloneze, una dintre cele mai bune echipe ale Europei. In consecinţă, România a încheiat anul pe locul 4 în Grupa E, în urma Poloniei, Muntenegrului şi Danemarcei.
Evenimentul cel mai important al lunii decembrie a fost Campionatul European de handbal feminin din Suedia. Naţionala României a încheiat competiţia pe locul 5. Handbalistele tricolore obţin astfel cel mai bun rezultat al lor din ultimele trei ediţii ale Campionatului European, după locul 10 în 2012 şi 9 în 2014. Singura medalie continentală a handbalistelor noastre rămâne bronzul din 2010.