Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Anul sportiv 2015 (II)

Trecem în revistă, în cele ce urmează, principalele evenimente sportive din partea a doua a anului 2015.

Anul sportiv 2015 (II)
Anul sportiv 2015 (II)

, 29.12.2015, 12:43

Dragi ascultători, trecem în revistă, în cele ce urmează, principalele evenimente sportive din partea a doua a anului 2015. Ieri v-am vorbit despre cele întâmplate în primele şase luni ale anului, încheind cu prima ediţie a Jocurilor Europene, găzduită de capitala Azerbaidjanului, Baku.


Principala performanţă românească a lunii iulie s-a înregistrat la Wimbledon, unde Horia Tecău şi olandezul Jean-Julien Rojer au câştigat finala de dublu masculin. Ei s-au impus în trei seturi, cu 7-6, 6-4, 6-4, în faţa perechii compuse din britanicul Jamie Murray şi australianul John Peers. A fost primul triumf al lui Tecău la Wimbledon după ce a pierdut trei finale consecutive, în 2010, 2011 şi 2012, alături de suedezul Robert Lindstedt. Horia Tecău a devenit al doilea român care câştigă un titlu de Mare Şlem la dublu masculin, după Ilie Năstase care, în 1975, se impunea la US Open alături de americanul Jimmy Connors.



Veşti bune am avut şi din scrimă, pentru că România a obţinut douǎ medalii la Campionatele Mondiale de la Moscova. La sabie individual, Tiberiu Dolniceanu a obţinut medalia de bronz. Apoi, în proba pe echipe a spadasinelor, România, cu Ana-Maria Brânză, Simona Gherman, Simona Pop şi Loredana Dinu, a câştigat argintul, dupǎ finala pierdutǎ cu 36 la 45 în faţa Chinei.



Luna iulie a mai avut două momente importante în tenis. Echipa masculinǎ a României a pierdut cu 2 la 3 partida de Cupǎ Davis cu Slovacia, disputatǎ la Mamaia, pe ţǎrmul românesc al Mǎrii Negre. Astfel, România a ratat barajul pentru calificarea în Grupa Mondială. Apoi, la BRD Bucharest Open, concurs din circuitul WTA dotat cu premii totale de 226.750 de dolari, la simplu s-a impus jucatoarea slovacǎ Anna Schmiedlova, cap de serie numărul 7. Ea a trecut în finalǎ de italianca Sara Errani, principala favoritǎ, cu 7-6, 6-3.



In august, campionatele mondiale de kaiac-canoe au adus României două performanţe majore. Cea mai mare a fost victoria echipajului de canoe 4, pe distanţa de 1000 de metri. Alcătuit din Leonid Carp, Petre Condrat, Iosif Chirilă şi Ştefan Andrei Strat, echipajul român s-a impus categoric, după ce a dominat cursa de la start la sosire. Medaliile de argint au revenit Ucrainei, iar cele de bronz, echipajului Ungariei. La această victorie s-a adăugat calificarea directă la Jocurile Olimpice de la Rio a echipajului de kaiac 4 în proba de 1000 m. Traian Neagu, Cătălin Turceag, Daniel Burciu şi Petruş Gavrilă au încheiat finala pe locul 7, iar primele 10 locuri au obţinut biletele pentru Rio.



Tot în august, la Astana, în Kazahstan, s-au desfǎşurat campionatele mondiale de judo. Delegaţia românǎ a câştigat două medalii, ambele de argint, prin Andreea Chiţu, la categoria 52 de kg, şi Corina Căprioriu, la 57 de kilograme. Totodată, în China, la Beijing, au avut loc Mondialele de atletism, unde sportivii români nu au câştigat nicio medalie.



In septembrie s-au desfăşurat, în Franţa, întrecerile Campionatelor Mondiale de canotaj. Competiţia a avut o importanţă mai mare decât de obicei, având în vedere că a reprezentat şi un criteriu de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Rio. Obiectivul fixat de Federaţia Română de Canotaj, şi anume calificarea a cel puţin trei echipaje pentru Jocurile Olimpice, a fost îndeplinit. Au obţinut biletele pentru Rio echipajul feminin de doi rame, compus din Cristina Grigoraş şi Laura Oprea, învingător în finala B, apoi cel masculin de patru rame fără cârmaci masculin, cu Dragoş Aicoboae, Adrian Dămii, Marius Cozmiuc şi Andrei Gontaru, care a încheiat finala B pe locul 5, şi, în fine, echipajul masculin de doi rame fără cârmaci, compus din Cristi Pîrghie şi George Palamariu, clasat tot pe locul 5 în finala B. În mod surprinzător, echipajul feminin de 8+1, multiplu campion mondial şi olimpic, nu s-a calificat la Olimpiadă.



Luna septembrie a adus şi debutul Cupei Mondiale la rugby, găzduită de Anglia. Echipa României a evoluat în grupa D. A pierdut cu Franţa, Irlanda şi Italia, dar a învins Canada. Cupa Mondială a fost câştigată de Noua Zeelandă.



La final de septembrie şi debut de octombrie a avut loc, în Rusia, la Ekaterinburg, o nouǎ ediţie a Campionatelor Europene de tenis de masǎ. Sportivii români au câştigat trei medalii, toate la feminin. Elizabeta Samara a cucerit aurul la simplu, argintul la dublu, alǎturi de jucǎtoarea maghiarǎ Georgina Pota, iar în concursul pe echipe, selecţionata românǎ s-a situat pe locul doi, intrând deci în posesia medaliilor de argint.



In octombrie, oraşul scoţian Glasgow a găzduit Campionatele Mondiale de gimnastică. Calificările au adus rezultatele cele mai slabe obţinute de sportivii români în ultimii 40 de ani. Echipa de fete s-a clasat pe locul 13, ratând atât intrarea în finala de 8 a Mondialelor, cât şi accesul direct la Jocurile Olimpice de anul viitor, de la Rio. La fel au păţit şi băieţii, care au ocupat locul 14 după calificări. Doar la individual s-a mai obţinut câte ceva. La individual compus, feminin, Larisa Iordache a obţinut medalia de bronz, o performanţǎ excelentǎ, dacǎ ţinem cont de înaltul nivel valoric al competiţiei. Rezultatul numǎrul unu al delegaţiei române a fost însǎ obţinut în concursul masculin de sǎrituri. Marian Drǎgulescu, revenit în competiţii la aproape 35 de ani, a câştigat medalia de argint.



In noiembrie, România a câştigat 6 medalii, din care 2 de aur, 1 de argint şi 3 de bronz, la Campionatele europene de gimnastică aerobică de la Elvas, din Portugalia. In întrecerile rezervate juniorilor, sportivii români au obţinut alte 6 medalii: 2 de aur şi 4 de argint. Din handbalul feminin, am reţinut callificarea a două echipe româneşti în grupele principale ale Ligii Campionilor: CSM Bucureşti şi HCM Baia Mare. Performanţa lunii s-a înregistrat însă în tenis. Pentru prima oarǎ în istorie, un român a ajuns pe primul loc al clasamentului mondial la dublu pe echipe. Este vorba de Horia Tecǎu, care a câştigat, împreunǎ cu olandezul Jean-Julien Rojer, Turneul Campionilor de la Londra. Finala competitiei a reprezentat o altǎ premierǎ, dat fiind faptul cǎ ambele perechi aveau în componenţǎ câte un român. Adversarii lui Tecǎu şi Rojer au fost Florin Mergea şi indianul Rohan Bopanna, un cuplu care a avut, anul acesta, o traiectorie ascendentǎ impresionantǎ. In finala de la Londra însǎ, nimic şi nimeni nu i-ar fi putut opri pe Tecǎu şi Rojer, care s-au impus cu 6-4, 6-3.



În luna decembrie, Naţionala femininǎ de handbal a României a reuşit o nouă mare performanţǎ: medalie de bronz la Campionatul Mondial din Danemarca. În finala micǎ a competiţiei, România a trecut categoric de Polonia, cu 31 la 22. Cristina Neagu, autoare a 63 de goluri, a fost cea mai eficientǎ marcatoare a Campionatului, iar în final, a fost declaratǎ şi cea mai bunǎ handbalistǎ a competiţiei.


Dragi ascultători, retrospectiva sportivă a anului 2015 se încheie aici. Sperăm ca 2016 să fie un an mai bun atât pentru Dumneavoastră, ascultătorii RRI, cât şi pentru sportul românesc.

Sursa foto: pixabay.com
Sport la RRI luni, 23 decembrie 2024

Anul sportiv 2024 (partea I)

Pentru sportul românesc, 2024 a fost, se poate spune, un an bun. Rezultatele obţinute la Jocurile Olimpice de la Paris au păstrat România în...

Anul sportiv 2024 (partea I)
Sport
Sport la RRI vineri, 20 decembrie 2024

Weekend sportiv – 20.12.2024

Printre ele nu se află nicio echipă dintre primele trei clasate în Superligă, şi anume Universitatea Cluj, Dinamo şi FCSB. Schema finală a...

Weekend sportiv – 20.12.2024
Info Sport
Sport la RRI joi, 19 decembrie 2024

Info Sport

Campioana României la fotbal, FCSB, a ratat calificarea în sferturile de finală ale Cupei României. Miercuri, la Bucureşti, gruparea antrenată...

Info Sport
Sport Club RRI: Ierarhii de sfârşit de an
Sport la RRI miercuri, 18 decembrie 2024

Sport Club RRI: Ierarhii de sfârşit de an

El a câştigat, anul acesta, la Jocurile Olimpice, o medalie de aur la 200 de metri liber şi una de bronz la 100 de metri, iar la Europene, medalii...

Sport Club RRI: Ierarhii de sfârşit de an
Sport la RRI marți, 17 decembrie 2024

Sportivul săptămânii: Fotbalistul Ianis Hagi

Competiţiile fotbalistice din Scoţia sunt printre cele mai vechi din lume. Cupa Scoţiei s-a disputat pentru prima dată în sezonul 1873 – 1874,...

Sportivul săptămânii: Fotbalistul Ianis Hagi
Sport la RRI luni, 16 decembrie 2024

Săptămâna sportivă – 16.12.2024

În clasamentul final al competiţiei, România a ocupat locul 11. Într-o ceremonie desfăşurată tot la Viena, dar sâmbătă, fostele handbaliste...

Săptămâna sportivă – 16.12.2024
Sport la RRI vineri, 13 decembrie 2024

Weekend sportiv – 13.12.2024

Echipa de fotbal FCSB a încheiat la egalitate, scor 0 la 0, jocul disputat joi, în deplasare, cu formaţia germană Hoffenheim, în Liga Europa....

Weekend sportiv – 13.12.2024
Sport la RRI joi, 12 decembrie 2024

Info Sport

La Campionatul European de handbal feminin, care se dispută în Austria, Elveţia şi Ungaria, s-a încheiat faza grupelor principale. Echipa...

Info Sport

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company