Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Anul sportiv 2014 (II)

Trecem în revistă, în cele ce urmează, principalele evenimente sportive ale părţii a doua a anului 2014. Ieri v-am vorbit despre cele întâmplate în primele şase luni ale anului, încheind cu medaliile obţinute de canotoarele române la Europenele de la Belg

Anul sportiv 2014 (II)
Anul sportiv 2014 (II)

, 26.12.2014, 09:26

Trecem în revistă, în cele ce urmează, principalele evenimente sportive ale părţii a doua a anului 2014. Ieri v-am vorbit despre cele întâmplate în primele şase luni ale anului, încheind cu medaliile obţinute de canotoarele române la Europenele de la Belgrad.



Principalele performanţe ale lunii iulie au fost obţinute de jucătoarea de tenis Simona Halep. Ea s-a calificat în semifinalele turneului de la Wimbledon, dar a ratat finala după ce a fost invinsă de jucătoarea canadiană Eugenie Bouchard. Simona a câştigat apoi turneul WTA de la Bucureşti. In finală, românca a trecut de italianca Roberta Vinci, în două seturi: 6-1, 6-3.



Tot în iulie s-a desfăşurat şi Supercupa României la fotbal. Astra Giurgiu, deţinătoarea Cupei României, a intrat pentru prima oară în posesia trofeului, după ce a învins campioana, Steaua, după executarea loviturilor de departajare, cu 6 la 4. După timpul regulamentar de joc şi cele două reprize de prelungiri, scorul fusese egal, 1 la 1.



Au urmat Campionatele Mondiale de scrimǎ de la Kazan, din Rusia. Delegaţia României a obţinut o singurǎ medalie. Tiberiu Dolniceanu a câştigat bronzul, dupǎ ce s-a calificat în semifinalele probei individuale de sabie. In lupta pentru un loc în finalǎ, Dolniceanu a fost învins de rusul Nikolai Kovaliov, cu 15 la 9.



In debutul lunii august, românul Horia Tecǎu a înregistrat o nouǎ victorie în circuitul ATP. Alǎturi de olandezul Jean Julien Rojer, el s-a impus în proba de dublu a turneului de la Washington, dotat cu premii de un milion şi patru sute de mii de dolari. In finalǎ, Tecǎu şi Rojer au dispus cu 7-5, 6-4 de cuplul format din australianul Sam Groth şi indianul Leander Paes.



Tot în miezul verii, delegaţia care a reprezentat România la Mondialele de kaiac – canoe de la Moscova a obţinut douǎ medalii. Ambele au fost obţinute de canoiştii Liviu Dumitrescu şi Victor Mihalachi. Ei au câştigat titlul mondial în proba de canoe dublu pe distanţa de 1000 de metri şi medaliile de argint în proba de 500 m. La Mondialele de canotaj însă, niciun echipaj român nu a urcat pe podium. Cele mai bune echipajele feminine, cel de doi rame fără cârmaci şi cel de 8+1 s-au clasat pe locul 4.



In septembrie, echipa de fotbal a României a debutat în preliminariile Campionatului European din 2016. La Pireu, selecţionata condusǎ de antrenorul Victor Piţurcǎ a învins Grecia, cu 1 la 0.



Tot în septembrie, echipa de tenis a României şi-a asigurat menţinerea în Grupa I a zonei Europa/Africa a Cupei Davis, dupǎ ce a învins, la Bucureşti, Suedia, cu scorul de 3 la 1. După doar o săptămână, Monica Niculescu a câştigat turneul WTA din oraşul chinez Guangzhou, dotat cu premii în valoare de 500.000 dolari. Ea a învins-o în finală pe franţuzoaica Alizé Cornet, a doua favorită, cu 6-4, 6-0. Luna s-a încheiat tot cu o performanţă din tenis. Perechea formată din românul Horia Tecău şi olandezul Jean-Julien Rojer a câştigat proba de dublu a turneului de la Shenzhen, după ce a trecut în finală de australienii Sam Groth şi Chris Guccione, cu 6-4, 7-6.



Tot Tecău şi Rojer au dat startul rezultatelor de valoare din octombrie, după ce s-au impus la Beijing, într-un turneu dotat cu premii totale de 2.500.000 de dolari. Ei au învins, în finală, perechea formatǎ din francezul Julien Benneteau şi canadianul Vasek Pospisil, cu 6-7, 7-5, 10-5.


Tot în octombrie, Larisa Iordache a câştigat două medalii de argint la Campionatele mondiale de gimnastică artistică de la Nanning, din China, respectiv la individual compus şi la sol.



Naţionala de fotbal a României a disputat alte două partide în preliminariile EURO 2016, grupa F. La Bucureşti, tricolorii au remizat cu Ungaria, scor 1 la 1, apoi au trecut de Finlanda, în deplasare, cu 2-0.



Luna octombrie s-a încheiat cu marea performanţă a Simonei Halep, care a ajuns pâna în finala Turneului Campioanelor de la Singapore, fază în care a fost întrecută cu 3-6, 0-6 de Serena Williams. In grupe însă, Simona trecuse de Serena, în premieră, cu 6-0, 6-2. Totodată, la Valencia, unde premiile au totalizat aproape un milion şi jumătate de euro, Horia Tecău şi olandezul Jean-Julien Rojer au câştigat proba de dublu, învingând cu 6-4, 6-2 cuplul format din sud-africanul Kevin Anderson şi francezul Jeremy Chardy.



In noiembrie, Naţionala de fotbal a României a trecut pe locul întâi în grupa F a calificǎrilor pentru Euro 2016, după ce a învins cu 2 la 0, la Bucureşti, reprezentativa Irlandei de Nord. Din handbal, am notat performanţa echipei feminine HCM Baia Mare, care s-a calificat în grupele principale ale Ligii Campionilor după ce a ocupat locul 3 în grupa D.



Ultima competiţie de top a anului a fost Campionatul European de handbal feminin, desfăşurat, în decembrie, în Ungaria şi Croaţia. S-a impus Norvegia, care a trecut, în finala, de Spania, cu 28 la 25. România s-a clasat pe locul 9.



Dragii noştri, retrospectiva sportivă a anului 2014 se încheie aici. Sperăm ca 2015 să fie un an mai bun atât pentru Dumneavoastră, fanii RRI, cât şi pentru sportul românesc.

Weekend sportiv
Sport la RRI vineri, 20 septembrie 2024

Weekend sportiv

Trei echipe de handbal feminin din România vor evolua, în acest weekend, în etapa a treia a Ligii Campionilor. În Grupa A, cele două grupări...

Weekend sportiv
Sport
Sport la RRI joi, 19 septembrie 2024

Info Sport

Echipa de handbal masculin Dinamo Bucureşti a obţinut, miercuri, a doua sa victorie consecutivă în ediţia de anul acesta a Ligii Campionilor....

Info Sport
Monumentul Generaţiei de Aur a fotbalului românesc (foto Rusu+Borţun)
Sport la RRI miercuri, 18 septembrie 2024

Monument pentru Generaţia de Aur a fotbalului românesc

Anii ’90 ai secolului trecut au fost cei mai buni din istoria Naţionalei de fotbal a României. Tricolorii s-au calificat la trei turnee finale...

Monument pentru Generaţia de Aur a fotbalului românesc
Foto: pixabay.com
Sport la RRI marți, 17 septembrie 2024

Sportivul săptămânii: Jucătoarea de tenis Miriam Bulgaru

Duminică s-a încheiat, la Centrul Naţional de Tenis din Bucureşti, cea de-a treia ediţie a turneului de tenis Ţiriac Foundation Trophy, concurs...

Sportivul săptămânii: Jucătoarea de tenis Miriam Bulgaru
Sport la RRI luni, 16 septembrie 2024

Săptămâna sportivă

Jucătoarea română de tenis Miriam Bulgaru a câştigat turneul WTA 125, dotat cu premii de 115.000 de dolari, care s-a încheiat duminică la...

Săptămâna sportivă
Sport la RRI vineri, 13 septembrie 2024

Weekend sportiv

În weekend are loc etapa a doua a Ligii Campionilor la handbal feminin. În Grupa A, Gloria Bistriţa-Năsăud va juca, sâmbătă, în deplasare,...

Weekend sportiv
Sport la RRI joi, 12 septembrie 2024

Info Sport

În derby-ul etapei a treia a Ligii Naţionale de handbal feminin, Gloria Bistriţa Năsăud a trecut, în deplasare, de Rapid Bucureşti cu 24 la...

Info Sport
Sport la RRI miercuri, 11 septembrie 2024

Sport Club RRI: Handbal

Handbalul de înalt nivel a revenit în arenele europene. În weekend a debutat Liga Campionilor pentru echipe feminine şi, în premieră, România...

Sport Club RRI: Handbal

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company